Comisia Europeană (CE) susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei (CC) pe piaţa carburanţilor şi recomandă sancţionarea companiilor anchetate întrucât piaţa de profil românească face parte din cea europeană.
"Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a declarat, Ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax.
Investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de bezină Eco Premium.
Consiliul Concurenţei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeană, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregăti un răspuns.
Instituţia a precizat, într-un comunicat, că transmiterea raportului către companiile investigate este doar o etapă în cadrul procedurii de investigaţie şi nu echivalează cu o decizie finală asupra cazului.
"Companiile au posibilitatea de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere, care va avea loc în 21 decembrie 2011. După audiere, Plenul Consiliului Concurenţei va delibera şi va lua o decizie cu privire la existenţa unei încălcări a legislaţiei concurenţei", se arată în comunicat.
Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, Autoritatea pentru Concurenţă a finalizat o parte a investigaţiei iniţiată în 2005 pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei fără plumb. Printre companiile vizate se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.