CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIE Creştere de 1,61% pentru Compa

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 decembrie 2019

Creştere de 1,61% pentru Compa

Acţiunile producătorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) au urcat, în intervalul 4 - 11 decembrie, cu 1,61%, în raport cu moneda euro, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT, a cărui cotaţie s-a depreciat cu 1,49%, în perioada avută în vedere.

Pare a fi o performanţă de conjunctură în condiţiile în care, în ultimele trei şedinţe bursiere, cele mai importante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut, luate în ansamblu, scăderi ale cotaţiilor, indicele BET dezvoltând o corecţie a tendinţei ascendente pe care se află încă din prima parte a anului.

În plus, pentru intervalul avut în vedere, cu două excepţii, rulajul înregis­trat de acţiunile CMP a avut volume situate sub media zilnică a ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce indică interesul redus al participanţilor pieţei pentru titlurile companiei din Sibiu.

În data de 14 ianuarie, acţionarii Compa sunt convocaţi pentru a aproba propunerea ce le va fi prezentată de Consiliul de Administraţie al companiei privind participarea la constituirea societăţii Compa Hospitality SRL.

Capitalul social al Compa Hospitality, ce va avea sediul în Sibiu, urmează să fie de 50.000 lei, împărţit în 5.000 părţi sociale, a câte zece lei fiecare, din care producătorul de piese auto va avea un aport de 49.990 lei, echivalentul a 99,98% din societatea nou înfiinţată, în timp ce Dan Nicolae Băiaşu va deţine 0,02%.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia CMP se găseşte pe termen mediu într-o consolidare dezvoltată în acest an, în timp ce pe termen lung, preţul acţiunii companiei din Sibiu se află într-un trend descedent, ce a demarat încă din a doua parte a anului 2017.

După primele nouă luni ale anului curent, producătorul de piese auto a raportat venituri totale de 598,48 milioane de lei, cu 3,54% peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile totale au fost de 566,08 milioane de lei, în creştere cu 4,87%, pentru acelaşi interval de raportare.

Rezultatul din exploatare s-a ridicat la 32,4 milioane de lei, în scădere cu 15,25% comparativ cu cel din perioada ianuarie - septembrie 2018, în vreme ce profitul net a coborât cu 11,95%, la 29,04 milioane de lei.

La preţul de închidere al titlurilor CMP din data de 11 decembrie, de 0,834 lei, valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 182,5 milioane de lei.

La jumătatea anului curent, Ioan Deac, preşedinte şi director general al companiei, avea 19% din Compa, în timp ce Ioan Miclea, director economic, deţinea 18,75% din producătorul de piese auto cu sediul în Sibiu, în acţionariatul căruia se găseşte şi Fondul Suveran al Norvegiei.

Ponderea titlurilor Compa în indicele BET-XT este de numai 0,31%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,49%, în intervalul 4 - 11 decembrie. Toate companiile ce intră în structura coşului de acţiuni au suferit scăderi ale preţurilor acţiunilor, în perioada menţionată, cea mai redusă înregistrându-se în cazul Fondului Proprietatea (FP), a cărui cotaţie s-a depreciat cu 0,1% în raport cu moneda euro.

Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET este de 19,63%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, s-a depreciat cu 1,27%, în perioada 4 - 11 decembrie.

Din structura sa, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie s­-a apreciat cu 0,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele financiar este de 9,67%.

Clasamentul randamentelor de la bursa noastră este condus de acţiunile Condmag (COMI) a căror cotaţie s-a apreciat cu 4,65%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 - 11 decembrie.

Cu un avans de 4,1%, acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) ocupă a doua poziţie a acestui clasament, podiumul fiind completat de titlurile CMP.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 3 - 10 decembrie, este condus de titlurile BRD Global Clasa A, care au crescut cu 1,22%, în intervalul menţionat.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria AXT, cu o apreciere de 0,73%, în timp ce titlurile YOU INVEST Active ATX, care au urcat cu 0,61%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,78%, în intervalul 4 - 11 decembrie , în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu euro, a scăzut cu 0,1%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%, în timp ce randamentul depozitelor în euro a fost de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 0,57%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.180 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 130,88 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb