CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 APRILIE - 2 MAI Titlurile Alro - pe primul loc în BET-XT, cu o apreciere de doar 2,7%

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 mai 2018

Titlurile Alro - pe primul loc în BET-XT, cu o apreciere de doar 2,7%

Randamentul brut al dividendelor acordate de emitent este 13%, aproape dublu faţă de randamentul mediu al emitenţilor ce compun indicele BET

Acţiunile Alro Slatina (ALR), ce au avut un avans de 2,7%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 25 aprilie - 2 mai), reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT, în perioada menţionată.

Este o performanţă care iese în evidenţă în conetxtul unei evoluţii negative a pieţei noastre de capital în perioada avută în vedere, toţi indicii analizaţi suferind scăderi de peste 2%, în ultima săptămână.

De altfel, din cadrul indicelui extins, în afară de preţul acţiunilor producătorului de aluminiu, doar titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au mai apreciat, în intervalul menţionat.

Pentru perioada avută în vedere, preţul acţiunilor ALR a oscilat între o scădere de 1,98%, pe data de 25 aprilie, pe fondul unui volum de 88.826 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 77.800 de unităţi şi o creştere de 2,77%, în ziua următoare, în contextul unui rulaj de 34.728 de titluri.

Trebuie menţionat că, în afara şedinţei din data de 25 aprilie, pentru toate celelalte zile de tranzacţionare din intervalul 25 aprilie - 2 mai, volumul înregistrat s-a situat sub media ultimei luni, ceea ce indică un interes scăzut din partea participanţilor pieţei pentru acţiunile ALR.

Pe data de 27 aprilie, acţionarii producătorului de aluminiu aprobau distribuirea a 382,04 milioane de lei sub formă de dividende, sumă provenită atât din rezultatul anului 2017, cât şi din cel reportat al anilor anteriori.

Astfel, dividendul brut/acţiune este de 0,53523 lei, care, raportat la preţul titlurilor ALR din acea zi, de 4 lei/unitate, oferă investitorilor un randament brut de 13,38%, unul dintre cele mai ridicate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Spre deosebire, randamentul mediu al dividendelor pentru emitenţii ce compun indicele BET este circa 7%.

Data de înregistrare, cea la care investitorii trebuie să deţină acţiunile în portofoliu pentru a primi dividende, este 15 mai, în timp ce 25 mai 2018 este data plăţii.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii ALR se află pe un trend ascendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, preţul acţiunii tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificare tendinţei unui instrument financiar cotat) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Rezistenţa (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) se situează la 4,3 lei/titlu, cel mai mare nivel înregistrat de preţul producătorului de aluminiu din octombrie 2008, în timp ce primul suport important (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) se găseşte la preţul de 3,6 lei/unitate.

Anul trecut, Alro a înregistrat, la nivel de grup, un profit net de 391,1 milioane de lei, faţă de un rezultat net de 71,5 milioane de lei, în 2016, pe fondul unei cifre de afaceri de 2,7 miliarde de lei, în 2017, faţă de 2,3 miliarde de lei, în 2016.

La nivel individual, anul trecut, Alro a înregistrat un profit net de 318 milioane de lei, faţă de un rezultat de 67 milioane de lei, realizat în anul 2016.

Emitentul este controlat de grupul Vimetco, ce deţine 84,19% din capitalul social al producătorului de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are 10,21% din acţiunile Alro.

Ponderea titlurilor companiei în indicele BET-XT, care a scăzut cu 3,15%, în perioada 25 aprilie - 2 mai, este de 1,41%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Toţi emitenţii ce intră în structura indicelui financiar au avut parte de scăderi, în perioada 25 aprilie - 2 mai, cea mai redusă depreciere fiind avută de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a coborât cu 1,37%, în raport cu moneda euro.

Miercuri, 2 mai, cotaţia FP urca cu 0,42%, în contextul unui rulaj de 7,06 milioane de unităţi, peste cel al celor 20 de zile anteriore, de circa 4,23 milioane de acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat, în perioada 25 aprilie - 2 mai, cu 3,38%, în raport cu moneda euro.

Şi în acest caz, toate componentele coşului de acţiuni au suferit scăderi, cea mai redusă fiind consemnată de acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a coborât cu 1%, în raport cu moneda europeană, în intervalul menţionat.

Pe data de 2 mai, preţul acţiunii emitentului a scăzut cu 0,27%, în contextul unui rulaj de 27.354 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 70.200 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Romcarbon (ROCE), cu un avans de 15,67%, în raport cu moneda euro.

În ultima şedinţă de tranzacţionare avută în vedere cotaţia procesatorului de mase plastice a urcat cu 0,29%, în contextul unui volum de doar 80 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 650.000 de unităţi.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc titlurile Altur (ALT), al căror avans a fost de 4,57%, podiumul aces­tei ierarhii fiind completat de acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu o creştere de 2,73%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 - 30 aprilie, este condus de titlurile OTP Euro Premium Return, care au urcat cu 0,05%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Dollar Bond, cu o creştere de 0,04%, în timp ce titlurile BRD Euro Fond, care au crescut cu 0,02%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,62%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 25 aprilie - 2 mai, cu 0,33%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,3%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,45%, în intervalul 25 aprilie - 2 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.215 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 156,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. firmele din domeniu aluminiu sunt pe val anul acesta, pretul aluminiului pentru 2018 va fi 2000- 3000 dolari, 2. Rezistenţa 4,3 lei/titlu, din octombrie 2008 nu poate fi o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei, de ce? nu poate fi cotatia 11 Lei/ titlu din 2007 o potenţială barieră, daca ne raportam la marje de profit asemanatoare, 3. interes este pentru actiunea alro ( a se vedea fondurile care doresc sa intre sau au intrat deja) dar volumul de actiuni pe piata la tranzactionare este foarte mic,4. fata de perioada 2007- 2008 alro sta super solid in piata; contract cu airbus, lider pe piata produselor din aluminiu cu grad inalt de prelucrare, uzina modernizata la standarde ue, este super avantajata de sanctiunile impotriva rusiei si chinei, etc...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb