Transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2 pare să dea semne de încetinire în Buzău, judeţul fiind plasat în statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică pe un tren descendent. Concret, în ultimele două săptămâni în judeţ au fost înregistrate mai puţine cazuri de îmbolnăvire, iar majoritatea cazurilor noi au provenit din focare, astfel că situaţiile au putut fi ţinute sub control în acele spaţii.
Asta a făcut ca majoritatea unităţilor de învăţământ să îşi poată relua activitatea după scenariul verde, şi foarte puţine după cel galben.
"Având în vedere incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în fiecare localitate, membrii CJSU Buzău au aprobat în şedinţa de astăzi propunerile înaintate de Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi agreate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Astfel, cursurile în anul şcolar 2020-2021 se vor desfăşura în cele 484 de unităţi şcolare şi preşcolare din judeţul Buzău după următoarele scenarii: 387 de unităţi de învăţământ în scenariul verde; 97 unităţi de învăţământ în scenariul galben; nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu", au transmis reprezentanţii Prefecturii Buzău.
Totuşi, iniţial comuna Cernăteşti a primit scenariul roşu din cauza nămărului mare de infectări cu SARS-CoV• -2, însă cum majoritatea cazurilor proveneau dintr-un focar la azilul de bătrâni din localitate, la cererea autorităţilor locale, Institutul Naţional de Sănătate Publică a decis recalcularea ratei de infectăre eliminând cazurile din focar.
"Institutul Naţional de Sănătate Publică a răspuns solicitării transmise de către DSP şi a dat posibilitatea recalculării ratei de infectare în fiecare comună din judeţ, eliminând numărul de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 ce provin din focare închise. În aceste condiţii, nicio localitate buzoiană nu se află în scenariul roşu. Pun accent pe o comunicare eficientă între Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar şi, mai ales, cu unităţile de învăţământ. Până acum s-au desfăşurat controale în şcoli, iar de săptămâna viitoare vor începe şi inspecţiile sanitare pentru a verifica respectarea măsurilor de protecţie. Ne îndreptăm atenţia către aceste măsuri de protecţie şi către condiţiile igienico-sanitare astfel încât să se poată desfăşura activităţile şcolare în siguranţă atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice şi, indirect, pentru noi toţi", a spus prefectul Leonard Dimian.
• Controale cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii
Şcoala în pandemie a generat multe pregătiri atât din partea elevilor, părinţilor şi dascălilor cât şi a directorilor de şcoli. După ce au aflat scenariul după care vor învăţa, fiecare clasă a trebuit pregătită corespunzător. Astfel, s-au creat circuite de intrare/ ieşire de la cursuri,s-a asigurat distanţa între bănci şi s-a asigurat necesarul de dezinfectanţi şi săpun. De asemenea, în perioada 02-08.09.2020, echipe mixte au desfăşurat controale în 28 de unităţi administrativ- teritoriale, în care au fost cuprinse 97 unităţi de învăţământ, în vederea verificării îndeplinirii cerinţelor legale privind deshiderea în bune condiţii a anului şcolar 2020-2021, urmărindu-se respectarea condiţiilor igienico-sanitare şi a normelor de apărare împotriva incendiilor la obiectivele controlate, în vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor didactice şi educative în unităţile de învăţământ. Concret, este vorba despre 11 şcoli primare, 36 şcoli gimnaziale, 39 grădiniţe cu program normal, 4 grădiniţe cu program prelungit, 7 licee.
"În urma controalelor efectuate, au fost constatate următoarele:87 unităţi de învăţământ deţin autorizaţie sanitară de funcţionare; 10 unităţi de învăţământ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, din care 5 unităţi de învăţământ sunt în curs de obţinere a autorizaţiei sanitare de funcţionare;70 unităţi de învăţământ deţin autorizaţie de securitate la incendiu; 17 unităţi de învăţământ nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, din care 2 sunt în curs de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu;10 unităţi de învăţământ nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu. La data efectuării verificărilor, lucrările de igienizare a spaţiilor şcolareerau în curs de derulare, gradul de realizare a acestor lucrări fiind între 80% şi 100%, unele unităţi finalizând aceasta activitate. Majoritatea unităţilor şcolare sunt racordate la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă a localităţii. În ceea ce priveşte asigurarea cu combustibil pentru perioada de iarnă, conducerile unităţilor şcolare împreună cu autorităţile locale au efectuat aprovizionarea în proporţie de 100% din necesar.Toate microbuzele şcolare au ITP valabil", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.
În urma verificările efectuate de echipele mixte de control, s-au dispus mai multe măsuri ce trebuie respectate. "Trebuie efectuat controlul calităţii apei, trebuie să se încadreze cu contract individual de muncă pe timp parţial medicul de familie, în vederea supravegherii stării de sănătate a copiilor din colectivităţi, inclusiv triajul epidemiologic. De asemenea,în unele şcoli este necesară identificarea de noi spaţii pentru a fi respectate măsurile de distanţare socială; realizarea verificării sobelor şi a coşurilor de fum cu firmă autorizată; realizarea branşării la reţeaua de canalizare a grupurilor sanitare", au transmis reprezentanţii Prefecturii Buzău
Toate aceste măsuri au termen de realizare până la începutul anului şcolar. De aseemenea, în această săptămână, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor merge în toate unităţile de învăţământ din judeţul Buzău pentru a verifica dacă sunt respectate normele igienico-sanitare.
De la debutul pandemiei şi până pe 13 septembrie, Buzăul a înregistrat un total de 2.555 de cazuri de COVID-19. Dintre aceştia, 1891 s-au vindecat, iar 91, din păcate, au decedat. În continuare, locurile de spitalizare pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 reprezintă o problemă astfel că autorităţile de sănătate publică au decis ca 63 de persoane confirmate pozitiv să rămână acasă, în izolare. Sunt pacienţi asimptomatici sau cu simptomatologie uşoară. De asemenea, în present, Buzăul numără 11 focare, la centre şi cămine de bătrâni, la societăţi comerciale dar şi la secţia ATI din Spitalul Judeţean şi Maternitatea Buzău. În toate aceste cazuri, Direcţia de Sănătate Publică a recomandat o serie de măsuri, precum: internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacţilor simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalţi membri ai familiei care locuiesc la aceeaşi adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie terminală, intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea şi limitarea răspândirii Coronavirusului.