CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 OCTOMBRIE - 26 OCTOMBRIE Claudiu Cazacu, "XTB România": "Volatilitatea Bitcoin, în legătură cu posibila divizare a criptomonedei din noiembrie"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 octombrie 2017

Claudiu Cazacu, "XTB România": "Volatilitatea Bitcoin, în legătură cu posibila divizare a criptomonedei din noiembrie"
  • document ataşat Grafic Bitcoin
    apasă aici pentru a descărca.

    "Pentru moment, perspectivele tehnice par a favoriza continuarea tendinţei ascendente a monedei virtuale", apreciază analistul

    Cu o apreciere de 4,9% în raport cu euro, în ultima săptămână (intervalul 19 octombrie - 26 octombrie), rentabilitatea criptomonedei Bitcoin a devansat-o pe cea a activelor tradiţionale, care, în mare parte, au suferit deprecieri în perioada avută în vedere.

    Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a furnizat o analiză a evoluţiei monedei digitale din ultima perioadă.

    Domnul Cazacu a arătat: "Săptămâna trecută (n.r. acum două săptămâni) a fost volatilă, cu un asalt reuşit la adresa vârfurilor istorice. În acest interval, cotaţia BTC/USD a depăşit atât nivelul rotund de 6.000 de dolari, cât şi de 6.100 de dolari pe platforma xStation. De asemenea, preţul criptomonedei a suferit şi unele corecţii importante, în special marţi (n.r. 24 octombrie), când scăderea a depăşit 400 de dolari. Volatilitatea ridicată este specifică monedelor virtuale, însă pieţele sunt agitate în legătură cu o posibilă divizare, ducând la apariţia unei alte versiuni a monedei virtuale.

    Un astfel de pas s-a mai petrecut lunile trecute (n.r. ce a dus la apariţia Bitcoin Cash), în cele din urmă Bitcoin reluându-şi parcursul ascendent.

    Zilele trecute, o «bifurcare» (n.r. divizare) a dus la crearea unei alte versiuni de Bitcoin (n.r. Bitcoin Gold), fără efecte majore asupra cotaţiei Bitcoin «clasic», dar nu este deloc clar dacă la fel vor evolua lucrurile şi după evenimentul aşteptat în noiembrie (n.r. legat de o nouă bifurcare a criptomonedei, în jurul datei de 16 noiembrie), diferenţele de viziune dintre cele două grupuri de dezvoltatori ai sistemului software putând duce la o competiţie mai strânsă între versiunile nou create decât până acum.

    În favoarea monedei virtuale a operat, pe de altă parte, opinia lui Steve Wozniak, co-fondator al Apple, care spune că Bitcoin ar fi «un standard mai bun al valorii decât aurul sau dolarul american».

    Atitudinea diferitelor autorităţi de reglementare, alături de rezultatul «bifurcării» de luna viitoare sunt factori majori de influenţă a cotaţiei BTC/USD. Apetitul speculativ foarte ridicat include, în scenariile potenţiale, ajustări, fie şi episodice, ale preţului monedei virtuale, care se bucură însă, pentru moment, de o popularitate în creştere printre traderi".

    În plus, domnul Cazacu ne-a oferit şi o perspectivă tehnică, subliniind: "Preţul se păstrează în interiorul unui canal de trend ascendent, având un reper de rezistenţă (n.r. nivel de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) la 6.169 de dolari şi un suport (n.r. nivel de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) la 5.378 de dolari. Dacă am vedea o ieşire din canalul de trend, nivelul de suport următor ar fi pragul rotund de 5.000 de dolari şi apoi 4.873 de dolari. Pentru moment, perspectivele tehnice par a favoriza, statistic, continuarea tendinţei ascendente" (vezi graficul din documentul ataşat).

    Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.860 de dolari (aproximativ 23.165 lei, la cursul de schimb de vineri, de 3,9531 lei, pentru un dolar).

    Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 97,85 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

    Trecând la activele tradiţionale, clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul 19 octombrie - 26 octombrie, de acţiunile Electromagnetica (ELMA), care au urcat cu 2,29%, în raport cu moneda euro.

    Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Erste Group Bank (EBS), care au urcat cu 2,19%, poziţia a treia fiind ocupată de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), a căror apreciere a fost de 2,18%, în perioada menţionată.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,62%, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mică depreciere dintre cei analizaţi, în perioada 19 octombrie - 26 octombrie.

    Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,12%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

    Pe data de 26 octombrie, cotaţia FP creştea cu 0,24%, pe fondul unui volum de aproape 16 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de 5,14 milioane de titluri.

    În aceeaşi zi, acţionarii FP au decis demararea unui nou program de răscumpărare de acţiuni, care se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune sau mai mare de 2 lei/acţiune.

    Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,54%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

    Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile IAR (IARV), a căror cotaţie a urcat cu 0,8%, în intervalul 19 octombrie - 26 octombrie.

    Joi, 26 octombrie, titlurile IAR au crescut cu 2,1%, în contextul unui rulaj de 4.278 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 8.900 de unităţi.

    Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, s-a depreciat, în perioada 19 octombrie - 26 octombrie, cu 1,69%, în raport cu moneda euro.

    În continuare, cea mai bună evoluţie, în intervalul menţionat, din componenţa principalului indice al bursei a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), a căror apreciere a fost de 0,7%, în raport cu moneda euro.

    Pe data de 26 octombrie, preţul titlurilor M a scăzut cu 1,35%, pe fondul unui rulaj de 16.122 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, circa 16.100 de acţiuni.

    Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 octombrie - 25 octombrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2%.

    Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat OTP Dollar Bond, ce a înregistrat o scădere de 0,01%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Raiffeisen Confort Euro, care s-au depreciat cu 0,02%.

    Depozitele bancare în lei au avut un randament negativ de 0,08%, în intervalul 19 octombrie - 26 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.

    Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,53%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 0,12%, în intervalul de timp precizat.

    Precizări:

    Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

    Notă

    Informaţiile prezentate de analistul XTB sunt doar opinii şi nu trebuie privite drept recomandări de tranzacţionare. Autorul poate avea, la data realizării sau la data publicării, poziţii pe instrumente directe sau derivate, corelate cu monedele virtuale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb