CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 AUGUST - 2 SEPTEMBRIE Fondul Proprietatea - printre performerii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 septembrie 2019

Fondul Proprietatea - printre performerii bursei

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere din componenţa celor trei indici analizaţi la această rubrică, au avansat cu 4,14%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 august - 2 septembrie, reprezentând titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicilor BET, BET-XT şi BET-FI, care au înregistrat aprecieri pe linie, în perioada analizată.

Este o evoluţie peste cea a indicelui BET, referinţa pieţei noastre, care în intervalul 26 august - 2 septembrie a crescut cu 2,43% (până la un nou maximum de 9.259,73 de puncte), ce apare ca o continuare a tendinţei ascendente demarate de acţiunile FP în luna februarie, lună ce a marcat începutul demersurilor de ameliorare a măsurilor incluse în OUG 114/2018.

De altfel, cotaţia titlului FP a atins în data de 2 septembrie un nou maximum istoric, de 1,15 lei, evoluţie apărută pe fondul unei creşteri de 0,88%, în condiţiile unui rulaj de 3,83 milioane de acţiuni

În restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 26 august - 2 septembrie, cotaţia FP a oscilat între o scădere de 0,45%, apărută în data de 26 august, pe fondul unui rulaj de 0,91 milioane de unităţi, cel mai mic din perioada analizată, şi o creştere de 2,27%, avută în şedinţa din 27 august (data modificării OUG 114/2018 în Camera Deputaţilor), când volumul tranzacţionat cu titlurile Fondului a fost de 7,34 milioane de unităţi, sub media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 7,63 milioane de acţiuni.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat recent: "În opinia mea, aşteptările erau ca, după încheierea ofertei de răscumpărare de acţiuni (n.r. în data de 19 august), preţul acţiunii FP să stagneze sau chiar să înregistreze o uşoară scădere. Dar, discuţiile din ultimul timp despre posibila listare a Hidroelectrica, una dintre cele mai bune societăţi din portofoliul Fondului, probabil că au susţinut cotaţia FP. Se creează premisele ca, prin listare, să crească Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), iar piaţa anticipează asta".

Directorul de la Estinvest a mai punctat că, în plus, Fondul a raportat rezultate financiare bune, fapt ce se reflectă şi în creşterea cotaţiei.

Din perspectivă tehnică, preţul titlului FP se află pe o tendinţă puternic ascendentă pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia emitentului tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.

Pentru primul semestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 113% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, care s-a situat la 0,79 miliarde de lei, creştere susţinută îndeosebi de câştigul net nerealizat aferent participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere, în sumă de 1,03 miliarde de lei, în principal aferent OMV Petrom (SNP), ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunii SNP (impact de 543,7 milioane de lei, creştere a preţului acţiunii de 32,1%), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului. O altă componentă semnificativă a fost şi impactul pozitiv total al evaluării deţinerii Fondului în Hidroelectrica, cu o creştere de 259 milioane de lei, în condiţiile în care deţinerea FP este de 20% din producătorul de energie.

"Venitul brut din dividende în valoare de 680,8 milioane lei a avut de asemenea o contribuţie semnificativă la profitul înregis-trat în primele şase luni ale anului 2019 (cele mai importante sume au fost primite de la Hidroelectrica - 358,7 milioane lei şi OMV Petrom - 152,9 milioane lei)", se arată în raportul semestrial al FP.

Veniturile nete din activitatea operaţională au fost în semestrul întâi din 2019 de 1,73 miliarde de lei, mai mult decât duble faţă de cele înregistrate în primele şase luni din 2018, de 838,1 milioane de lei.

La data de 31 mai 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al FP era de 1,5389 lei, care raportată la cotaţia emitentului de luni, 2 septembrie, oferă un discount de tranzacţionare de circa 25%, peste obiectivul de 15% asumat de administratorul Franklin Templeton.

Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Altur (ALT), a căror cotaţie a urcat cu 7,19%, în perioada 26 august - 2 septembrie, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de acţiunile Oil Terminal (OIL), cu o creştere de 6,47%, în raport cu moneda euro.

Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Condmag (COMI), ce au avut un salt de 4,39% în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 2,05%, în intervalul analizat, în timp ce BET-FI, coşul de acţiuni al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 1,51%.

Cea mai bună evoluţie din cadrul aces-tor două coşuri de acţiuni a fost marcată tot de titlurile Fondului Proprietatea.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 23 - 30 august, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,59%.

Unităţile fondului de investiţii FDI Pis-cator au avut un plus de 1,58%, în timp ce titlurile Certinvest BET-FI Index s-au apreciat cu 1,49%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,27%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,04%, în intervalul 26 august - 2 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioada menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,45%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu circa 7,3%, la nivelul de 10.540 de dolari. Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 187,87 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb