CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IULIE - 5 AUGUST Salt de 23,32% pentru Bitcoin

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 august 2019

Salt de 23,32% pentru Bitcoin

Cotaţia criptovalutei Bitcoin a marcat un salt de 23,32%, în intervalul 29 iulie - 5 august, depăşind pragul de 11.750 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, într-o mişcare de revenire a cotaţiei după ce preţul celei mai importante monede digitale din lume şi-a oprit avansul parabolic în finalul lunii iunie, în contextul amplificării opoziţiei autorităţilor federale americane faţă de opoziţia proiectului Libra al Facebook. La finalul lui 2018, preţul criptomonedei testase un minim de circa 3.250 de dolari, conform datelor prezentate de investing.com, care replică preţurile exchange-ului Bitfinex.

Site-ul de specialitate CoinDesk a legat evoluţia ascendentă a preţului Bitcoin de decizia Băncii Populare a Chinei (PBOC - banca centrală) de luni de a permite deprecierea yuanului faţă de dolarul american peste pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în condiţiile în care cotaţia criptomonedei a început să contureze un parcurs ascendent cu o oră înainte de începutul devalorizării yuanului.

Mişcarea cotaţiilor presupune că investitorii chinezi şi-au majorat expunerile în criptomonede, în condiţiile în care şi celelalte criptomonede importante precum Ripple şi Ethereum au ieşit din consolidare pe o tendinţă ascendentă. "Un motiv (pentru avansul cotaţiilor criptomonedelor) ar putea fi ieşirile de capital din China", arată şi Tim Maxom, şeful operaţiunilor din SUA al CoolBitX, companie ce se ocupă cu dezvoltarea plăţilor cu active digitale, citat de Bloomberg.

Evoluţia preţului Bitcoin a fost însoţită de o creştere totuşi moderată a volumelor tranzacţionate, iar conform CoinDesk Price Index, criptovaluta se tranzacţiona, ieri, în jurul orei 16:00, în scădere cu circa 0,95% după ce a pierdut din impulsul iniţial, la circa 11.672 de dolari, încercând să marcheze o revenire către ultimele maxime situate peste 12.000 de dolari, nivel întâlnit ultima dată în 10 iulie. Cel mai apropiat suport (prag de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) al Bitcoin, ce a ajuns să reprezinte 68,5% din piaţa monedelor digitale (cel mai mare procent din aprilie 2017 încoace), este situat la 10.545 de dolari, potrivit CoinDesk.

Avansul monedelor digitale din ultima perioadă are potenţialul să încea-pă o dezbatere cu privire la dacă şi în ce situaţie ar putea aceste active digitale, uneori catalogate drept "aur digital" (în cazul Bitcoin), ar putea reprezenta active de refugiu pentru investitori în perioade în care toleranţa la risc se diminuează la nivel internaţional. Totuşi, având în vedere gradul ridicat de volatilitate ce guvernează cotaţiile monedelor digitale, riscurile incluse în tranzacţionarea acestor active au potenţialul să menţină criptomonedele în categoria activelor ce pot asigura doar câştiguri rapide pe viitor, nu neapărat o unealtă de conservare a valorii.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia Bitcoin a urcat cu circa 194%. Ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 208,12 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Trecând la activele tradiţionale, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), topul randamentelor, în perioada 29 iulie - 5 august, a fost condus de acţiunile Altur (ALT), care au marcat un salt de 2,66%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia secundă s-au regăsit titlurile OMV Petrom (SNP), care au înregistrat o creştere de 1,41%, în perioada menţionată, în timp ce acţiunile Patria Bank (PBK) completează topul celor mai rentabili emitenţi, cu o apreciere de 0,77%, în perioada analizată.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, a înregistrat o creştere marginală de 0,08%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce BET-XT, compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat o depreciere de 0,09%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun randament a fost avut de titlurile SNP.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat cea mai accentuată scădere din rândul celor trei coşuri de acţiuni analizate la această rubrică, cu o retragere de 0,42%, în perioada 29 iulie - 5 august, în raport cu moneda euro. Totodată, acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care afişează o apreciere de 0,51%, reprezintă titlurile cu cea mai bună performanţă din cadrul aces-tui coş de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 iulie - 2 august, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 1,02%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat unităţile ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 1%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,97%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a înregistrat o creştere de 2,51%, tranzacţionându-se ieri, în jurul orei menţionate, la 1.466 de dolari/uncie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat, în intervalul 29 iulie - 5 august, cu 0,12%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,09%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb