CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 APRILIE - 3 MAI Zentiva - liderul creşterilor de la BVB

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 mai 2018

Zentiva - liderul creşterilor de la BVB

Cu o apreciere de 2,09%, în raport cu moneda euro, în perioada 26 aprilie - 3 mai, acţiunile Zentiva SA (SCD) urcă pe prima treaptă a rentabilităţilor emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul menţionat.

Pe data de 3 mai, cotaţia acţiunii producătorului de medicamente creştea cu 4,17%, pe fondul unui volum de 18.934 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 3.280 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a titlurilor SCD din perioada analizată, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al volumului.

În acea zi, Zentiva NV, în calitate de persoană iniţiată şi acţionar majoritar al Zentiva SA, a achiziţionat 15.496 de acţiuni ale emitentului listat la BVB, la preţul unitar de 3,4778 lei.

Recent, aceeaşi entitate a mai cumpărat un pachet de 11,57% din producătorul de medicamente, în cadrul ofertei publice, încheiată pe 5 aprilie.

Zentiva NV a plătit 168,75 milioane de lei pentru cele 48,21 milioane de titluri SCD achiziţionate la 3,5 lei/unitate.

Oferta majoritarului cuprindea un pachet de 18,32% din Zentiva SA.

Anterior ofertei, Zentiva SA era deţinută în proporţie de 50,98% de Venoma Holdings Limited, 23,93%, de Zentiva NV, 6,73%, şi Sanofi Aventis Europe, aceste entităţi acţionând concertat.

Ofertantul anunţase că intenţionează să iniţieze procedura de retragere de la tranzacţionare a Zentiva SA, conform Legii 24/2017 privind piaţa de capital.

Potrivit acestui act normativ, ofertantul are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei să-i vândă respectivele acţiuni, la un preţ echitabil, în situaţia în care acesta deţine peste 95% din acţiunile companiei sau a depăşit, în urma ofertei publice, 90% din acţiuni.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul 26 aprilie - 3 mai, cotaţia SCD a oscilat între două scăderi de 0,3%, apărute pe 30 aprilie şi 2 mai, şi o creştere de 0,59%, consemnată pe data de 26 aprilie, în toate cazurile volumul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare.

Recent, acţionarii emitentului au aprobat propunerea Consiliului de Administraţie de a nu distribui dividende din profitul anului 2017, de 89,64 milioane de lei.

Zentiva SA a raportat, pe anul 2017, o cifră de afaceri de 458,4 milioane lei, în creştere cu 9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit operaţional de 106,06 milioane de lei, conform raportului preliminar al companiei. Profitul operaţional este în creştere cu aproape 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, fiind influenţat pozitiv, în special, de creşterea vânzărilor atât pe piaţa locală, cât şi la export, potrivit reprezentanţilor companiei.

Pe locul al doilea al clasamentului celor mai rentabile acţiuni de la BVB se găsesc titlurile Dafora (DAFR), care au urcat cu 1,39%, în perioada 26 aprilie - 3 mai, podiumul acestui top fiind completat de acţiunile Alro (ALR), cu un avans de 0,97%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat, în perioada 26 aprilie - 3 mai, cu 2,53%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Digi Communications NV (DIGI), care au urcat cu 0,33%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 3 mai, cotaţia DIGI stagna, în contextul unui rulaj de 6.831 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.450 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 3,6%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Toate componentele ce fac parte din coşul de acţiuni s-au depreciat, în perioada 26 aprilie - 3 mai, cea mai redusă scădere fiind consemnată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a avut un recul de 1,1%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 3 mai, cotaţia FP creştea cu 0,1%, în contextul unui rulaj de 1,12 milioane de unităţi, sub volumul celor 20 de zile anteriore, de circa 4,57 milioane de acţiuni.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 2,74%, în raport cu moneda euro, în perioada 26 aprilie - 3 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins fiind bifată de titlurile ALR.

Joi, 3 mai, preţul acţiunii producătorului de aluminiu se aprecia cu 0,74%, pe fondul unui volum de 16.533 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 50.570 de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 aprilie - 2 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 0,91%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI MONOLITH, cu o creştere de 0,08%, în timp ce titlurile BT Euro Obligaţiuni, care au crescut cu 0,02%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,72%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 26 aprilie - 3 mai, cu 0,27%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,66%, în intervalul 26 aprilie - 3 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.730 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 166,1 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb