CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 AUGUST Zentiva - locul al treilea în clasamentul rentabilităţilor de la BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 august 2019

Zentiva - locul al treilea în clasamentul rentabilităţilor de la BVB

Cu o apreciere de 3,32%, în intervalul 2 - 9 august, în raport cu moneda euro, acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), fosta Sicomed, au urcat pe poziţia a treia în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este un parcurs ce apare în condiţiile în care emitentul a finalizat în 5 august operaţiunea de majorare a capitalului social ce îi oferă Zentiva Group, entitate cu sediul în Praga, o deţinere de 95,95% din producătorul de medicamente, peste pragul de 95% la care acţionarul majoritar poate să demareze procedura pentru scoaterea de la tranzacţionare a titlurilor.

Practic, în cazul unei delistări, emitentul este nevoit să ofere micilor acţionari un preţ la care aceştia să se poată retrage din acţionariatul companiei, în cadrul unei oferte, derulată în acest sens.

În acest context, cotaţia titlurilor SCD au urcat cu 7,06% în şedinţa din 9 august, prima zi bursieră după anunţul privind rezultatele operaţiunii de majorare a capitalului social. Rulajul cu unităţile emitentului în data de 9 august a fost de 8.149 de titluri, cel mai mare volum tranzacţionat pe acest simbol din ultimele şase săptămâni. Emitentul are în general o lichiditate redusă, un factor care favorizează oscilaţii mari de preţ.

În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 2 - 9 august, preţul acţiunii SCD a oscilat între două stagnări, consemnate în 5 şi 7 august, şi o scădere de 1,45%, avută în data de 8 august, pe fondul unui rulaj de 1.566 de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 1.768 de unităţi.

Menţionăm că din totalul celor 300 de milioane de acţiuni noi oferite spre subscriere în cadrul operaţiunii de majorare a capitalului social, au fost subscrise 280,055 milioane de acţiuni, echivalentul a 93,35% din totalul titlurilor oferite spre vânzare (puţin peste deţinerea de 93,28% a Zentiva Group), restul de 19,944 milioane de acţiuni urmând a fi anulate.

În urma operaţiunii, capitalul social al Zentiva Bucureşti a ajuns la 697,017 milioane de acţiuni, din care 668,778 milioane de titluri sunt deţinute de Zentiva Group, restul de 28,238 milioa-ne de acţiuni SCD aparţinând altor persoane fizice şi juridice, cele mai multe dintre ele fiind persoane care au primit acţiuni prin programul de privatizare în masă.

Începând din luna octombrie 2018, fondul Advent International este proprietarul diviziei Zentiva pe care a achiziţionat-o de la grupul farmaceutic francez Sanofi, pentru suma de 1,9 miliarde euro.

Zentiva a realizat în primele trei luni din acest an un profit net de 32,58 milioane de lei, în creştere cu 153% faţă de profitul net de 12,86 milioane de lei obţinut în T1 din 2018, în timp ce veniturile din vânzarea de bunuri, activitatea care a dat întreaga cifră de afaceri în primele trei luni din an, au urcat cu aproximativ 47%, de la 101,56 milioane de lei la 149,25 milioane de lei.

Producătorul de medicamente din Bucureşti a fost listat la BVB în anul 1998 şi, la preţul de tranzacţionare a unei acţiuni SCD de vineri, de 3,64 lei/unitate, are o capitalizare de 1,517 miliarde de lei.

Societatea este programată să-şi publice rezultatele financiare semes-triale la începutul sau sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 2 - 9 august, s-au clasat titlurile Armătura (ARM), care au înregistrat o creştere de 32,56%, în raport cu moneda unică europeană, iar cea de-a doua treaptă a acestui podium este ocupat de acţiunile Turism Felix (TUFE), cu un avans al cotaţiei de 4,82%.

Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, în perioa-da menţionată, cea mai accentuată fiind a indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat o creştere de 2,05%, în raport cu moneda unică europeană.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,04%, în raport cu moneda unică europeană.

Preţul acţiunii SIF Moldova (SIF2) a crescut cu 3,02%, în perioada analizată, cotaţia SIF2 având cel mai bun parcurs din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, în perioada menţionată.

Totodată, indicele BET a consemnat o apreciere de 1%, în raport cu moneda euro, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) marcând cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei, cu un avans de 2,58%, în perioada 2 - 9 august. Totuşi, trebuie menţionat că aprecierea cotaţiei a venit pe fondul tranzacţionării unor volume foarte reduse.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 - 8 august, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au urcat cu 1,69%.

Pe următoarele două locuri în acest top se află titlurile FDI Monolith şi ERSTE Bond Flexible Romania EUR, care s-au apreciat cu 0,99%, respectiv 0,56%.

Cotaţia aurului a cunoscut o creştere de 3,6%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o apreciere de 0,14%, în intervalul 2 - 9 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,17%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut un avans de 3,06%, în perioada 2 - 9 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în preajma nivelului de circa 11.350 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproximativ 203,41 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb