CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 IANUARIE - 19 FEBRUARIE 2014 "Retrasib", plus de 11,3% în ultima lună

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 februarie 2014

"Retrasib", plus de 11,3% în ultima lună

Alexandru Ilia, managerul "Retrasib", estimează creşterea profitului cu 50% şi a cifrei de afaceri cu 25%, în 2014

Acţiunile "Retrasib" (RTRA) ar fi adus investitorilor, în perioada 19 ianuarie - 19 februarie, un câştig de 11,3% raportat la moneda europeană.

Acestea s-au plasat pe poziţia a doua în topul randamentelor oferite de companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice a înregistrat, în 2013, profit net de 2,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,1 milioane lei, în 2012.

Anul trecut a fost unul în care compania a crescut natural, sporindu-şi poziţia pe piaţa de profil, ne-a declarat managerul general al "Retrasib", Alexandru Ilia. Pentru 2014, domnia sa estimează creşterea profitului cu 50% şi a cifrei de afaceri cu 25%.

Domnul Ilia consideră că, în acest moment, este prematur să previzioneze evoluţia acţiunilor pe întreg anul 2014. "Este o perioadă dificilă pentru întreg domeniul, de aceea este important să creştem pas cu pas, într-un mod natural", a încheiat managerul companiei.

Andrei Rădulescu, senior investment analyst în cadrul SSIF Broker, ne-a declarat: "Retrasib a prezentat o redresare economică spectaculoasă în ultimul trimestru din 2013, atunci când s-a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 58,7% comparativ cu primelele nouă luni ale anului, precum şi un profit net de 2,8 milioane lei, după pierderi de 827.000 lei din precedentele trei trimestre. Această creştere s-a datorat, în mare parte, Transelectrica, companie care a achiziţionat două transformatoare de la Retrasib".

Pentru acest an, domnia sa estimează o creştere a profitului cu aproximativ 50% şi o creştere a preţului acţiunilor cu 15% în scenariul pozitiv. Andrei Rădulescu atrage atenţia că această evoluţie depinde foarte mult de planurile de investiţii ale Transelectrica, precum şi de dinamica pe care o va avea climatul macro-financiar mondial sau de evoluţia riscurilor politice pe plan intern.

Alţi brokeri nu s-au declarat impresionaţi de evoluţia pozitivă a acţiunilor "Retrasib". Aceştia ne-au transmis că aprecierea din ultima perioadă a fost "pur speculativă", titlurile RTRA nefiind văzute drept sigure.

"Preţul acestor acţiuni poate să se modifice semnificativ chiar şi în urma cumpărării unui pachet mic", semnalează brokerii.

"Cemacon" continuă să ofere cel mai bun randament

În perioada analizată, "Cemacon" (CEON) s-a menţinut pe prima poziţie în clasamentul celor mai bune randamente. Acţiunile sale au crescut cu 31,54% faţă de euro.

Compania a anunţat, ieri, că a încheiat un acord de împrumut în valoare de 500.000 euro cu principalii săi acţionari, KJK Sicav Fund II, Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania, pentru asigurarea lichidităţii pentru perioada februarie - iulie a acestui an.

Pe locul al treilea s-a plasat "Rompetrol Well Services" (PTR), cu o apreciere de 7,13% relativ la moneda europeană.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,11% raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,86%, iar BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 2,98%.

Dintre componentele BET, acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au urcat cu 3,18%, raportat la euro, în perioada 19 ianuarie - 19 februarie 2014.

În cazul BET-FI, titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au avansat cu 0,67%, iar în cel al BET-XT, "Impact" a văzut o creştere de 5,5% a cotaţiei.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a înregistrat-o FDI STK Europe, administrat de STK Financial, ale cărui unităţi au urcat cu 5,82%, faţă de euro.

Poziţia a doua a fost ocupată de FDI Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management, cu o creştere de 5,73%, topul fiind completat de BT Obligaţiuni, administrat de BT Asset Management (1,24%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament în perioada 19 ianuarie - 19 februarie 2014 la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,21% la "Nexte Bank".

În perioada 19 ianuarie - 19 februarie cotaţia aurului a crescut cu 5,09% faţă de moneda europeană, iar leul a urcat cu 0,86% comparativ cu euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Observ ca de cateva zile incoace in aceste analize se evita pomenirea unei firme cu randamente foarte bine! Am asa o banuiala ca nu se mai scrie despre ea ca sa nu se mai poata posta comentarii anti firma respectiva!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb