CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIE OMV Petrom, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 octombrie 2018

OMV Petrom, printre performerii bursei

Cu o creştere a cotaţiei de 2,93%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 10 - 17 octombrie, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe poziţia a treia în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

După ora închiderii şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 17 octombrie, Daniel Suciu, liderul deputaţilor PSD, a anunţat că partidul pe care îl reprezintă şi ALDE au ajuns la un consens în privinţa formei legii offshore. Potrivit domniei sale, coaliţia de guvernare a convenit ca 50% din producţia de gaze din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din ţara noastră, în timp ce limita maximă a deducerii investiţiei din segmentul upstream nu poate depăşi 30% din impozitul suplimentar. Astfel, s-a revenit la forma legii adoptate în prealabil de către Camera Deputaţilor şi retrimisă în Parlament de către Preşedinţie în vară.

Pe 3 octombrie, votul din Camera Deputaţilor pe legea care va reglementa exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost amânat, legea fiind trimisă înapoi la comisii, după ce cu o zi înainte PSD mărise cotele procentuale la impozitarea veniturilor suplimentare.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 10 - 17 octombrie, preţul unei acţiuni SNP a oscilat între o depreciere de 1,05%, consemnată pe 11 octombrie, în contextul unui rulaj de circa 14,81 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 16,92 milioane de unităţi, şi o apreciere de 2,22%, avută pe 16 octombrie, pe fondul unui volum tranzacţionat de aproximativ 10,73 milioane de titluri.

Luni, 15 octombrie, grupul OMV a anunţat semnarea unui memorandum de înţelegere cu furnizorul de servicii pentru industria petrolieră Schlumberger pentru un viitor parteneriat strategic privind implementarea de noi soluţii digitale în sectorul petrol şi gaze, după ce duminică, pe 14 octombrie, emitentul a anunţat cumpărarea de produse chimice pentru tratarea apei şi fundul găurii de foraj în valoare de 5,38 milioane de euro.

Pentru perioada de tranzacţionare cuprinsă între 17 septembrie - 17 octombrie, preţul cotaţiei producătorului de petrol şi gaze a înregistrat un salt de 16,21%, în raport cu moneda euro, situându-se, astfel, pe primul loc în topul randamentelor de la bursa noastră, în intervalul menţionat, în contextul în care al doilea cel mai rentabil emitent din perioa­da de raportare de mai sus este Patria Bank (PBK), a cărui creştere este de 7,36%, în comparaţie cu moneda euro.

În şedinţa de miercuri, 17 octombrie, cotaţia companiei petroliere a înregistrat o creştere de 0,38%, în contextul unui volum de 20,87 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 14,38 milioane de unităţi, aces­ta fiind cel mai ridicat rulaj din intervalul 10 - 17 septembrie.

În ultimele săptămâni, titlurile SNP au fost tranzacţionate sub aşteptarea adoptării legii offshore de către Camera Deputaţilor, care este for decizional, într-o formă favorabilă deţinătorilor de licenţe de exploatare.

În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la patru miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. La nivelul celor trei blocuri aflate acum în explorare, în Marea Neagră, se vorbeşte despre o sumă totală de circa şase miliarde de dolari în investiţii.

Pentru primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1.288 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul austriac OMV deţine o participaţie majoritară de 51,01% din Petrom, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 20,64% din titlurile SNP.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la BVB este de circa 22,26 miliarde lei.

Pe primul loc în topul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 10 - 17 octombrie, se află titlurile Electroargeş (ELGS) cu un avans de 6,58%, în timp ce acţiunile Erste Group Bank (EBS) au consemnat o creştere de 3,41%, completând podiumul acestui clasament.

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a consemnat, în perioada avută în vedere, o creştere de 2,06%, în timp ce BET-XT, indicele celor mai tranzacţionate 25 de companii de la bursa noastră, s-a apreciat cu 1,57%, titlurile SNP având cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a înregis­trat, în perioada 10 - 17 septembrie, o apreciere de 1,18%.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,99%, în raport cu moneda europeană.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 octombrie, este condus de titlurile OTP Expert, care au raportat o creştere de 0,24%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află titlurile Integro, care s-au apreciat 0,14%, în timp ce BT Index Romania ROTX, cu un avans de 0,12%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,67%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 10 - 17 octombrie, cu 0,08%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,94%, în intervalul 10 - 17 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.506 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb