CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 APRILIE Banca Transilvania - apreciere de 4,29%

M.G.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 aprilie 2019

Banca Transilvania - apreciere de 4,29%

Cu o creştere de 4,29%, în raport cu moneda euro, în perioada 1 - 8 aprilie, Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reprezintă performerul emitenţilor care compun indicele BET, care a marcat un avans de 1,54%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare într-un context favorabil pentru bursa locală, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital înregistrând, în intervalul 1 - 8 aprilie, exclusiv creşteri ale cotaţiei, în condiţiile în care, în această perioadă, preţul acţiunilor societăţilor listate la BVB este influenţat într-o proporţie semnificativă de propunerile cu privire la dividendul acordat acţionarilor.

În cazul TLV, pe lângă un dividend de 0,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de circa 7,8%, emitentul a mai propus acţionarilor majorarea capitalului social cu suma de 400,82 milioane de lei prin emiterea a 400,82 milioane de acţiuni noi, titluri care vor fi distribuite gratuit către acţionari. Practic, fiecărui investitor care va deţine douăsprezece acţiuni TLV la data de 5 iunie (data de înregistrare) îi va reveni o acţiune a instituţiei bancare.

În acest context, în toate cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 1 - 8 aprilie, cotaţia titlului TLV a înregistrat numai creşteri, oscilând între o apreciere de 1,17%, înregistrată în data de 5 aprilie, apărută pe fondul unui volum tranzacţionat de 1,76 milioane de lei, respectiv o altă apreciere, de 0,92%, înregistrată în şedinţa din 8 aprilie, în contextul unui rulaj de 3,9 milioane de titluri.

Totodată, în perioada menţionată, au avut loc şase transferuri de tip "deal" cu titlurile TLV, în cadrul cărora s-au schimbat, cumulat, circa 17,32 milioane de acţiuni.

Totuşi, trebuie subliniat că rulajul cu acţiunile emitentului din piaţa "regular", cu excepţia şedinţei din 8 aprilie, s-a situat sub media celor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de circa 4 milioane de unităţi.

Un alt element pozitiv pentru Banca Transilvania o reprezintă ameliorarea măsurilor din OUG 114/2018 în aşa fel încât taxa pe activele bancare a fost redusă la 0,4% de la 1,2%, în condiţiile în care baza activului taxabil a fost înjumătăţit prin excluderea obligaţiunilor suverane, a creditelor guvernamentale şi celor destinate companiilor.

De asemenea, în perioada analizată, principalele burse internaţionale au marcat evoluţii pozitive concertate, contribuind la susţinerea raliului înregistrat de BET.

În anul 2018, Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar la nivel de bancă de 1,219 miliarde de lei, cu 2,82% peste cel obţinut în 2017, în timp ce valoarea activelor a urcat cu 24,99%, la 74,118 miliarde de lei, faţă de cele 59,3 miliarde de lei de la finalul anului 2017, în condiţiile în care în 2018 a avut loc integrarea prin fuziune a Bancpost.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile TLV afişează un randament al cotaţiei de 4,9%, în timp ce indicele BET raportează o creştere de 8,43%.

Valoarea de piaţă a grupului financiar din Cluj este de 10,54 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 1 - 8 aprilie, s-au menţinut titlurile Zentiva (SCD), care au înregistrat o creştere de 19,62%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe locul al doilea în acest clasament au urcat titlurile Uamt (UAM), cu o creştere de 12,86%, în timp ce ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), cu un avans al cotaţiei de 6,57%.

Toţi cei trei indici analizaţi la această rubrică, BET, BET-FI şi BET-XT, se situează în teritoriul pozitiv, în perioada 1 - 8 aprilie, cel mai bun parcurs fiind avut de indicele BET.

Indicele BET-XT, ce este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a consemnat un avans de 1,45%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea, a înregistrat o creştere de doar 0,4%.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, acţiunile SIF1 au marcat cel mai bun parcurs.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 martie - 5 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 3,45%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află ETF - BET Tradeviile, ale cărui unităţi de fond au crescut cu 2,13%, în timp ce titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 2,04%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,48%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 1 - 8 aprilie, cu 0,25%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,28%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 27,1%, în intervalul 1 - 8 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:20, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 5.200 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 91,85 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb