CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IANUARIE - 25 FEBRUARIE "Transelectrica", creştere de 3,14%

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 februarie 2014

"Transelectrica", creştere de 3,14%

Acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL) au înregistrat un avans de 3,14% raportat la moneda euro, în perioada 25 ianuarie - 25 februarie 2014, clasându-se pe primul loc în topul randamentelor oferite de acţiunile din indicele BET (care a crescut cu 0,04%).

Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat în anul 2013 un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Conducerea Transelectrica afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice, pentru a putea prelua şi transmite în întreaga regiune energia electrică livrată de capacităţile de producţie existente şi de orice capacităţi de producţie noi.

Nicu Grigoraş, Director Departament Front-office la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Rezultatele financiare ale TEL în anul precedent sunt mult peste aşteptări, fapt ce a dus la o creştere substanţială a acţiunilor. Acest profit răsunător se datorează în special creşterii tarifelor la electricitate, care au făcut ca veniturile să fie mult mai mari.

Un lucru negativ din trecut al companiei este faptul că au fost inconstanţi în rezultatele financiare obţinute".

Domnia sa a mai adăugat: "Dacă vor reuşi să păstreze acest trend crescător şi în anul curent, văd preţul acţiunilor undeva mai sus, ceea ce ar însemna că profitul acţionarilor din dividende va fi mai mare".

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Per ansamblu, companiile de stat îşi vor scădea randamentele anul acesta"

Andrei Rădulescu, senior investment analyst în cadrul SSIF Broker, ne-a spus: "Majorarea taxelor la electricitate, scăderea costului de finanţare şi interesul acţionarilor pentru dividende au făcut ca profiturile Transelectrica să crească considerabil".

Pentru anul 2014, domnia sa este de părere că, per ansamblu, o mare parte din companiile de stat vor avea rezultate finaciare sub cele de anul precedent, din cauza evenimentelor politice ce vor avea loc, costurilor de finanţare care vor fi mai mari şi, nu în ultimul rând, a presiunii asupra cursului de schimb.

"Cemacon" rămâne în top

Cel mai bun randament este oferit în continuare de titlurile "Cemacon" (CEON), care au înregistrat un câştig de 40,97% în perioada 25 ianuarie - 25 februarie.

Podiumul este completat de "Retrasib" (RTRA), cu un plus de 17,76%, şi "Impact Developer & Contractor" (+12,91%), care a avut cel mai bun randament pe indicele BET-XT, cel care a scăzut cu 0,73% în aceeaşi perioadă.

În schimb, BET-FI, cel care urmăreşte cele cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 2,57% faţă de moneda europeană.

Fondul Proprietatea a ridicat nivelul BET-FI, crescând cu 0,36%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a înregistrat-o FDI STK Europe, administrat de STK Financial, ale cărui unităţi au urcat cu 7,85%, faţă de euro.

Poziţia a doua a fost ocupată de FDI Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management, cu o creştere de 6,15%, topul fiind completat de BT Index Austria ATX (1,84%).

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,23%), în perioada 25 ianuarie - 25 februarie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (0,59%).

În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 5,33% faţă de euro, iar moneda naţională s-a apreciat cu 0,24% comparativ cu euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb