CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 APRILIE Transgaz urcă pe podiumul randamentelor de la BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 aprilie 2019

Transgaz urcă pe podiumul randamentelor de la BVB

Înregistrând o creştere a cotaţiei de 5,14%, în intervalul 3 - 10 aprilie, în raport cu moneda euro, acţiunile Transgaz (TGN) reprezintă titlurile cu a doua cea mai bună evoluţie din rândul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Evoluţia acţiunii TGN apare în contextul în care, în timpul şedinţei din 8 aprilie, acţionarul majoritar al societăţii, Statul Român, a cerut completarea ordinii de zi adunării generale a acţionarilor Transgaz din data de 23 aprilie cu un punct privind distribuirea unui dividend brut de 37,89 lei/acţiune, mai mare decât cel propus de conducerea companiei la jumătatea lunii martie, de 21,66 lei/titlu. Raportat la ultima cotaţie a acţiunilor TGN de la finalul zilei de 10 aprilie, de 353,5 de lei, randamentul brut al dividendului cerut de Ministerul Economiei este de 10,71%.

Pe acest fond, cotaţia emitentului afişa, la finalul zilei bursiere din data de 8 aprilie, o creştere de 2,81%, în condiţiile unui rulaj de 4.834 de titluri, peste media ultimei luni, situată la un nivel de 1.583 de unităţi.

Pentru restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare din intervalul 3 - 10 aprilie, cotaţia TGN a fluctuat între o depreciere de 0,42%, înregistrată în ziua de 10 aprilie, când rulajul cu titlurile emitentului a fost de 2.386 de unităţi şi o creştere de 2,16%, consemnată în data de 9 aprilie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 5.062 de titluri.

Amintim că acţionarii Transgaz vor avea pe masă, în adunarea din 23 aprilie, două propuneri de dividende, respectiv alocarea sumei de 255,02 milioane de lei, echivalentul a 51% din profitul net al anului trecut, de 495,95 milioane de lei sau a sumei de 444,59 milioane de lei, echivalentul unui procent de 90% din rezultatul obţinut de companie în 2018.

Este un scenariu ce s-a derulat şi anul trecut când, iniţial, Consiliul de Administraţie al transportatorului de gaze a înaintat propunerea de a distribui ca dividende 55% din rezultatul anului 2017, motivând că alocarea unui procent de 90%, conform dorinţei acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, pune în pericol investiţiile Transgaz.

De menţionat că, în urma avansului din intervalul 3 - 10 aprilie, cotaţia TGN a trecut de nivelul premergător anunţului ordonanţei OUG 114 din decembrie 2018.

Pentru anul trecut, Transgaz a înregistrat un profit net de 498,95 milioane de lei, cu 14,3% mai mic decât cel din anul anterior, de 582,06 milioane de lei.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la circa 4,16 miliarde de lei.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 3 - 10 aprilie, este condus de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce au urcat cu 7,51%, în raport cu moneda euro. Ieri, titlurile SNN au înregistrat o depreciere de 0,39%, apărută pe fondul unui volum de 92.993 de unităţi, aceasta fiind prima scădere a preţului acţiunilor producătorului de energie nucleară după cinci şedinţe consecutive de creşteri.

Podiumul clasamentului randamentelor de la BVB este completat de titlurile Aerostar (ARS), al căror avans pentru perioada menţionată este de 3,76%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,77%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 1,45%.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, titlurile SNN au bifat cel mai bun parcurs în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un avans de 0,44%, în intervalul 3 - 10 aprilie, SIF Banat - Crişana (SIF1) fiind emitentul cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele BET-FI este de 16,66%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 2 - 9 aprilie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au crescut cu 2,53%.

Pe poziţia a doua a acestui top se găsesc unităţile fondului ETF - BET Tradeville, ce au avut un avans de 1,83%, podiumul acestui top fiind completat de fondul Certinvest BET Index, ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,75%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,72%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,05%, în intervalul 3 - 10 aprilie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 6,47%, în perioada 3 - 10 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de aproximativ 5.040 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 89,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb