Reprezentanţii UDMR ar dori să aibă 2 sau 3 ministere în viitorul Executiv, au declarat surse din partid, pentru News.ro. De asemenea, Uniunea va discuta la negocieri şi în privinţa modificării Planului de Rezilienţă şi Redresare care să includă măsuri pentru dezvoltarea Transilvaniei, în sensul dezvoltării infrastructurii feroviare, rutiere, cât şi dezvoltarea zonei rurale, au adăugat sursele citate. UDMR va mai insista asupra unor priorităţi privind mediul şi susţinerea fermierilor, conform News.
Referitor la posibile şefii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cei de la UDMR sunt pregătiţi şi dispuşi să ocupe orice funcţie cheie în viitorul Parlament, au mai spus, pentru News.ro, sursele menţionate.
UDMR va susţine varianta ca premier să fie Florin Cîţu şi doreşte să aibă 2-3 portofolii în noul Executiv al coaliţiei de guvernare alături de PNL şi USR-PLUS.
În schimb, USR ar vrea ca Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau vicepremier, au declarat surse din partid, pentru News.ro. De asemenea, formaţiunea nu exclude nici şefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail. Alianţa USR-PLUS nu este prea mulţumită de ideea să aibă doar 5-6 ministere în viitorul Executiv şi va insista să aibă cel puţin un minister avizator - Justiţie, Finanţe, Fonduri Europene sau Dezvoltare.
Alianţa va încerca la negocieri să însiste pentru varianta Dacian Cioloş premier, lucru pe care l-au validat demult în forurile statutare ale celor două partide.
PNL a validat în BPN de miercuri seara ca Ludovic Orban să fie susţinut la şefia Camerei Deputaţilor, iar Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru care va fi înaintată la consultările de la Cotroceni.
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.
Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR vor continua zilele următoare, joi dimineaţa fiind prima întâlnire a liderilor celor trei formaţiuni, iar la prima parte a întrevederii a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării viitorului premier, luni 14 decembrie, a transmis joi Administraţia Prezidenţială. Primul partid care va avea discuţii cu şeful statului este PSD, urmat de PNL, Alianţa USR-PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), UDMR şi minorităţile naţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2020, 22:14)
UDMR nu ar trebuii sa accepte rolul impopular, decisiv, in stabilitrea premierului Romaniei.
UDMR ar trebuii sa lase partidele romanesti sa-si incheie disputele si sa ajunga la un rezultat fara implicarea lor.
Ministerele pe care le solicita le pot obtine si fara presiune .
Niciodata maghiarii din Romania nu vor putea sa-si atinga scopurile printr-o atitudine a partidului care ii reprezinta, de sfidare a populatiei romane, de desconsiderarea vointei romanilor si folosirea voturior ca troc pentru obtinerea functiilor si sprijinirea unora sau altora din politicieni in lupta pentru putere.
Numai buna intelegere, cinstea, corectitudinea pot genera increderea care trebuie sa existe intre cetatenii acestei tari si sunt singurele cai prin care romanii pot fi convinsi ca maghiarii sunt de aceeasi parte cu ei, pot fi convinsi de de bunele intentii si loialitatea lor.
In niciun caz, UDMR nu trebuie sa se amestece in mocirla politica Damboviteana, in dispretul votului romanilor si sa-si asume rolul murdar spre care este impins.
Johanis si partidele pot stabilii premierul fara a implica in mod nepopular etnia maghiara.
Insa da, la UDMR sunt oameni valorosi si utili in orice guvern.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2020, 22:50)
abureli