CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 MAI - 4 IUNIE Salt de 11,69% pentru acţiunile SIF Banat - Crişana

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 iunie 2019

Salt de 11,69% pentru acţiunile SIF Banat - Crişana

Impulsionate îndeosebi de avansul cotaţiei din ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale lunii tocmai încheiate, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au cunoscut o creştere de 11,69%, în intervalul 28 mai - 4 iunie, se situează pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru perioada avută în vedere.

Este un parcurs ce apare în contextul unui cumul de evenimente, atât specifice emitentului cât şi generale, ce ţin de întreaga piaţă de la Bucureşti, care a înregistrat, începând cu primele zile ale săptămânii trecute, creşteri consistente ale cotaţiilor, în condiţiile rezultatelor alegerilor europarlamentare şi ale referendumului pe justiţie, precum şi ale evenimentelor ulterioare legate de revizuirea unor prevederi din OUG 114, cum ar fi reducerea cerinţei de capital suplimentar pentru adminis-tratorii de fonduri Pilon II.

Joi, 30 mai, preţul acţiunii SIF1 a urcat cu 5%, până la 2,1 lei, pe fondul unui volum de 129.766 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 23.000 de unităţi, într-o şedinţă bursieră în care toate cele cinci SIF-uri au marcat creşteri de peste 3,5%, în condiţiile în care, în acea zi, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului la societăţile de investiţii financiare, proiect care acum urmează să fie trimis în Parlament.

Potrivit brokerilor, prin eliminarea pragului de deţinere se creează premisele ca investitorii instituţionali să plaseze resurse mai importante în societăţile de investiţii financiare, ceea ce, implicit, va influenţa modul în care sunt conduse SIF-urile.

Tot în acea zi, dar după închiderea şedinţei de tranzacţionare, SIF Banat - Crişana a publicat, pe site--ul operatorului pieţei de capital, solicitarea venită din partea unui grup de acţionari constituiţi în jurul SIF Oltenia, privind completarea ordinei de zi a adunării acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie, cu o serie de puncte printre care distribuţia sumei de 77,62 milioa-ne de lei ca dividende sau prezentarea unor rapoarte privind investiţiile SIF1 şi tranzacţiile realizate de societăţile la care SIF - Banat Crişana deţine pachetul majoritar, pentru perioda 2017 - 30 aprilie 2019.

Practic, dividendul unitar solicitat de grupul condus de Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, este de 0,15 lei care, raportat la cotaţia SIF1 din data de 30 mai, oferea investitorilor un randament brut de 7,14%.

În următoarea zi, preţul acţiunii SIF1 a urcat cu 4,76%, până la 2,2 lei, pe fondul unui volum de 172.753 de acţiuni, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare pentru ca luni, 3 iunie, cotaţia societăţii de investiţii financiare să cunoască un salt de 2,73%, la 2,26 lei, în condiţiile unui rulaj de 725.208 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, raliul recent plasează cotaţia SIF1 pe un trend ascendent pe termen scurt, în timp ce pe termen mediu, preţul acţiunii societăţii de investiţii financiare se află într-o consolidare delimitată de rezistenţa de la 2,26 şi suportul de la 1,94 lei.

Pentru finalul lunii aprilie (ultimele date disponibile), SIF1 a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 6,2135 lei care, raportat la cotaţia de închidere a societăţii din data de 4 iunie, de 2,21 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 64,43%.

Pe poziţia a doua a rentabilităţilor la de bursa bucureşteană se află acţiunile SIF Moldova (SIF2), al căror preţ a urcat cu 11,61%, pentru aceeaşi perioadă de raportare, podiumul acestui clasament fiind ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au urcat cu 9,3%, în intervalul 28 mai - 4 iunie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni listate la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,24%, în perioada 21 - 28 mai, în timp ce indicele BET--XT s-a apreciat cu 0,98%, în acelaşi interval de raportare. -

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile FP, a căror pondere în principalul indice al pieţei este de 21,38%, iar în cel extins de 16,82%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) s-a apreciat cu 7,68%, în intervalul 28 mai - 4 iunie.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile SIF SIF1, a căror pondere în coşul de acţiuni este de 16,09%.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 27 mai - 3 iunie, se află titlurile Certinvest BET Index, ce au raportat o creştere de 9,81%.

Unităţile fondului de investiţii ETF - BET Tradeville, au avut un plus de 6,14%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index s-au apreciat cu 5,99%.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,74%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,57%, în intervalul 28 mai - 4 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,6%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 12,19%, în intervalul 28 mai - 4 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.830 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,93 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb