Beneficiind de un avans de 2,15%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 10 - 17 octombrie, titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF) s-au clasat pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.
Un ETF (Exchange Traded Fund) este un vehicul de investiţii, care, spre deosebire de fondurile mutuale, este tranzacţionat la o bursă, precum acţiunile.
ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa românească prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, potrivit Tradeville.
În perioada 10 - 17 octombrie, cotaţia titlurilor TVBETETF a oscilat între o scădere de 1,33%, consemnată în data de 11 octombrie, pe fondul unui volum de 1.269 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 700 de unităţi, şi o creştere de 1,29%, apărută în 16 octombrie, în contextul unui rulaj de 951 de titluri.
La data de 18 octombrie, cea mai mare pondere în cadrul fondului, de 20,04%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV), cu 18,94%, respectiv 18,93%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, administratorul fondului.
Vineri, 19 octombrie, titlurile TVBETETF au înregistrat o pierdere de 0,32%, până la preţul unitar de 10,6 lei/unitate.
Pentru acelaşi interval de raportare, indicele BET a urcat cu 2,06%, creştere apropiată de cea avută de ETF - BET Tradeville.
Pe locul al doilea al acestui clasament s-a situat Certinvest BET Index, care a înregistrat un avans de 2%. Acesta este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET.
Podiumul topului fondurilor de investiţii este completat de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,77%. În acest caz, fondul investeşte predominant în acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), minimum 75% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ROTX (Romanian Traded Index).
Astfel, se observă că toate cele trei poziţii ale acestui clasament, în perioada 10 - 17 octombrie, sunt ocupate de fonduri care urmăresc structura unui indice al BVB, acestea beneficiind de evoluţia bună a bursei locale din ultima perioadă.
Clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la BVB, pentru perioada 11 - 18 octombrie, este condus de acţiunile constructorului de conducte petroliere şi de gaze naturale Condmag (COMI), care au avut un salt de 83,4%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
Evoluţia titlurilor companiei apare în contextul în care pe data de 11 octombrie a apărut informaţia conform căreia Transgaz a atribuit societăţii CIS Gaz un contract de 22,4 milioane de lei pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale pe ruta Mintia - Brad - Stei, judeţul Hunedoara, iar compania contractantă a subcontractat lucrările de execuţie şi montaj conductă societăţii Condmag.
Partea din contract care a fost subcontractată valorează 6,96 milioane de lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 16 luni, relata atunci Agerpres.
Valoarea de piaţă a companiei aflate în insolvenţă este de circa 8 milioane de lei.
Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc Dafora (DAFR), al căror randament a fost de 18,96%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul rentabilităţii bursei locale fiind completat de titlurile Alro (ALR), care au crescut cu 9,19%.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni ale bursei locale, cu excepţia SIF-urilor, a crescut, în perioada 11 - 18 octombrie, cu 2,39%, în raport cu moneda euro, titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre de capital fiind acţiunile Digi Communications (DIGI), care au crescut cu 4,83%, în raport cu moneda europeană, în intervalul avut în vedere.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 2,15%, în perioada analizată. Din cadrul acestui coş de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Alro (ALR), care au urcat cu 9,19%, în raport cu moneda euro.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,1%, în raport cu moneda euro, în intervalul 11 - 18 octombrie.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 11 - 18 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 5,7%, în intervalul 11 - 18 octombrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.423 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,8 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.