CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 FEBRUARIE - 14 MARTIE 2014 Acţiunile "TMK - Artrom", plus de 6,28%

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 martie 2014

Acţiunile "TMK - Artrom", plus de 6,28%

Titlurile "TMK - Artrom" (simbol ART) au crescut, în perioada 14 februarie - 14 martie 2014, cu 6,28%, raportat la moneda europeană, clasându-se pe locul al doilea în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, după "Retrasib" Sibiu (+22,34%).

"Artrom" a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri totală de 876.753.359 lei, în scădere faţă de 2012, atunci când suma a fost de 909.412.618 lei.

Compania producătoare de tuburi, ţevi, profile tubulare din oţel a obţinut în 2013 un profit net de 11 milioane lei, de aproape 4 ori mai mic decât cel din 2012 (42,4 milioane lei).

Acţiunile "Retrasib" (RTRA) s-au apreciat cu 22,34%, raportat la moneda euro, în perioada 14 februarie - 14 martie 2014, înregistrând cel mai bun randament de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Biofarm (BIO) încheie topul analizat, cu un plus de 5,68%, raportat la moneda europeană.

Compania farmaceutică a înregistrat, anul trecut, un profit de 25,6 milioane lei, în creştere faţă de anul 2012, când a înregistrat câştiguri în valoare de 21 milioane lei, potrivit raportării preliminare neauditate ale companiei. Veniturile din vânzări ale "Biofarm" au urcat de la 104,9 milioane lei, în 2012, la 117,5 milioane de lei, la finalul anului trecut.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat SIF1 Banat Crişana şi SIF4 Muntenia să facă ofertă publică de preluare a Biofarm, întrucât au depăşit pragul de 33% din acţiunile fabricii.

Brokerii au comentat că sectorul farmaceutic, alături de cel energetic, este atractiv.

Titlurile "Impact" - cea mai mare creştere din indicele BET-XT

Acţiunile "Impact" (IMP) au urcat cu 4,80%, în perioada 14 februarie - 14 martie, înregistrând cel mai mare avans din cadrul indicelui BET-XT, cel care include primele 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile. Indicele extins a scăzut cu 5,21%, raportat la moneda europeană.

De asemenea, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, s-a depreciat cu 4,35%, raportat la euro. Din cadrul acestu indice, titlurile "Transgaz" (TGN) au înregistrat cea mai mare creştere, urcând cu 2,70% în periaoda analizată.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 8,60%.

Toate companiile de pe indice au avut scăderi în perioada analizată, SIF Oltenia (SIF5) fiind societatea care a înregistrat cea mai mică depreciere (-2,46%).

"Certinvest Short Fund" a oferit cel mai bun randament din sectorul fondurilor de investiţii

"Certinvest Short Fund" rămâne cel mai profitabil fond de investiţii pentru investitori şi în perioada 14 februarie - 14 martie.

Fondul, care îşi propune să obţină un profit din trendurile de scădere ale pieţei, s-a apreciat cu 4,12%, raportat la moneda europeană.

"OTP Dollar Bond" urmează în top, urcând cu 0,35%, în perioada analizată.

Fondul investeşte în special în instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligaţiuni de stat, municipale, corporative) emise de emitenţi din state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spatiului Economic European, state nemembre, dar cu precădere din zona Europei Centrale şi de Est, depozite bancare şi certificate de depozit, conform site-ului oficial.

În schimb, fondul nu are expunere pe acţiuni.

"OTP Dollar Bond" se adresează cu precădere investitorilor dispuşi să-şi asume un nivel de risc mediu, urmărind obţinerea unui câştig de capital superior cu cel oferit de instituţiile de credit, se arată în descrierea fondului.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani ne-a declarat: "Fondul «OTP Dollar Bond» este destinat investitorilor care doresc un profit rezonabil cu un risc relativ mic, însă nu este un fond care să inspire încredere pentru că este administrat de o bancă care are o influenţă foarte mică pe piaţa bancară".

"FDI Monolith" încheie topul fondurilor, obţinând o creştere de 0,31%, raportat la moneda euro.

În ceea ce priveşte depozitele în lei, nicio bancă nu a oferit un randament pozitiv pentru investitori în perioada 14 februarie - 14 martie 2014. Un depozit la "MKB Nexte Bank" ar fi oferit cea mai mică pierdere ( -0,30%).

În schimb, depozitele în euro ar fi fost profitabile pentru investitori în cadrul "Marfin Bank" (+0,21%).

Leul - depreciere de 0,63% faţă de euro

Cotaţia leului s-a depreciat cu 0,63% faţă de euro, în perioada analizată, paritatea urcând până la 4,5097.

În schimb, cotaţia aurului a înregistrat o creştere de 3,23%, raportat la moneda europeană, în perioada 14 februarie - 14 martie, brokerii punând această creştere pe seama situaţiei tensionate din Ucraina.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. IMPact-ul cu cresterile acestea "fals spectaculoase" nu este in stare sa convoace ca lumea o AGA! Orice AGA CONVOCATA/Presupune o E.R.A.T.A! Trec peste faptul ca prima AGEA din februarie 2014 a respins majorarea capitalului social(tu, actionar majoritar, tu Consiliu de administratie format din marionete DORALY convoci AGA, tu respingi ce ai scris in Ordinea de zi!), se convoaca o noua AGEA cu acelasi " profil". Mda, facut mai bine de data asta! Convocatorul! Ce fel de emitent este acela CARE NU RESPECTA REGULILE DIN DOMENIU in ceea ce priveste CONVOCAREA unei Adunari Genrale? Tu scrii in CONVOCATOR ca materialele, documentele, proiectele de hotarari pot fi studiate pe site-ul respectiv incepand cu 12.03.2014(adica termenul de 30 zile!), tu NU POSTEZI NIMIC nici macar in dimineata zilei de 17.03.2014. Ma intreb ce a fost? INCOMPETENTA, PROSTIE, NEGLIJENTA SAU TOATE LA UN LOC??!! Cert este ca dupa sesizarea ASF-ului(iar ASF, asta e!)si a BVB, in 20 minute au si aparut documentele cu pricina pe site! Ce sa inteleg? Ca IMPact are "pile" la ASF si BVB? Ca urgent s-a pus mana pe telefon iar IMPact-istilor li s-a spus: Iar a facut sesizare "nebunul" de la Oradea, hai, repede, faceti ce trebuie! Dar ce parere au unii analisti ca IMPact(desi atentionat)"a uitat" sa pomeneasca de respingerea unui recurs la ICCJ astfel ca s-a consfintit ceea ce se stia de ani de zile: drumul prin Padurea Baneasa(spre Cartierul GREENFIELD)este ILEGAL(opera IMPactist-a cu complicitate CHILIMANA)! Asta nu era un EVENIMENT DE RAPORTAT? Ce ziceti domnilor(doamnelor)IACIU, URDA, MATEESCU, VASILE, MIHAILA, PETRE, GEANTA, PATRINOIU?

    Hai ca dau si eu o ERATA! Na, m-am molipsit, doar sunt actionar IMP! Prima AGEA din acest an a fost in martie, nu in februarie

    Nebunu' de la Oradea reaminteste auditorului financiar KPMG(si celor interesati)ca la Oradea IMPact s-a folosit de contracte de v/c FICTIVE("vanzare" falsa de case catre angajati IMPact, rude, apropiati)cu scopul de a pune LABA pe terenurile aferente caselor la preturile dorite de IMPact dar si de a plati impozite locale mai mici; deasemenea reamintesc auditorului KPMG ca s-a practicat ILEGAL TVA-ul redus de 5% deoarece casele care au fost vandute in acest mod NU SE CALIFICAU cfm. CODULUI FISCAL(erau NEFINISATE si/sau AMPLASATE PE TERENURI MAI MARI DE 250 MP).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb