Titlurile OMV Petrom (SNP), s-au apreciat cu 7,33%, în perioada 10-17 aprilie 2015, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET şi BET-XT.
Evoluţia SNP se bazează pe saltul de 6,12% al cotaţiei, înregistrat vineri, cel mai puternic avans din ultimii patru ani.
Creşterea preţului petrolului din ultima perioadă şi datele financiare prognozate de companie, pentru anul acesta nu justifică această evoluţie, a spus, vineri directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.
"Creşterea puternică ar putea fi legată de achiziţia de acţiuni OMV Petrom de către unii investitori mari. În următoarele şedinţe am putea asista la unele corecţii", a spus domnia sa, potrivit Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 4,11%, în perioada analizată, în timp ce indicele extins BET-XT a urcat cu 3,44%.
În intervalul analizat, indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a ucart cu 1,41%, tras în sus de aprecierea cu 3,94% a acţiunilor Fondul Proprietatea (FP).
Topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti a fost ocupat de acţiuni mai puţin lichide.
Astfel, titlurile "Electroaparataj" (ELJ) au urcat cu 26,35%, faţă de euro, în perioada 10-17 aprilie, în timp ce "Boromir Prod" (SPCU) s-au apreciat cu 12,99%, fiind urmate de "Retrasib" (RTRA), cu un plus de 11,39%.
Pe piaţa fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament a fost reprezentat de titlurile STK Europe, care s-au apreciat cu 7,76%, în intervalul analizat.
Locul al doilea a fost ocupat de fondul "ETF BET Tradeville", care urmăreşte evoluţia indicelui BET, cu o apreciere de 2,97%, fiind urmat de "Certinvest BET Index", cu un plus de 2,82%.
Tradiţionaliştii, care au preferat depozitele bancare, ar fi înregistrat un randament de 0,04%, la un plasment în lei, la Millennium Bank, şi de 0,03%, la euro, la aceeaşi bancă, acestea fiind cele mai bune variante de pe piaţa bancară.
Cei care ar fi păstrat banii "la ciorap" ar fi înregistrat o depreciere de 0,01% a sumelor faţă de moneda europeană.
În perioada 10-17 aprilie 2015, cotaţia aurului a scăzut cu 1,73%, la cursul BNR, faţă de moneda euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.