CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 NOIEMBRIE - 29 NOIEMBRIE Cu un avans de 10,27%, Dafora devine liderul creşterilor bursei locale

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 decembrie 2017

Cu un avans de 10,27%, Dafora devine liderul creşterilor bursei locale

Aprecierea de 10,27%, în raport cu moneda euro, obţinută de cotaţia Dafora (DAFR), în intervalul 24 noiembrie - 29 noiembrie, plasează titlurile companiei de foraj petrolier şi gaze naturale pe primul loc în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Miercuri, 29 noiembrie, compania aflată în insolvenţă anunţa că, pentru prima dată în ultimii şase ani, a înregistrat, la 30 septembrie, un profit de 251,95 milioane de lei. Spre deosebire, la aceeaşi dată a anului anterior, societatea suferea o pierdere de aproape 4,63 milioane de lei.

Rezultatul pozitiv se datorează atât operării în evidenţele contabile a Planului de reorganizare a activităţii, cât şi efortului conjugat depus de companie în vederea redimensionării costurilor operaţionale, cooptării de personal de înaltă specializare si maximizării veniturilor aferente contractelor în curs de execuţie, se specifică în comunicatul transmis de companie către bursă.

Din aprilie 2017, societatea a demarat implementarea Planului de reorganizare, îndeplinindu-şi obligaţiile de plată stabilite în Programul de plăţi, efectuând plăţi atât din activitatea operaţională, cât şi din valorificarea activelor, depăşind chiar previziunile de distribuiri şi realizând plăţi anticipate către creditori din valorificarea activelor excedentare, se mai menţionează în raportul citat, în care se adaugă: "Experienţa îndelungată a companiei şi încrederea în perspectivele acesteia îi permit să îşi menţină sau chiar să majoreze cota de piaţă, în pofida concurenţei acerbe şi a nivelului relativ scăzut al cererii de servicii de foraj".

În acea zi, cotaţia DAFR a săltat cu 9,34%, pe fondul unui volum de circa patru milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproximativ un milion de unităţi, aceasta reprezentând cea mai bună evoluţie a titlurilor DAFR în perioada avută în vedere.

De precizat că, societatea şi-a publicat raportul pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent pe data de 15 noiembrie 2017, după închiderea şedinţei de tranzacţionare. În umătoarea zi, cotaţia DAFR a urcat cu 8,75%, în contextul unui volum de 5,95 milioane de titluri.

În celelalte trei şedinţe în care au avut loc transferuri cu titlurile companiei de foraj, acţiunile DAFR au oscilat între o creştere de 3,8%, în contextul unui unui volum de 1,49 milioane de acţiuni, pe data de 27 noiembrie şi o scădere de 4,82%, pe data de 24 noiembrie, când au fost transferate 2,06 milioane de unităţi.

În iunie 2015, societatea intra în insolvenţă la propria cerere, având datorii totale de circa 300 de milioane de lei, titlurile DAFR fiind suspendate de la tranzacţionare pe 19 iunie 2015.

Pe data de 21 septembrie 2017, compania transmitea, printr-un comunicat remis bursei, că Tribunalul Sibiu a aprobat definitiv planul de reorganizare al companiei, revenirea la tranzacţionare având loc pe data de 25 septembrie 2017.

De la reluarea tranzacţionării şi până pe 29 noiembrie, cotaţia DAFR a crescut de la 0,008 lei/titlu, până la preţul unitar de 0,0182 lei, marcând astfel o apreciere de 127,5%. Totuşi, trebuie menţionat că ultimul preţ la care au avut loc transferuri cu acţiuni DAFR se află cu mult sub valoarea nominală acţiunilor, de 0,1 lei/titlu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BVB, la data de 30 iunie 2017, acţionarul majoritar al companiei era Gheorghe Călburean, cu o deţinere de 49,96%, în timp ce Foraj Sonde are un pachet de 13,93% din acţiunile societăţii.

Miercuri, 29 noiembrie, capitalizarea companiei de foraj era de 18,24 milioane de lei.

Locul al doilea al acestui clasament este ocupat de titlurile Altur (ALT), a căror cotaţie a săltat cu 5,94%, podiumul randamentelor de la BVB fiind completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au marcat un avans de 3,16%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a urcat, în perioada 24 noiembrie - 29 noiembrie, cu 0,42%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei a fost marcată de acţiunile Transgaz (TGN), care au urcat cu 2,04%, în intervalul de timp menţionat.

Pe data de 29 noiembrie, cotaţia TGN a crescut cu 0,51% pe fondul unui rulaj de 3.034 de acţiuni, sub media celor 20 de zile, de circa 3.650 de unităţi.

Ponderea acţiunilor transportatorului de gaze în indicele BET este de 6,92%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,62%, în intervalul 24 noiembrie - 29 noiembrie.

Din cadrul acestuia, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror preţ a crescut cu 1,9%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Miercuri, 29 noiembrie, preţul titlurilor SIF4 a scăzut cu 0,2%, fiind transferate 59.164 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 159.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele financiar este de 10,49%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a urcat cu 0,34%, în perioada menţionată, în raport cu moneda euro.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie, în intervalul luat în considerare, a fost marcată de acţiunile TGN, a căror pondere în indicele extins este de 6,17%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 noiembrie - 28 noiembrie, este condus de titlurile YOU INVEST Solid RON, cu o apreciere de 0,47%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat YOU INVEST Active RON, ce a înregistrat o creştere de 0,46%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Balanced RON, care au urcat cu 0,45%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,57%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,25%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,28%, în intervalul 24 noiembrie - 29 noiembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în euro a fost de 0,02%.

Cu un salt de 33,16% în raport cu moneda europeană, cotaţia criptovalutei Bitcoin a depăşit rentabilitatea avută de activele de investiţii tradiţionale, în intervalul de timp avut în vedere.

Ieri, în jurul orei 11:00, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.520 de dolari, potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), în timp ce capitalizarea tuturor monedelor Bitcoin aflate în circulaţie era de 194,45 milioane de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trist! O bursa 100% speculativa, ... o ruleta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb