CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 AUGUST - 3 SEPTEMBRIE Nuclearelectrica - cel mai rentabil emitent din BET

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 septembrie 2019

Nuclearelectrica - cel mai rentabil emitent din BET

Acţiunile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 3,32%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (interval 27 august - 3 septembrie), fiind astfel performerul emitenţilor ce compun indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), clasându-se pe prima poziţie în topul randamentelor în perioada avută în vedere. La rândul său, BET a înregistrat o scădere marginală, de 0,04%, în perioada 27 august - 3 septembrie.

Evoluţia cotaţiei SNN apare pe fondul unui cumul de factori, cel mai important fiind rezultatele financiare semestriale publicate în data de 14 august. Acestea arătau o creştere de 59,4% a profitului net în primul semestru din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, la 290,66 milioane de lei, cel mai alert ritm de creştere din rândul companiilor din BET. Rezultatul puternic pozitiv a venit, în principal, ca urmare a creşterii cu 22% a preţului mediu ponderat al producţiei vândute, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în S1 2019 cu doar 1% mai mică decât cantitatea totală vândută în S1 2018.

Un alt element de natură să impulsioneze cotaţia emitentului a fost şi este prospectul eliminării taxei de 2% pe cifra de afaceri şi prevederii privind plafonarea preţului la electricitate pentru clienţii casnici, după ce OUG114/2018 a fost modificată în acest sens în Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor în data de 27 august.

Abrogarea prevederii privind plafonarea preţului la energia electrică înseamnă pentru SNN, în esenţă, că obligaţia de a livra 65% din energia produsă la preţul reglementat de 68 de lei/MW, prevedere valabilă din 2020 pe o perioadă de doi ani, se elimină cu posibile efecte pozitive majore în rezultatele companiei. Asta în contextul în care producătorul şi-a îmbunătăţit în această jumătate de an strategia de vânzare a energiei, potrivit directorului general Cosmin Ghiţă.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 27 august - 3 septembrie, preţul acţiunii SNN s-a tranzacţionat exclusiv în creştere, între o apreciere de 0,32%, apărută în şedinţa din 28 august, pe fondul unui rulaj de 44.631 de acţiuni, şi o apreciere de 1,59%, consemnată în data de 2 septembrie, în contextul unei lichidităţi de 79.859 de titluri, puţin pes-te media celor 20 de zile anterioare, de 66.138 de unităţi.

Raliul recent este de altfel o continuare a tendinţei ascendente configurată de acţiunile SNN pe parcursul acestui an, emitentul oferind cel mai performant randament al cotaţiei (nu include dividendele) din BET în perioada 3 ianuarie - 3 septembrie, de 50,68% în raport cu moneda euro. Preţul titlului se găseşte astfel la maximele istorice de după listarea din 2014, în condiţiile în care BET a cres-cut cu 22,14% de la începutul anului şi până în prezent, în raport cu moneda euro, tendinţa ascendentă a indicelui principal al BVB menţinându-se încă intactă în preajma maximelor multianuale.

Compania controlată de Statul Român are o valoare de piaţă la BVB de circa 3,86 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o depreciere de 0,14%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a raportat cel mai accentuat recul, de 0,25%, în perioada 27 august - 3 septembrie.

Din cadrul indicelui extins, acţiunile Teraplast (TRP) reprezintă cele mai rentabile titluri din perioada analizată, cu un salt de 5,68%, iar din coşul de acţiuni al SIF-urilor şi FP, acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 2,35%, în raport cu moneda euro, au înregistrat cea mai bună evoluţie în intervalul 27 august - 3 septembrie.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul menţionat, s-au clasat acţiunile Prebet (PREB), care au săltat cu 17,17%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile TRP şi de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 3,37%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 26 august - 2 septembrie, se află titlurile ETF - BET Tradeville, cu o creştere de 1,65%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul FDI Audas Piscator, al cărui avans a fost de 1,58%.

Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile Certinvest BET-FI Index, ale cărui unităţi au urcat cu 1,55%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,68%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,1%, în intervalul 27 august - 3 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,74%, în perioada 27 august - 3 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:15, criptovaluta se tranzacţiona în preajma nivelului de 10.543 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 189,35 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb