Acţiunile societăţii Carbochim (CBC), companie specializată în realizarea produselor abrazive, au avut avut un avans de 11,12%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 13 aprilie, urcând pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.
Pe data de 13 aprilie, ziua ultimei şedinţe bursiere din intervalul analizat, SC Carbo Europe SRL, în calitate de persoană iniţiată, achiziţiona 808 titluri CBC, la preţul de 10 lei/unitate.
Astfel, faţă de preţul de închidere din şedinţa anterioară, de 9 lei/acţiune, preţul acţiunii CBC a consemnat o creştere de 11,11%, cea de-a doua cea mai mare apreciere din acea zi din piaţa "regular" de la BVB, aceasta fiind totodată şi singura creştere a cotaţiei emitentului, din perioada menţionată.
Volumul înregistrat de titlurile CBC în acea zi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 197 de acţiuni, a fost realizat, integral, prin cele două tranzacţii efectuate de SC Carbo Europe SRL.
În celelalte şedinţe bursiere incluse în perioada 5 - 13 aprilie, cotaţia CBC a stagnat pe 11 şi 12 aprilie şi a suferit o scădere pe data de 5 aprilie, în toate cazurile rulajul înregistrat fiind peste media ultimei luni de tranzacţionare.
De precizat că performanţa titlurilor CBC apare în contextul în care fabricantul de produse abrazive are o lichiditate redusă la BVB, în comparaţie cu emitenţii importanţi listaţi, ceea ce înlesneşte oscilaţiile mari ale preţului acţiunilor.
Totodată, aprecierea preţului titlurile CBC iese în evidenţă şi pe fondul unei evoluţii preponderent negative a pieţei, doi dintre cei trei indici analizaţi suferind scăderi, în intervalul avut în vedere.
Pe 26 martie, emitentul raporta că SC Carbo Europe SRL a ajuns la o deţinere de 12,381% din capitalul său, ca urmare a unei tranzacţii realizate la data de 22 martie, în piaţa "deal".
Pe 20 martie, conducerea societăţii convoca acţionarii pentru data de 26 aprilie în vederea aprobării, printre altele, a repartizării unei sume de 887.431,5 lei din profitului anului 2017, de 978.969,72 de lei, către dividende (echivalentul unui dividend brut/acţiune de 0,18 lei), precum şi a sumei de 345.112,25 de lei din profitul anului 2015 rămas nerepartizat, către aceeaşi destinaţie (echivalentul unui dividend brut de 0,07 lei/titlu).
Astfel, valoarea totală a dividendului propus acţionarilor, de 0,25 lei/acţiune, oferea, raportat la preţul de închidere al acţiunilor CBC din data de 16 martie, ultima şedinţă bursieră în care au avut loc tranzacţii cu titluri ale emitentului înaintea anunţării propunerii conducerii, de 10,8 lei/acţiune, o rată de rentabilitate a dividendului brut de 2,31%.
La finalul anului trecut, acţionarul cu cea mai mare deţinere în societate era Mircea - Pietro Ionescu, ce avea 36,91% din capitalul social al emitentului.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 49,3 milioane de lei.
Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Uamt (UAM) al căror randament, în intervalul avut în vedere, a fost de 13,65%, în raport cu moneda euro, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Romcarbon (ROCE), a căror creştere a fost de 5,64%.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 5 - 13 aprilie, cu 0,12%, în raport cu moneda euro, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 0,12%, în acelaşi interval.
Din cadrul ambilor indici, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile OMV Petrom (SNP), al căror avans a fost, în perioada menţionată, de 3,49%.
Pe data de 13 aprilie, cotaţia SNP urca cu 3,31%, pe fondul unui rulaj de modest, de 3,36 milioane de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 15,54 milioane de unităţi.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,01%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 13 aprilie.
Din componenţa sa, cel mai bun comportament a fost bifat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 2,12%, în raport cu moneda euro.
Vineri, 13 aprilie, preţul acţiunilor FP scădea cu 0,41%, pe fondul unui volum de 3,74 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 5,22 milioane de unităţi.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 aprilie, este condus de titlurile FDI Omninvest, cu un randament de 1,92%.
Pe poziţia a doua a acestui top se află Active Dinamic, cu o creştere de 0,99%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile FDI Audas Piscator, cu o rentabilitate de 0,9%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,58%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 5 - 13 aprilie, 0,01%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,05%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 15,58%, în intervalul 5 - 13 aprilie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.135 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,02 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.