WhatsApp este cea mai populară aplicaţie de comunicaţii de pe planetă, cu peste două miliarde de utilizatori care o folosesc pentru mesagerie. Cumpărat de Facebook în 2014, serviciul a popularizat utilizarea criptării end-to-end în comunicaţiile de zi cu zi, introducându-l ca implicit pentru mesagerie în 2016, conform playtech.ro.
Pentru a face acest lucru, a cooperat cu Open Whisper Systems de la Moxy Marlinspike pentru a integra protocolul de mesagerie criptat. Microsoft şi Google au folosit, de asemenea, protocolul, considerat pe scară largă ca standardul de aur în comunicaţiile criptate.
Acum, Open Whisper Systems există ca Signal Messenger, LLC şi face parte din Signal Foundation. Acest rebranding a făcut ca fundaţia să depună mai mult efort în propria aplicaţie. Aplicaţia emblematică Signal a Fundaţiei Signal oferă comunicări sigure pe deplin şi uşor de utilizat în sine. Are mesagerie directă şi de grup, precum şi chat audio şi video one-to-one.
Iată de ce ar trebui să utilizezi Signal pentru orice conversaţie în care confidenţialitatea contează.
• Signal are mai multe caracteristici de securitate actualizate
Noile caracteristici de securitate vin mai întâi pe Signal. De exemplu, Signal are mesaje care dispar - care sunt şterse automat după o anumită perioadă de timp - din 2016.
Alte caracteristici pe care utilizatorii WhatsApp nu le au includ mesaje vizualizate, profiluri criptate, un comutator de tastatură incognito pentru Android şi copii de siguranţă.
Signal are, de asemenea, o gamă ceva mai largă de clienţi şi este dedicat pentru utilizatorii de desktop Linux.
• Signal este open source
Tot codul sursă al Signal este publicat pentru ca oricine să îl poată examina şi utiliza sub o licenţă GPLv3 pentru clienţi şi o licenţă AGPLv3 pentru server.
Aceasta înseamnă că poţi vedea ce se întâmplă în interiorul acestuia sau, mai util, te bazezi pe expertiza specializată a persoanelor care examinează codul şi ştiu exact ce caută.
• Signal are mai puţin potenţial pentru vulnerabilităţi ascunse decât WhatsApp
Fiind o platformă mai mare, WhatsApp este mai predispusă la actorii rău intenţionaţi şi ar putea dura mai mult până când vor fi detectate vulnerabilităţi periculoase. Orice aplicaţie poate şi va suferi în cele din urmă vulnerabilităţi - Signal a rezolvat câteva dintre ele.
Dar codul sursă închis al WhatsApp înseamnă că există o mulţime de ţinte potenţiale care rămân necunoscute până când nu sunt exploatate.
• Poţi rula propriul server Signal
Un alt avantaj al software-ului open source este că te poţi juca cu el. Este conceput ca o platformă de comunicaţii în masa, dar este destul de dificil de construit.
Dar, dacă te gândeşti din punct de vedere tehnic, poţi afla multe despre modul în care funcţionează un sistem construind o instanţă de testare. Sunt disponibile ghiduri pentru a ajuta utilizatorii să pună în funcţiune un server Signal.
• Cât de mult poţi avea încredere în Facebook, compania care deţine WhatsApp?
Poate că cel mai convingător motiv pentru a utiliza Signal este că Facebook are o problemă de respectare a confidenţialităţii utilizatorilor săi. Facebook are o istorie îngrozitoare când vine vorba de colectarea şi manipularea datelor, de la afacerea Cambridge Analytica la practica sa de a partaja date despre utilizatori cu producătorii de telefoane.
S-a dovedit deja că Facebook nu poate fi de încredere privind datele utilizatorilor WhatsApp care, conform legislaţiei UE, ar fi trebuit să rămână private. În 2017, autorităţile de reglementare europene au luat măsuri împotriva Facebook pentru partajarea numerelor de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu reţeaua sa socială Facebook, în scopuri publicitare. Facebook a încălcat ferm reglementările privind protecţia datelor.
Mai mult, există dorinţa Facebook de a insera anunţuri şi mesaje comerciale în WhatsApp şi de a compromite potenţial securitatea acestuia. Nu este clar încă ce se va întâmpla, în cele din urmă, cu serviciul de mesagerie WhatsApp atunci când Facebook va combină WhatsApp cu mesageria Instagram şi Messenger, dar e de la sine înţeles că reprezintă un real pericol în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor tale personale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de AlexAndyDucu în data de 15.01.2021, 16:20)
un minus pentru signal este ca nu poti redirectiona mesaje/media catre altcineva
cat despre confidentialitate ... nu stiu cine pune pe whatsap date personale ... doar povesti/bancuri/imagini fara importanta ... daca are ceva de impartasit foloseste alta cale ... isterie este asemenea pandemiei !!!