CEC, BCR, BRD ŞI BT VIN ÎN AJUTORUL FERMIERILOR:  Credite avantajoase pentru proiectele agricole pe bani europeni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 iulie 2012

Credite avantajoase pentru proiectele agricole pe bani europeni

Beneficiarii proiectelor agricole derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), din fonduri europene, vor putea să se împrumute de la anumite bănci în condiţii avantajoase. Patru instituţii bancare de pe piaţa noas-tră sunt interesate să susţină fermierii care derulează proiecte din bani europeni, după cum ne-a declarat Alexandra Cozac, consilierul ministrului de resort. Domnia sa ne-a spus că cele patru bănci sunt CEC Bank, Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania (BT) şi BRD Group Societe Generale.

Singurii care au prezentat, până în prezent, o ofertă concretă autorităţilor sunt reprezentanţii CEC, potrivit anunţului făcut de Ministerul Agriculturii.

MADR a anunţat că CEC Bank va reduce dobânda cu un punct procentual, la creditele acordate pentru realizarea proiectelor cu componenţă din fonduri europene, în cadrul PNDR. De asemenea, banca va reduce gradul minim de acoperire cu garanţii cu aproximativ 15%, comparativ cu creditele standard acordate persoanelor juridice, avansul minim fiind redus la 10% din valoarea proiectului, pentru companiile start-up.

Celelalte trei instituţii bancare urmează să-şi prezinte ofertele, iar MADR va semna convenţii de colaborare cu unităţile bancare care vor avea cele mai avantajoase oferte de creditare pentru beneficiari.

Una din cauzele principale ale absorbţiei mai reduse în cazul fondurilor europene este accesul dificil la creditare, în special pentru cofinanţarea beneficiarilor PNDR, subliniază comunicatul MADR, adăugând că ministerul de resort a făcut demersuri în vederea obţinerii unor condiţii avantajoase de creditare pentru beneficiarii programului.

"Prin acest demers, MADR vrea să încurajeze creditarea pentru fermierii care nu deţin fonduri suficiente pentru cofinantarea unui program european, stimulând, astfel, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene în domeniul agriculturii", precizează comunicatul. Pe lângă această iniţiativă, MADR intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze un fond de creditare în condiţii avantajoase pentru fermieri, în parteneriat financiar cu băncile, după cum a anunţat ministrul agriculturii Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă care a avut loc zilele trecute în prezenţa premierului Victor Ponta.

Domnia sa a precizat: "În zilele următoare, chiar dacă nu am identificat sumele de la Ministerul de Finanţe, am găsit sume din cadrul Ministerului Agriculturii şi putem să anunţăm înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile".

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), salută această iniţiativă a MADR. Domnia sa ne-a spus că instituţia financiară pe care o conduce a fost întotdeauna dispusă să susţină agricultorii, adăugând că la procedura de selecţie a băncilor cu care MADR va intra în parteneriat pentru înfiinţarea fondului de creditare va fi prezentă şi CEC Bank.

Şi BCR este interesată de acest fond, care vine să completeze instrumentele de finanţare a agricultorilor (fondurile europene şi subvenţiile APIA), după cum ne-au spus reprezentanţii băncii: "Am primit invitaţia din partea autorităţilor să discutăm pe marginea acestui proiect. Este o iniţiativă la care ne uităm cu interes".

Creditele BT - până la 90% din valoarea subvenţiei APIA

Banca Transilvania şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au semnat o nouă convenţie pentru plata în avans a subvenţiilor aferente Schemei unice de plată pe suprafaţă (SAPS), pentru 2012, potrivit unui comunicat al băncii. Potrivit acestuia, obiectivul este susţinerea agricultorilor întreprinzători.

"La iniţiativa Băncii Transilvania, anul acesta valoarea creditului poate fi de până la 90% din suma subvenţiei aferente suprafeţei deţinute, faţă de 80%, cât era până acum. De asemenea, şi în acest an clienţii BT beneficiază de garantarea creditelor, datorită colaborării pe care BT o are cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN (FGCR), precum şi cu Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)", mai precizează comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb