CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2-9 AUGUST Silvia Gabor, "XTB": "La baza raliului cotaţiei aurului stau factori geopolitici"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 august 2017

Silvia Gabor, "XTB": "La baza raliului cotaţiei aurului stau factori geopolitici"
  • document ataşat Evoluţia cotaţiei aurului în perioada decembrie 2016 - prezent
    apasă aici pentru a descărca.

    În ultima săptămână (perioada 2-9 august), cotaţia aurului a crescut cu 0,95%, în raport cu moneda euro, după ce, în prima parte a lunii iulie, trendul pe termen scurt s-a schimbat din descendent în ascendent.

    Potrivit analiştilor de la X-Trade Brokers România (XTB), în ultima perioadă, preţul activului de refugiu este influenţat, îndeosebi, de evenimente geopolitice, nu doar de factori economici.

    Studiind evoluţia aurului din ultima săptămână, analiştii XTB au punctat că, într-un cadru aparent bullish (de creştere), preţul a cunoscut o corecţie către nivelul local de suport de la 1.250 dolari (dolarul fiind într-o mişcare de creştere temporară), urmată de o revenire în forţă, care a urcat cotaţia la peste 1.278 dolari în doar două zile (destul de aproape de maximele ultimelor luni).

    Referitor la această mişcare, Silvia Gabor, analist financiar în cadrul XTB, ne-a declarat: "La baza acestui raliu stau factori geopolitici, mai exact conflictul tacit dintre Statele Unite şi Coreea de Nord care, în ultima perioadă, a devenit mult mai "vocal" în presa internaţională şi alimentează starea de tensiune".

    Punând evoluţia cotaţiei aurului în context general, aceştia ne-au explicat că performanţa activului de refugiu este corelată cu evoluţia dolarului american, dar şi cu percepţia investitorilor asupra nivelului de risc din pieţele financiare, acestea fiind repere importante în analizarea tendinţei metalului preţios, explică cei de la XTB.

    Potrivit lor, în ultima perioadă, economia Statelor Unite nu a furnizat date economice conforme cu aşteptările analiştilor, iar Rezerva Federală bate pasul pe loc când vine vorba de modificarea ratei dobânzii, blocată fiind de inflaţia lentă.

    Privitor la evoluţia aurului de la începutul anului, doamna Gabor a punctat: "Încă de la începutul anului, dolarul american a urmat o traiectorie descendentă, cel puţin în raport cu moneda unică europeană şi yenul japonez. Pe de altă parte, aurul a urmat un traseu mai optimist. În ultimele patru luni, însă, am putut observa preţul metalului preţios evoluând mai degrabă lateral, cu un suport puternic (n.r. preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii acestuia) la 1.200 dolari şi cu o rezistenţă (n.r. preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) la 1.295 -1.300 dolari. Ieşirea preţului din această zonă laterală ar putea declanşa ordine în aşteptare poziţionate în apropierea nivelurilor cheie, generând astfel posibile episoade volatile".

    În legătură cu evoluţia viitoare a aurului, domnul Claudiu Cazacu, Chief Strategist în cadrul XTB, consideră că perspectivele acestuia depind de evoluţia apetitului pentru dolar şi de tensiunile de pe piaţa internaţională.

    Domnia sa a subliniat că, dacă în prezent inflaţia se menţine la un nivel relativ scăzut, tendinţa sa posibilă va fi de creştere în lunile următoare, încurajând Federal Reserve să anunţe startul absorbţiei lichidităţii introduse prin programul QE (Quantitative Easing). Pe de altă parte, tensiunile din Asia şi din alte zone "fierbinţi" ale lumii ar putea frâna episoadele corective, imprimând în lunile viitoare o continuare a direcţiei favorabile aurului cu o testare a pragului de 1300 de dolari, spune analistul.

    "În viziunea noastră, pe termen foarte lung (1-3 ani), aurul are şansa unor recuperări vizibile faţă de palierul actual, în ciuda unor reorientări mai restrictive ale politicii monetare a Fed-ului", a conchis domnul Cazacu.

    Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) ce au urcat cu 16,88%, raportat la moneda euro, în intervalul de timp 2-9 august.

    Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Tubomecanica (TBM), care au urcat cu 12,41% , iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Carbochim (CBC), a căror apreciere a fost de 12,32%, în perioada menţionată.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 3,8% în perioada 2-9 august, raportat la moneda euro. Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1), al căror preţ a crescut cu 7,23%, în intervalul de timp analizat. Miercuri, 9 august, preţul titlurilor SIF1 a crescut cu 1,17%, fiind transferate 384.791 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 438.511 de unităţi.

    Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a apreciat, în perioada 2-9 august, cu 0,93%, raportat la moneda euro.

    Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată, din nou, de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), al căror preţ a urcat cu 7,52%, în intervalul de timp menţionat.

    Pe data de 9 august, cotaţia SNN a scăzut cu 1,04%, pe fondul unui rulaj de 16.161 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 33.700 de unităţi.

    Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 1,51%, în perioada 2-9 august, raportat la moneda euro. Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată, acţiunile IMP.

    Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 1-8 august, este condus de titlurile FDI Napoca, cu o apreciere de 3,39%.

    Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o creştere de 2,91%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Maxim, care au urcat cu 2,78%.

    Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 2-9 august, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,18%, în perioada menţionată.

    Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 24,74%, în perioada 2-9 august.

    Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.925 de euro (aproximativ 13.382 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,575 lei, pentru un euro).

    Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de circa 47,76 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

    Precizare:

    Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb