CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 FEBRUARIE - 6 MARTIE Titlurile Alro urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 martie 2019

Titlurile Alro urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

Acţiunile Alro Slatina (ALR), care au crescut cu 7,24%, în intervalul 27 februarie - 6 martie, în raport cu moneda euro, au urcat pe locul al doilea în clasamentul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în contextul în care piaţa noastră a avut un parcurs în general pozitiv din punctul de vedere al cotaţiilor, toţi indicii avuţi în vedere marcând creşteri importante, în perioada menţionată.

Luni, 4 martie, Comisia Indicilor a BVB a decis, printre altele, includerea titlurilor ALR în componenţa indicelui BET, principalul coş de acţiuni al pieţei, mişcare ce are potenţialul de a creşte vizibilitatea companiei în rândul investitorilor şi un posibil efect pozitiv asupra lichidităţii şi preţului acţiunii.

Piaţa a reacţionat, cotaţia Alro încheind şedinţa de marţi, 5 martie, la preţul de 2,48 lei/unitate, afişând o apreciere 5,98% şi clasându-se pe a treia poziţie în topul aprecierilor zilei, pe fondul unui volum de 129.928 de unităţi, în contextul în care media celor 20 de zile anterioare se situa la 53.294 de acţiuni.

În restul celor cinci zile bursiere din intervalul 27 februarie - 6 martie, preţul titlului ALR s-a tranzacţionat între o apreciere de 1,74%, avută în data de 4 martie, în contextul unui rulaj de 24.975 de titluri, şi o depreciere de 2,15%, apărută în şedinţa de joi, 28 februarie, pe fondul unui volum de 43.057 de acţiuni, sub media ultimei luni de tranzacţionare, de 47.225 de titluri.

De altfel, în data de 28 februarie, emitentul şi-a publicat rezultatele financiare pentru anul 2018, potrivit cărora producătorul de aluminiu din Slatina a obţinut un profit net preliminar de 233 milioane de lei, în scădere cu circa 40,4% faţă de cel din anul anterior, în timp ce cifra de afaceri a Alro a înregistrat o creştere de 9% în 2018 faţă de 2017, până la 2,98 miliarde de lei.

Recent, Alro a devenit un emitent relevant pentru BVB după ce, la finalul anului trecut, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman şi Cemacon, au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni ALR, reprezentând 23,16% din companie, în timp ce Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, şi-a redus deţinerea avută la producătorul de aluminiu din Slatina, până la 54,19%.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 1,76 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor bursei noastre se situează titlurile Banca Transilvania (TLV), cu un salt al cotaţiei de 13,05%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 februarie - 6 martie, în timp ce podiumul acestui top este completat de acţiunile Patria Bank (PBK), a căror apreciere a fost de 6,85%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni ale BVB, cu excepţia SIF-urilor, a marcat un avans de 3,11%, ca urmare a aprecierii TLV, dar şi a titlurilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi OMV Petrom (SNP), emitenţi cu pondere ridicată în indicele principal al pieţei, care au crescut cu 5,91%, respectiv 3,09%, în perioada analizată.

Indicele extins BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa locală, a urcat cu 2,83%, în raport cu moneda unică europeană.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun parcurs a fost avut de acţiunile TLV.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,9%, în perioada 27 februarie - 6 martie, în timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 5,34%, reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din rândul emitenţilor care compun indicele financiar.

Ponderea titlurilor SIF Moldova în acest coş de acţiuni este de 18,92%.

În şedinţa de miercuri, 6 martie, cotaţia SIF2 a crescut cu 2,74%, pe fondul unui rulaj de 396.831 de unităţi, mult peste media ultimelor 20 de zile, de 121.794 de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 februarie - 5 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 3,14%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află ETF - BET Tradeville, cu o creştere de 1,51%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,5%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,28%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 27 februarie - 6 martie, cu 0,14%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,81%, în intervalul 27 februarie - 6 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.840 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 68,55 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb