Actualizare Fondul Proprietatea a anunţat la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din data de 1 iulie că Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tău, Fondul de Pensii Facultative AZT Moderato şi Fondul de Pensii Facultative AZT Vivace au ajuns la o deţinere concertată de 5,05% din totalul drepturilor de vot ale FP.
----
Titlurile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere în indicele BET-FI, au crescut cu 3,06%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 iunie, reprezentând acţiunile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicelui financiar, care a urcat cu doar 0,48%, în aceeaşi perioadă de raportare.
Este o evoluţie ce apare pe fondul unor volume consistente, cele mai mari din ultimul an şi jumătate, şi al unui număr de tranzacţii redus, în contextul în care în şedinţa din 21 mai au fost transferate aproximativ 30,55 milioane de acţiuni în cadrul a doar 50 de tranzacţii, ceea ce indică că activitatea de cumpărare pe titlurile FP, în cel puţin trei zile bursiere din intervalul avut în vedere, a fost animată în special de către investitori instituţionali.
De altfel, în şedinţa din data de 21 mai a fost antrenat cel mai mare rulaj cu titlurile FP din ultimele 18 luni.
Practic, în cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 20 - 27 iunie, cotaţia FP a oscilat între o creştere de 1,96%, apărută pe fondul unui rulaj de 28,07 milioane de unităţi, cu mult peste media ultimelor 20 de zile, situată la 7,58 milioane de acţiuni, şi o scădere de 3,32%, avută în şedinţa din 24 iunie, când volumul tranzacţionat cu titlurile FP a fost de circa 5,8 milioane de unităţi. O altă şedinţă cu volume consistente a fost consumată în data de 27 iunie, când au fost transferate 23,01 milioane de acţiuni.
Totodată, parcursul pozitiv al titlurilor FP apare în aşteptarea aprobării de către ASF a prospectului pentru oferta publică de răscumpărare de 150 de milioane de acţiuni şi GDR-uri FP, depus la ASF în 24 iunie, şi implicit în aşteptarea publicării preţului la care vor fi achiziţionate titlurile proprii. Deşi cotaţia a scăzut cu 3,32% în ziua anunţului, posibil din cauza dimensiunii mici a ofertei, amintim că societatea are aprobate pentru răscumpărare alte 600 milioane de acţiuni.
După atingerea unui maximum istoric de 1,1 lei la închiderea şedinţei din 6 iunie, preţul acţiunii FP încă se găseşte pe o tendinţă ascendentă de revenire spre ultimele maxime după corecţia ex-dividend din 7 iunie.
Din perspectivă tehnică, preţul titlului FP se află pe o tendinţă ascendentă, pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia emitentului tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.
Evoluţia FP apare şi într-un context favorabil pentru piaţa locală, ce a beneficiat de un cumul de factori astfel încât indicele BET a atins un nou maxim al anului, de 8.749,34 de puncte, în şedinţa din 27 iunie.
Pentru primul trimestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 414,43 milioane de lei, cu 41,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, creştere susţinută îndeosebi de avansul de 19,4% din primul trimestru a titlurilor OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului.
La data de 31 mai 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al FP era de 1,4404 lei, care raportată la cotaţia emitentului de vineri, 28 iunie, oferă un discount de tranzacţionare de circa 26%, peste obiectivul de 15%, avut de administratorul Franklin Templeton.
Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET-FI este de 30,96%.
Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Condmag (COMI), a căror cotaţie a urcat cu 25,17%, în perioada 20 - 27 iunie, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de acţiunile Digi Communications (DIGI), cu o creştere de 5,46%, în contextul în care emitentul a lansat joi, 27 iunie, în capitală, serviciul Digi Mobil 5G Smart, punând în funcţiune prima staţie de emisie 5G a companiei.
Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Electroputere (EPT), ce au avut un salt de 5,14% în perioada menţionată.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,02%, în intervalul 20 - 27 iunie, în timp ce BET-XT, coşul de acţiuni al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală, a urcat cu 0,89%.
Cea mai bună evoluţie din cadrul celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile DIGI.
Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 19 - 26 iunie, se află titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,66%.
Unităţile fondului de investiţii Active Dinamic au avut un plus de 1,31%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville s-au apreciat cu 1,17%.
Cotaţia aurului a urcat cu 0,9%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,13%, în intervalul 20 - 27 iunie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioada menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,16%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 16,49%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 18:20, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 11.838 de dolari, după un recul de la maximele de peste 13.000 atinse în săptămâ-na încheiată. Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 211 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.