CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 APRILIE Transgaz urcă pe prima poziţie în topul aprecierilor din BET şi BET-XT

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 aprilie 2018

Transgaz urcă pe prima poziţie în topul aprecierilor din BET şi BET-XT

Beneficiind de un avans de 3,37%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (perioada 10 - 17 aprilie), acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au urcat pe prima treaptă a podiumului rentabilităţilor din indicii BET şi BET-XT, în intervalul menţionat.

Pe data de 17 aprilie, compania anunţa, printr-un comunicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că statul doreşte un dividend de 45,38 lei, de la emitent, deşi Consiliul de Administraţie a propus unul de 25,22 lei, potrivit unei adrese transmisă companiei, pe 11 aprilie, de Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului.

Adresa Ministerului conţine o propunere de proiect de hotărâre pentru articolele 5 şi 8 din proiectul de Hotărâre nr.3, publicat pe pagina de internet a societăţii, referitor la dividende, dar nu şi o cerere de completare a convocatorului AGA. Astfel, pe ordinea de zi a Adunării generale din 26/27 aprilie a Transgaz se găseşte numai propunerea de dividend de 25,22 lei.

Statul invocă, în scrisoarea sa, prevederea din Memorandumul Guvernului din 8 februarie 2018 privind repartizarea unei cote minime de 90% din profitul net realizat în 2017 sub formă de dividende.

Un avocat specializat în piaţa de capital, consultat de ziarul BURSA, a semnalat că adresa Ministerului Economiei nu are efecte, pentru că nu reprezintă o cerere de completare a convocatorului şi nici nu a fost transmisă în termenul legal de introducere de noi propuneri pe ordinea de zi.

Prin acest demers, statul, în calitate de acţionar majoritar al companiei, vizează distribuirea sub formă de dividende a sumei de 534,3 milioane de lei, echivalentul unei rate de aproape 92% din profiul anului trecut, de 582,06 milioane de lei.

Iniţial, conducerea societăţii înaintase propunerea de a distribui suma de 296,9 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând puţin peste 50% din rezultatul aferent anului 2017.

Raportat la preţul de închidere a titlurilor TGN de luni, 16 aprilie, de 409 lei/titlu, randamentului brut al dividendului care apare în adresa statului este de 11,06%, una dintre cele mai ridicate rate oferite de emitenţii de la BVB.

Piaţa a reacţionat pozitiv la această ştire, deşi convocatorul nu a fost completat oficial, cotaţia TGN urcând, pe data de 17 aprilie, cu 2,2%, pe fondul unui volum de 8.811 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.450 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a acţiunilor transportatorului de gaze, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al rulajului.

În restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în perioada 10 - 17 aprilie, cotaţia TGN a oscilat între o scădere de 0,37%, pe data de 10 aprilie, în contextul unui rulaj de 423 de titluri şi o creştere de 1,61%, pe data de 16 aprilie, pe fondul unui volum de 2.990 de unităţi.

Privit din perspectiva indicatorului Price-Earnings Ratio (multiplu de piaţă care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei companii) titlurile TGN prezintă un raport de circa 8,2, în apropierea nivelului consemnat de alţi emitenţi de la BVB, cum ar fi Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN), cu valori ale indicatorului cuprinse între 7,7 şi 8,2, potrivit datelor afişate de brokerii de la Prime Transaction pe site-ul companiei.

Statul Român, prin Minis-terul Economiei, deţine 58,51% din titlurile operatorului de trasport de gaze.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 4,92 de miliarde de lei.

Ponderea titlurilor TGN în indicii BET şi BET-XT, care au urcat cu 1,22% şi 0,84%, în perioada 10 -- 17 aprilie, este de 6,62%, respectiv 5,91%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 aprilie.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa a fost avută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 1,52%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 17 aprilie, preţul acţiunilor FP stagna, pe fondul unui volum de circa 3,21 de milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 4,52 milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Sinteza (STZ), cu un avans de 7,74%, în raport cu moneda euro, pe locul al doilea în acest clasament situân-du-se titlurile Zentiva (SCD), cu o creştere de 5,79%.

Podiumul acestei ierarhii este completat de acţiunile Cemacon (CEON), a căror apreciere a fost de 5,69%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 14 aprilie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu un randament de 2,08%.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se află FDI Omninvest, cu o creştere de 1,46%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile BRD Index, cu o rentabilitate de 0,85%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,15%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 10 - 17 aprilie, cu 0,26%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,3%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 15,61%, în intervalul 10 -- 17 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.118 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 137,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb