Înregistrând un salt al cotaţiei de 7,53%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, titlurile Zentiva (SCD) au urcat pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
Evoluţia cotaţiei emitentului apare în contextul în care, în timpul şedinţei de luni, 3 decembrie, producătorul de medicamente din Bucureşti a anunţat că urmează să încaseze 7,59 milioane de lei, sumă rambursată de către Sanofi România pentru suportarea taxei de clawback şi a discounturilor oferite clienţilor în trimestrul al treilea, ca urmare a protocolului încheiat între Zentiva SA cu Sanofi Romania, în data de 27 septembrie 2018.
Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate, care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.
Piaţa a reacţionat, cotaţia SCD înregistrând, în aceeaşi zi, un salt de 6,94%, pe fondul unui rulaj de 8.549 de acţiuni, peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de 2.953 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a acţiunilor producătorului de medicamente, atât din punctul de vedere al preţului precum şi a volumului, pentru perioada avută în vedere.
Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, preţul acţiunii SCD a variat între o apreciere, de 1,14%, avută pe 27 noiembrie, şi o depreciere de 2,6%, consemnată în data de 4 decembrie, când volumul tranzacţionat cu titlurile producătorului de medicamente a fost de doar 30 de titluri.
În data de 14 noiembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului, Zentiva raportând un profit net de 246,29 milioane de lei, în creştere cu 268,48% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cifra de afaceri a producătorului de medicamente, după primele trei trimestre ale anului, s-a ridicat la 352,9 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul operaţional a fost de 290,4 milioane de lei, în creştere cu 259,3%, în raport cu perioada ianuarie - septembrie 2017.
La data de 1 octombrie, grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat finalizarea vânzării diviziei Zentiva către fondul Advent International pentru 1,9 miliarde euro.
La finalul lunii august, Grupul Zentiva deţinea 93,23% din acţiunile producătorului de medicamente din Bucureşti.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 1,56 miliarde de lei.
Pe poziţia secundă în topul randamentelor de la BVB s-au clasat acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au înregistrat o creştere de 6,41%, în timp ce titlurile STK Emergent, cu o apreciere de 5,69%, în raport cu moneda euro, completează clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală, în perioada 27 noiembrie - 4 decembrie.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB cu excepţia SIF-urilor, a consemnat cel mai important avans din rândul coşurilor de acţiuni analizate, de 2,66%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri, a crescut cu 2,47%, în acelaşi interval de raportare.
Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, titlurile cu cea mai bună evoluţie au fost SNN, care şi-au continuat avansul în aşteptarea dividendelor suplimentare care vor fi acordate în luna decembrie. Luni, cotaţia SNN a crescut cu 2,4%, în contextul în care rulajul cu titlurile emitentului a fost de 346.118 de acţiuni, peste media ultimelor 20 de zile bursiere, de 180.996 de unităţi, pentru ca în şedinţa următoare preţul acţiunii să coboare cu 0,92%, până la 9,71 lei/unitate, pe fondul unui volum de 80.293 de titluri.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat un avans de 1,55%, în raport cu moneda euro, cele mai performante acţiuni din cadrul său fiind titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au crescut cu 4,14%, în perioada 27 noiembrie - 4 decembrie.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 noiembrie - 3 decembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,91%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o apreciere de 2,8%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, care au crescut cu 2,69%, se situează pe treapta a treia în topul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,42%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, cu 0,17%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,21%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 3,15%, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 16:15, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.825 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 67,56 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.