Cu o apreciere a cotaţiei de 6,63%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 august, acţiunile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) se situează pe poziţia a doua în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.
Vineri, 16 august, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania şi-a publicat rezultatele pentru primul semestru al acestui an, operatorul din portul Constanţa înregistrând un profit net de 17,38 milioane de lei, cu 173,9% peste cel din aceeaşi perioadă a anului 2018, creştere apărută îndeosebi pe fondul încasării de către companie sub formă de dividende a sumei de 10,48 milioane de lei, cu mult peste cele 0,1 milioane, primite de Socep după primele şase luni ale lui 2018.
Piaţa a reacţionat şi luni, 19 august, cotaţia SOCP a deschis şedinţa de tranzacţionare cu un gap de 7,41%, pentru a încheia ziua în creştere cu 11,11% faţă de şedinţa anterioară, la preţul de 0,36 lei, pe fondul unui volum de 60.756 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 19.000 de unităţi.
De menţionat că, performanţa acţiunilor SOCP apare în condiţiile în care titlurile companiei au o lichiditate redusă în comparaţie cu cea a acţiunilor emitenţilor importanţi din indicele BET, ceea ce favorizează oscilaţii mari ale cotaţiei.
De altfel, din cele cinci şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 13 - 20 august, titlurile SOCP au înregistrat tranzacţiii doar în patru zile, cu oscilaţii ale cotaţiei situate între o scădere de 2,78%, apărută în 20 august şi o depreciere de 0,61%, consemnată în data de 13 august, în toate cazurile rulajul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare.
Grupul DD Constanţa deţine 32,37% din companie, în timp ce producătorul de BCA CELCO controlează 24,64% din acţiunile societăţii, iar acţionarul Samara Stere are 11,58%.
La ultimul preţ al acţiunii SOCP din data de 20 august, de 0,35 lei, valoarea de piaţă a operatorului portuar din Constanţa este de 120,2 milioane de lei.
Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 13 - 20 august, este condus de acţiunile IAR Braşov (IARV), a căror cotaţie s-a apreciat cu 12,82%, în raport cu moneda euro, pe poziţia a treia acestei ierarhii găsindu-se titlurile Bucovina-Club de Munte (BCM), ce au marcat un avans de 5,36%, în aceeaşi perioadă de raportare.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,68%, în intervalul 13 - 20 august.
Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce au marcat o creştere de 2,84%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.
Ponderea titlurilor SNN în indicele BET este de doar 1,9%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o scădere de 1,11%, în intervalul 13 - 20 august, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,67%.
Cu o creştere de 3,7%, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul ambelor coşuri de acţiuni.
Ponderea titlurilor SIF4 în indicele BET-FI este de 7,43%, în timp ce în indicele BET-XT, importanţa acţiunilor SIF Muntenia este de 1,38%.
Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 12 - 19 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,34%.
Unităţile fondului OTP Real Estate & Construction au avut un plus de 1,07%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile BT Index Austria ATX, care au avut un randament de 0,83%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,62%, în perioda 13 - 20 august, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,07%, în acelaşi interval de raportare.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%, în perioada de raportare menţionată.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 0,31%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.260 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 183,57 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.