CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 IULIE-4 AUGUST Avans de 2,55% pentru acţiunile "Bursa de Valori Bucureşti"

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 august 2017

Avans de 2,55% pentru acţiunile "Bursa de Valori Bucureşti"

Primele trei locuri în topul acţiunilor cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din ultima săptămână (perioada 28 iulie-4 august) sunt ocupate de companii ce activează în industria aeronautică.

Astfel, cu o apreciere de 49,37%, în intervalul de timp menţionat, raportat la moneda euro, acţiunile companiei Turbomecanica (TBM) reprezintă titlurile cele mai rentabile de la BVB. Societatea se ocupă, în principal, de producţia şi comercializarea motoarelor de aeronave, a subansamblelor mecanice, precum şi al altor echipamente sau servicii legate de sectorul aviaţiei.

Pe locul al doilea în acest clasament se situează acţiunile IAR (IARV), al căror preţ a crescut cu 24,22%, obiectul de activitate al companiei fiind repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale.

Poziţia a treia în acest top este ocupată de titlurile Aerostar (ARS), emitent ce este axat pe realizarea produselor pentru aviaţie, repararea şi modernizarea avioanelor, a căror cotaţie a crescut cu 17,67%, în perioda menţionată.

Potrivit analiştilor pieţei de capital, aprecierea din ultima perioadă a preţului acţiunilor societăţilor menţionate este dată, îndeosebi, de informaţiile legate de programul de înzestrare al armatei, România angajându-se ca, începând cu acest an, să aloce echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Apărare.

Un alt element favorizant îl constituie rezultatele financiare bune pentru Turbomecanica, fiind probabil ca acesta să fie cazul şi pentru celelalte societăţi menţionate, mai susţin analiştii.

De asemenea, aceştia atrag atenţia asupra lichidităţii scăzute a emitenţilor, fapt care duce la oscilaţii mari ale preţului.

Trebuie subliniat faptul că, încă începând din ultima zi a săptămânii trecute, performanţa preţului acestor emitenţi a început să se deterioreze.

Astfel, spre deosebire de TBM, a cărei cotaţie a închis vineri, 4 iulie, în apreciere cu 6,07%, pe fondul unui volum de 4,4 milioane de titluri, de peste patru ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de circa un milion de unităţi, titlurile IARV şi ARS s-au depreciat cu 1,88%, respectiv 0,75%, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii anterioare.

Ieri, la ora 14:00, titlurile tuturor celor trei societăţi se găseau în scădere, acţiunea TBM pierzând 8,08%, în timp ce deprecierile pentru IARV, respectiv ARS, erau de 3,12%, respectiv 6,31%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a crescut cu 0,14%, în perioada 28 iulie - 4 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul principalului indice al pieţei româneşti, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile BVB, a căror apreciere a fost, în intervalul de timp analizat, de 2,55%, în raport cu moneda europeană.

În perioada menţionată, cea mai mare creştere a titlurilor BVB a avut loc pe data de 31 iulie, când preţul acţiunii a crescut cu 3,03%, în urma unui rulaj de 3.695 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 2.500 de acţiuni.

Pe data de 1 august, IFB Finwest, în calitate de persoană iniţiată, a cumpărat 111 acţiuni BVB, la preţul unitar de 33,5 lei. De asemenea, tot în prima zi a lunii august, aceeaşi entitate a vândut 300 de titluri ale operatorului pieţei de capital româneşti, la preţul de 33,95 lei/unitate. Cotaţia BVB a încheiat şedinţa de tranzacţionare din data de 1 august la 34 lei/titlu.

Luni, 4 august, acţiunile BVB au scăzut cu 0,29%, pe fondul unui volum foarte scăzut, de doar 334 de unităţi.

De altfel, de la începutul lunii iulie, rulajul titlurilor BVB a scăzut semnificativ, acest lucru fiind ilustrat prin panta descendentă a mediei volumului lunar.

Trebuie menţionat că, dintre toate componentele indicelui BET, ponderea titlurilor BVB este cea mai redusă, de doar 0,72%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,43% în perioada 28 iulie - 4 august, raportat la moneda euro, reprezentând coşul de acţiuni de la BVB cu cea mai mare apreciere, dintre cei analizaţi.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a crescut cu 1,97%, în intervalul de timp analizat.

Vineri, 4 august, preţul acţiunilor SIF5 a crescut cu 0,44%, în contextul unui rulaj de 191.660 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 139.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,22%, în perioada 28 iulie - 4 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie este înregistrată, în continuare, de acţiunile TBM.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 27 iulie - 3 august, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 11,43%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI Audas Piscador, ce a înregistrat o creştere de 2,1%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI iFond Acţiuni, care au urcat cu 1,81%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 28 iulie - 4 august, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,13%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,71%, iar cursul monedei naţionale în raport cu euro s-a depreciat cu 0,17%, în intervalul de timp menţionat.

Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,41%, în perioada 28 iulie-4 august.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), luni, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.780 de euro (aproximativ 12.693 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,5657 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de circa 45,47 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb