BURSA Analytics

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 MAI - 5 IUNIE 2024 Randament de 6,8% pentru acţiunile Transport Trade Services

ANDREI IACOMI
BURSA Analytics / 7 - 9 iunie

Randament de 6,8% pentru acţiunile Transport Trade Services

Fondurile Pilon II deţineau 22,8% din transportatorul de mărfuri pe Dunăre, la finele lunii aprilie

Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre şi operatorului portuar Transport Trade Services (TTS) au avut o creştere de 6,87%, în raport cu moneda euro, în perioada 29 mai - 5 iunie, una dintre cele mai bune evoluţii dintre titlurile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp avut în vedere.

Conducerea companiei vrea să majoreze capitalul social al TTS prin încorporarea sumei de 120 milioane de lei provenită din rezervele înregistrate ca rezultat reportat. Prin operaţiunea de piaţă, societatea va emite 120 milioane de acţiuni noi, cu valoarea nominală de un leu, fiecare deţinător de titluri ale companiei urmând să primească câte două acţiuni noi la una deţinută, acţionarii fiind convocaţi pentru aprobarea majorării capitalului în data de 1 iulie.

Anunţul a avut impact în piaţă, preţul titlurilor TTS înregistrând o creştere de 4,86%, în ziua publicării convocatorului.

Rezultate în scădere, în primele trei luni ale anului

Pentru primele trei luni ale anului, compania a raportat venituri de 239,4 milioane lei, cu 21,9% sub cele din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 32,1 milioane lei, în scădere cu 63,9% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie-martie 2023.

"În primul trimestru al anului au crescut volumele de mărfuri agricole şi produse chimice transportate (cu 6,7%, respectiv 77,1%), iar volumul total de marfă transportată a crescut la rândul său cu 4,3%, pe minus fiind doar cantităţile de produse minerale transportate (-15,1%), aşa că explicaţia cea mai plauzibilă pentru scăderea mare a veniturilor este preţul mai mic care a putut fi obţinut pentru serviciile de transport", scrie echipa de la Prime Transaction într-un raport de analiză.

Conform analiştilor, scăderea presiunii asupra rutei de transport Reni/Izmail - Constanţa a redus tarifele de transport, iar menţinerea şi eventual lărgirea rutei maritime care porneşte direct din Ucraina va avea ca efect continuarea tendinţei, combinată cu reducerea volumelor transportate. "Mai mult, eventuala dispariţie a produselor agricole ucrainene de pe lista produselor transportate de TTS va fi greu de înlocuit, exportul de minereuri al acestei ţări fiind departe de nivelul din trecut şi având şanse mici de revenire", spun analiştii.

În raport se mai punctează: "În final, situaţia rutelor de transport, şi în mod indirect situaţia financiară a TTS, depind de deciziile unei persoane care nu pare să acţioneze după criterii pe care majoritatea le-ar considera raţionale, iar acest lucru implică riscuri crescute".

În ultimele trei luni, titlurile companiei s-au încadrat pe o trendinţă descendentă, având o scădere de circa 4% de la începutul anului curent.

La finele lunii aprilie, valoarea deţinerilor de acţiuni TTS ale fondurilor Pilon II era de 366,8 milioane lei, echivalentul a 22,8% din capitalul transportatorului de mărfuri pe Dunăre, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.

Indici - BET s-a apreciat cu 0,73%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,73%, în perioada 29 mai - 5 iunie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,19%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,51%, în perioada menţionată.

Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 29 mai - 5 iunie, cu o creştere de 18,02%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile Mecanica Ceahlău, cu o apreciere de 10,90%, iar pe poziţia a treia se află titlurile Mecanică Fină, cu o creştere de 10,09%.

Fonduri de investiţii - randament de 0,85% pentru Certinvest BET-FI Index

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 mai - 4 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 0,85%. Titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa E au înregistrat o creştere de 0,78%, evoluţie similară cu cea a OTP Real Estate & Construction Clasa L.

Bitcoin a avut o creştere de 5,19%, în perioada 29 mai - 5 iunie, iar cotaţia aurului a scăzut cu 0,77%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. TTS pe termen mediu lung este scadere exact cum rusia nu poate inlocui livrarile de gaz catre Europa asa si TTS nu poate inlocui cerealele ucrainene cu altceva. Proababil un 15-17 lei ar fi un pret corect.

    1. 6-7 lei e pretul corect.

      Sa n-o dam totusi in sefeuri, la pretul ala 6-7 lei doar danele magaziile barjele si remorcherele costa mai mult

      6-7 lei, intelegi ce inseamna asta? adica o firma cu profit net de 300 milioane sa valoreze doar 3-400 milioane? doamne de unde veniti frate, aloo baiatu e prima data pe bursa? ai comparat evaluarile cu peers sau te-ai nascut ieri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb