CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIE Creştere de 8,55% pentru Condmag

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 octombrie 2018

Creştere de 8,55% pentru Condmag

Preţul titlurilor companiei specializate în construcţia conductelor pentru transportul produselor petroliere şi a gazelor Condmag (COMI) a urcat, în intervalul 5 - 12 octombrie, cu 8,55%, în raport cu moneda europeană, reprezentând cele mai rentabile acţiuni din perioada menţionată, de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţia titlurilor companiei apare în contextul în care joi, 11 octombrie, a apărut informaţia conform căreia Transgaz a atribuit societăţii CIS Gaz un contract de 22,4 milioane de lei, pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale pe ruta Mintia - Brad - Stei, judeţul Hunedoara, iar compania contractantă a subcontractat lucrările de execuţie şi montaj conductă societăţii Condmag.

Partea din contract care a fost subcontractată valorează 6,96 milioane de lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 16 luni, potrivit Agerpres.

Pentru perioada avută în vedere, titlurile COMI au fost tranzacţionate în patru şedinţe, cu oscilaţii cuprinse între o scădere de 7,69%, consemnată pe data de 9 septembrie, pe fondul unui volum de 208.460 de unităţi şi o creştere de 12,5%, apărută pe data de 12 septembrie, în contextul unui volum de peste un milion de titluri.

Rulajul înregistrat în ultima zi bursieră a săptămânii trecute este cel mai mare volum consemnat de acţiunile companiei din data de 13 martie 2018 şi până în prezent, când titlurile COMI şi-au reluat tranzacţionarea la BVB, în urma confirmării de către Curtea de Apel Braşov a planului de reorganizare a societăţii, după mai bine de doi ani şi jumătate, când Condmag a intrat în insolvenţă.

Ieri, în jurul orei 15:30, cotaţia COMI se situa la 0,015 lei, în creştere cu 11,11% faţă de închiderea de vineri, 12 octombrie, preţ cu mult sub valoarea nominală a acţiunii, de 0,1 lei/unitate.

Pentru primele şase luni ale anului, societatea a raportat o pierdere de 2,64 milioane de lei, de peste trei ori mai mică faţă de cea suferită la finalul primului semestru al anului 2017, când Condmag a raportat un rezultat negativ de 8,26 milioane de lei.

Constructorul de conducte petroliere şi de gaze este deţinut în proporţie de 45,82% de către compania de foraj Dafora Mediaş, societate aflată de asemenea în insolvenţă, al cărui acţionar principal, cu o deţinere de 49,96%, este omul de afaceri Gheorghe Călburean, în timp ce grupul olandez Van Herk deţine 10,91% din acţiunile COMI, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.

Raportat la preţul de închidere din data de 12 octombrie, de 0,0135 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de aproape 5,15 milioane de lei.

De menţionat că performanţa titlurilor COMI, în intervalul 5 - 12 octombrie, iese în evidenţă şi în contextul în care, săptămâna trecută, cotaţiile titlurilor tranzacţionate la bursa noastră s­-au confruntat cu scăderi, toţi cei trei indici avuţi în vedere afişând scăderi, pentru perioada menţionată.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul 5 - 12 octombrie, se află acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), cu o apreciere de 3,46%, în raport cu moneda euro, în timp ce acţiunile Patria Bank (PBK), care au avut o apreciere de 2,5%, faţă de moneda euro, completează podiumul randamentelor de la BVB.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o scădere de 0,88%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,48%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 1,49%, în intervalul 5 - 12 octombrie.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o depreciere de 1,67%, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cel mai bun comportament a fost avut de acţiunile Electrica (EL), care au crescut cu 0,2%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 4 - 11 octombrie, este condus de titlurile Certinvest Obligaţiuni, care au crescut cu 0,27%.

Podiumul acestui clasament este completat de titlurile OTP ComodisRO şi ERSTE Money Market RON, care au avut un randament de 0,25%, în intervalul mai sus menţionat. Cotaţia aurului a crescut cu 0,65%, în perioada 5 - 12 octombrie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,2%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 5,23%, în intervalul 5 - 12 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.500 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 115,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb