CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 SEPTEMBRIE - 4 OCTOMBRIE Ionuţ Dumitru: "Aprecierea leului, pe fondul creşterii dobânzilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 octombrie 2017

Ionuţ Dumitru: "Aprecierea leului, pe fondul creşterii dobânzilor"

"Orice avans al leului în raport cu euro de sub 1% este irelevant", consideră domnul Dumitru

Creşterea "Dafora" continuă

Cu o apreciere a leului în raport cu euro de 0,48%, moneda naţională marcheză una dintre cele mai bune evoluţii din ultima perioadă, în raport cu cea europenă.

Cu toate acestea, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consilului Fiscal, este de părere că această creştere este lipsită de semnificaţie.

Domnia sa ne-a declarat: "În opinia mea, aprecierea leului în raport cu euro s-a produs pe fondul creşterii dobânzilor la lei din ultima perioadă. Probabil că lucrul acesta a atras o uşoară apreciere a cursului. Totuşi, ţin să subliniez că o variaţie de circa 0,5% este foarte redusă. Din punctul meu de vedere, orice oscilaţie a cursului de sub 1% nu are nicio relevanţă".

În ultima perioadă, ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele) a crescut constant şi abrupt.

Pentru perioada luată în considerare, pe data de 27 septembrie, ROBOR 3M (rata dobânzii plătită la creditele în lei pe care băncile comerciale şi le acordă între ele pe o perioadă de trei luni) era de 1,25%, atingând un maxim de 1,8% pe data de 3 octombrie, scăzând la 1,79% pe 4 octombrie.

În acelaşi interval, ROBOR 6M (rata dobânzii plătită la creditele în lei pe care băncile comerciale şi le acordă între ele pe o perioadă de şase luni), era pe 27 septembrie de 1,35%, având valorile de 1,89%, şi 1,87%, pe 3 respectiv 4 octombrie.

În continuare, topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de titlurile Dafora (DAFR), a căror apreciere a fost, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, de 95,16%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 4 octombrie, cotaţia DAFR a urcat din nou, marcând o apreciere de 14,77%, pe fondul unui rulaj de 560.920 de titluri.

De altfel, de când au fost reintroduse la tranzacţionare, după aprobarea planului de reorganizare a companiei, preţul acţiunilor a crescut în fiecare zi cu peste 12,5%.

Poziţia a doua în această ierarhie este ocupată de titlurile Oltchim (OLT) care au urcat cu 4,61%, podiumul fiind completat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), a căror apreciere a fost de 4,44%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB a urcat, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie, cu 0,15%, în raport cu moneda euro.

În intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţiuni al bursei a fost consemnată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), al căror preţ a crescut cu 1,17%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 4 octombrie, titlurile SNN au scăzut cu 0,27%, fiind transferate 18.678 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 44.700 de titluri.

Ponderea acţiunilor companiei în BET este de 1,29%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a coborât cu 0,01%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul BET, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins a fost consemnată de acţiunile SNN, a căror pondere în BET-XT este de 1,17%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,21%, reprezentând coşul de acţiuni cu cel mai slab comportament dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.

Din componenţa sa, singurul emitent care s-a apreciat, în intervalul menţionat, este Fondul Proprietatea (FP), a cărui creştere a fost de 0,72%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 4 octombrie, titlurile FP au stagnat, pe fondul unui rulaj de 1,51 milioane de acţiuni, sub media celor 20 zile anterioare, de 6,24 milioane de unităţi.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 26 septembrie - 3 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,38%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Global Mix, ce a înregistrat o creştere de 1,21%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Premium Return, care au urcat cu 0,8%.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,52%, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a coborât cu 1,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,79%, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.520 euro (aproximativ 16.115 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5782 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 58,83 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb