CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 NOIEMBRIE - 18 DECEMBRIE Leul s-a depreciat cu 0,64% faţă de euro

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 decembrie 2013

Leul s-a depreciat cu 0,64% faţă de euro

Mihai Nichişoiu, "Tradeville": "Turbulenţele de pe piaţa de bonduri a Ucrainei au condus la o uşoară depreciere a leului"

Radu Ciofu, "Admiral Markets": "Aurul s-a depreciat faţă de dolar, dar de fapt, dolarul este cel care s-a întărit"

Leul s-a depreciat cu 0,64% faţă de moneda unică europeană, în intervalul 18 noiembrie - 18 decembrie.

Pe 18 noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) afişa un curs de referinţă de 4,4462 lei/euro, în timp ce, pe 18 decembrie, moneda europeană era cotată la 4,4749 lei.

Radu Ciofu, broker "Admiral Markets", opinează că evoluţia euro/leu reprezintă o mişcare destul de mică şi nu se poate lega de un eveniment anume. Domnia sa apreciază că, de la sfârşitul lunii august, cursul euro/leu se mişcă în acelaşi palier 4,42 - 4,48, iar acum, este la limita de sus a intervalului.

Mihai Nichişoiu, analist pieţe internaţionale la "Tradeville", ne-a declarat: "Deprecierea leului din ultima lună, de altfel nesemnificativă, pare să fi avut legatură cu două premise. Prima s-a referit la percepţia potrivit căreia banca centrală americană se pregătea pentru o restricţionare marginală a lichidităţii ultraieftine din SUA din ultimii ani (QE3/relaxarea cantitativă). A doua premisă s-a referit la turbulenţele de pe piaţa de bonduri a Ucrainei, după ce Kievul a refuzat să semneze un tratat comercial important cu Uniunea Europeană".

Domnia sa crede că leul va afişa, şi în perioada următoare, cotaţii comparabile cu cele curente, atât faţă de euro, cât şi faţă de dolarul american. Domnul Nichişoiu consideră că, chiar dacă ţara noastră ar fi cuplată cumva cu direcţia politicii monetare americane, ceea ce este improbabil, incertitudinile legate de aceasta au dispărut din ecuaţie. "Alte riscuri, globale sau interne, nu sunt perceptibile pentru perioada imediat următoare", a mai adăugat analistul.

Cotaţia care a crescut cel mai mult, la BVB, în această perioadă, cu 109,76%, este a companiei "Electroputere" Craiova (EPT). Pe 18 noiembrie, preţul unei acţiuni EPT era de 0,0054 lei/unitate, iar pe 18 decembrie, titlurile EPT se tranzacţionau la valoarea de 0,114 lei/unitate.

Următoarele cele mai mari creşteri ale cotaţiilor le-au reprezentat cea a dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer&Contractor" (IMP), care a crescut cu 101%, şi a producătorului de utilaje pentru extracţie şi construcţii - "Uztel SA" (UZT), care a avansat cu 50,96%. Pe 18 noiembrie, titlurile UZT se tranzacţionau la valoarea de 2,07 lei/unitate, iar pe 18 decembrie, acţiunile "Uztel" erau cotate la 3,145 lei/unitate.

"Uztel" este în reorganizare, iar planul de reorganizare a fost aprobat de către acţionari, potrivit lui Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest".

Domnia sa consideră că orice ştire cu privire la societăţile care au un volum valoric mic al tranzacţiilor au impact mare asupra cotaţiilor. Când tranzacţiile sunt firave ca şi valoare, există posibilitatea ca emitentul să crească sau să scadă cu 15%.

Domnia sa este de părere că toate cele trei societăţi din topul clasamentului au crescut pe bază speculativă.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital invest", consideră că Uztel este o companie care are o lichiditate mică şi la care, pe fundamente speculative, preţul fluctuează foarte mult". Domnia sa ne-a mai spus că societatea a avut o evoluţie aproape în stagnare, timp de peste trei ani, până de curând.

Mihai Mureşian consideră că, la anumite societăţi, unde schimburile sunt reduse valoric, dacă cineva intră la cumpărare, atrage şi alţi investitori să ia poziţii similare şi, astfel, se creează un efect de domino, care conduce la creşterea cotaţiei.

Directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest" consideră că este doar un preţ de moment, iar acesta va reveni la valori normale.

Domnul Mureşian apreciază că şi titlurile IMP şi EPT au crescut tot speculativ.

Profitul "Uztel", în primele nouă luni ale anului, a fost de 613.686 lei, în scădere cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost de 1.058.512 lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Indicele care a crescut cel mai mult în această perioadă a fost BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, care a avansat cu 6,55%. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,69%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,98%.

Brokerii apreciază că evoluţia variată a indicilor se datorează compoziţiei acestora, diferenţa facând-o în primul rând SIF-urile. Aceştia sunt de părere că SIF-urile au avut o evoluţie pozitivă în ultima perioadă, pe baza unor posibile modificări legislative privind statutul acestora (modificarea pragului de deţinere şi alinierea la legea 31/1990 a societăţilor comerciale, privind reducerea cvorumului de ţinere a AGEA).

Preţul aurului şi-a continuat evoluţia descendentă şi în acest interval, metalul preţios pierzând 5,59% din valoare. Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul valorii de 1.208 dolari.

Radu Ciofu apreciază că preţul aurului este într-un trend descendent, început în anul 2012. Domnia sa ne-a mai spus că marţi s-a văzut o depreciere mai puternică a metalului preţios, dar că, de fapt, dolarul este cel care s-a întărit. Brokerul "Admiral Markets" ne-a declarat: "Aurul s-a depreciat faţă de dolar, dar de fapt, dolarul este cel care s-a întărit. Mişcarea importantă a fost pe dolar. Acest lucru a condus la deprecierea tuturor mărfurilor denominate în dolari".

Fondurile care au obţinut cele mai bune randamente, în perioada 18 noiembrie - 18 decembrie, sunt două administrate de "Certinvest ", şi anume "Certinvest BET-FI Index", care a avansat în această perioadă cu 6,55% şi "Certinvest XT Index", care a urcat cu 3,22%.

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cele administrate de "Certinvest", a urmat, în materie de randament, în intervalul analizat, "BT Maxim", care a crescut cu 2,61%.

Toate cele trei fonduri au avut, în intervalul de timp analizat, randamente superioare depozitelor bancare.

Cele mai bune dobânzi în euro au fost acordate de "ATE Bank" şi "Marfin Bank", care şi-au recompensat deponenţii cu 0,23%.

Pentru depozitele în lei, tot "ATE Bank" şi "Marfin Bank" au acordat cele mai bune dobânzi, acestea fiind însa negative (-0,27%) raportat la moneda unică europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb