CEL MAI BUN PLASAMENT, ÎN PERIOADA 15 - 22 MAI Bitcoin surclasează activele tradiţionale de investiţii

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 mai 2017

Bitcoin surclasează activele tradiţionale de investiţii

Criptomoneda - insensibilă la evenimentele mondiale pentru că nu aparţine vreunei ţări

Criptomoneda "Bitcoin" (BTC) a avut o creştere de 26,12%, în perioada 15-22 mai, şi de peste 120% de la începutul anului, surclasând activele tradiţionale de investiţii.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 37,5 miliarde de dolari, iar un "Bitcoin" se tranzacţiona la peste 2200 de dolari.

Aprecierea este asociată cu incertitudinea politică ce afectează în prezent monedele globale, ceea ce a determinat ca investitorii să se orienteze către monedele digitale, în defavoarea celor clasice, conform site-ului "fxinter.net".

Astfel, "Bitcoin" a devenit tot mai atractivă pentru investitori, pe care o văd ca pe un refugiu în perioade de turbulenţe politice.

Moneda digitală este relativ insensibilă la problemele ce au loc pe plan mondial pentru că nu aparţine vreunei ţări. Singurele elemente care influenţează valoarea "Bitcoin" sunt cele cu impact direct asupra sa, cum ar fi refuzul unei ţări de a o accepta ca monedă reală sau un guvern ce discută modalităţi de urmărire a plăţilor.

De asemenea, potrivit site-ului citat, se crede că răspândirea recentă a modalităţii de rambursare "WannaCry", ce a făcut ca tot mai mulţi oameni să afle despre "Bitcoin", a avut un impact asupra creşterii monedei digitale din săptămâna trecută. Potrivit "cointelegraph.com", luni, criptomoneda a ocupat locul al cincilea în topul căutărilor pe Google, cu peste 200.000 de cereri.

Moneda Bitcoin, precum şi alte criptomonede, au devenit foarte populare în ultima vreme, însă unii analişti avertizează cu privire la faptul că tranzacţiile cu acestea sunt extrem de speculative.

Spre deosebire de criptomonede, activele tradiţionale au avut o volatilitate mult mai redusă, în perioada analizată.

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate, s-a apreciat, în perioada 15 - 22 mai, cu 0,30%, raportat la moneda euro, devansând creşterile celorlaţi indici importanţi ai pieţei autohtone de acţiuni.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile companiei "MedLife" (M), cu o apreciere de 4,12%.

Conform rezultatelor financiare trimestriale publicate pe site-ul BVB, Grupul "MedLife" a înregistrat un profit net de 4,23 milioane lei, în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 15,5% comparativ cu perioada similară din 2016.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 146,92 milioane de lei, urcând cu 26,4% faţă de 31 martie 2016.

La data de 31 martie 2017, "MedLife" avea active de 481,595 milioane lei şi datorii totale de 384,565 milioane lei, din care 144,528 milioane lei datorii curente.

Consiliul Concurenţei a autorizat marţi, 16 mai, tranzacţia prin care "MedLife" preia "Anima Speciality Medical Services" şi "Anima Promovare şi Vânzări".

Ponderea companiei "MedLife" în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 1,09%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 0,26%. Ca şi în cazul indicelui BET, creşterea cea mai mare din cadrul indicelui extins au avut-o titlurile "MedLife".

Spre deosebire, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus "Fondul Proprietatea", a înregistrat o scădere de 0,17%, pentru aceeaşi perioadă, raportată la moneda euro.

În cadrul indicelui societăţilor financiare, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile "SIF Muntenia" (SIF4), a căror pondere în indice este de 10,48%, care s-au apreciat cu 1,36%, în perioada menţionată.

Profitul net al SIF4 în primul trimestru din 2017 a fost de 5,67 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de aproape 11 milioane de lei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul brut rezultat din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC) la 31.03.2017 a fost de 5,9 milioane de lei, reprezentând 13,73% din profitul estimat pentru anul 2017.

În trimestrul I 2017, activul total al "SIF Muntenia" calculat conform prevederilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a crescut cu 4,21% (53,85 milioane lei), iar activul net cu 4,17% (48,98 milioane de lei).

În ultimul an (31 martie 2017 versus 31 martie 2016), activul total a crescut cu 9,34%, la 113,79 milioane lei, iar activul net cu 13,8%, la 148,2 milioane lei.

Ca şi în cazul indicilor BET şi BET-XT, topul creşterilor preţului acţiunilor companiilor listate la BVB a fost condus de acţiunile "MedLife", în perioada 15-22 mai.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor "Cemacon", cu o creştere de 3,78%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile "Oil Terminal" (OIL), a căror apreciere a fost de 3,65%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 12-19 mai este condus de titlurile "Active Dinamic", cu o apreciere de 3,25%. Pe locul al doilea s-a situat "BT Index Austria ATX", a cărui creştere a fost de 2,40%, în timp ce titlurile "BT Index Romania ROTX", ce au urcat cu 1,05%, s-au situat pe poziţia a treia.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în euro, de 0,02%.

Depozitele în lei au înregistrat un randament negativ, de -0,18%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,11%, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,22% faţă de euro.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb