CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 MARTIE Salt de 17% pentru Nuclearelectrica

M.G.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 aprilie 2020

Salt de 17% pentru Nuclearelectrica

Impulsionate de anunţul privind distribuirea sumei de 498,42 de milioane de lei ca dividende, titlurile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) au cunoscut un salt de 17,02% în perioada 23 - 30 martie, în raport cu moneda euro, situându-se astfel pe a doua treaptă în topul celor mai bune randamente de la Bursa de la Valori Bucureşti (BVB) în intervalul analizat.

În data de 24 martie, emitentul a informat piaţa că a propus acţionarilor, pentru adunarea generală din 27 aprilie, distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 1,65306302 lei din profitul anului trecut, echivalentul a 92% din rezultat. Valoarea dividendului, raportată la preţul acţiunii SNN din data de marţi, 24 martie, de 11,74 lei, oferea un randament brut de 14,08%.

Titlurile emitentului au urcat puternic în ziua următoare anunţului, cotaţia SNN încheind şedinţa din 25 martie cu o creştere de 7,33% la 12,6 lei, una din cele mai bune evoluţii ale zilei la BVB.

Anunţul privind distribuirea a 92% din profit a venit şi în contextul mişcării de revenire a bursei locale schiţată în perioada 24-26 martie, BVB corelându-se cu pieţele dezvoltate din Vest care au cunoscut o creştere puternică în respectivele trei şedinţe.

Din cele 498,42 milioane de lei, sumă înaintată de Nuclearelectrica ca distribuţie de dividende, circa 411,18 milioane de lei ar urma să meargă către Statul Român care deţine, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 82,49% din operatorul centralei de la Cernavodă.

Investitorii care doresc să beneficieze de dividende, trebuie să aibă acţiuni SNN la data de 16 iunie, data ex-dividend fiind 15 iunie, în timp ce plăţile se vor face începând cu 25 iunie

În ciuda saltului din perioada menţionată, pentru intervalul 2 - 30 martie, preţul acţiunilor companiei ce produce energie electrică încă afişează o scădere de 11,5%, survenită în contextul prăbuşirii generale a pieţelor bursiere cauzată de impactul economic încă incert al coronavirusului.

Luni, acţionarii companiei au votat declanşarea procedurilor de cumpărare a activelor aferente Sucursalei Feldioara aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, prin negociere directă cu compania, în vederea realizării unui ciclu energetic nuclear integrat.

Pentru anul trecut, producătorul de energie a raportat un profit net preliminar de 540,94 milioane de lei, cu 31,74% peste cel realizat în 2018, evoluţie apărută pe fondul creşterii veniturilor într-un ritm mai accelerat decât al cheltuielilor.

Prima poziţie în topul randamentelor de la BVB pentru perioada 23 - 30 martie se află titlurile Comelf (CMF), a căror cotaţie a urcat cu 18,54%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Aerostar (ARS), ce s-au apreciat cu 14,36%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 6,63%, în intervalul 23 - 30 martie, în timp ce coşul de acţiuni al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa locală. BET-XT, s-a apreciat cu 5,85%.

Acţiunile SNN reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul referinţei Bursei de Valori Bucureşti, dar şi din cadrul indicelui BET-XT.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 3,01%, în intervalul 23 - 30 martie, prima poziţie în topul randamentelor din acest indice fiind ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 6,66% în raport cu moneda euro, în perioada analizată.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 19 - 26 martie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au crescut cu 7,92%, în intervalul menţionat.

Indicând evoluţia pozitivă de săptămâna trecută a pieţelor bursiere din Europa, pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 4,88%, în timp ce titlurile Stabilo, care au urcat cu 3,70%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 4,78%, în intervalul 23 - 30 martie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a urcat cu 0,30%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus un câştig de 0,33%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,29%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.452 de dolari, în creştere cu 1,86%.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 117,75 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb