CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIE 2013 Broker: "Tranzacţiile făcute de marii acţionari < Impact > au menţinut cotaţia pe creştere"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 decembrie 2013

Broker: "Tranzacţiile făcute de marii acţionari < Impact > au menţinut cotaţia pe creştere"

Acţionarii "Impact" au aprobat emisiunea de obligaţiuni convertibile în acţiuni

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar, "Impact Developer&Contractor" (IMP) au avansat cu 90,65%, fiind compania ale cărei cotaţii s-au apreciat cel mai mult în periaoda 6 noiembrie - 6 decembrie 2013, dintre toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, pe 6 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,215 lei/unitate, în timp ce pe 6 decembrie a fost de 0,4121 lei/unitate.

Aprecierea cotaţiei IMP, din acest interval de timp, s-a realizat pe un volum al schimburilor mai mare decât de obicei.

Un broker din piaţă ne-a spus că aprecierea cotaţiei Impact are, în primul rând, legătură cu acţionariatul societăţii.

Printre cei ce au achiziţionat acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar, în această perioadă, au fost cei mai mari doi acţionari (Gheorghe Iaciu şi Andrei Andrici), precum şi directorul companiei, domnul Lucian Mateescu, potrivit unor notificări remise BVB. Aceştia au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând peste 5% din capitalul social al companiei.

Acţionarii Impact au aprobat, la finalul săptămânii trecute, emisiunea de obligaţiuni convertibile în acţiuni, în sumă maximă de 100 de milioane de lei, la o dobândă de 7%, potrivit unui comunicat transmis BVB.

Maturitatea obligaţiunilor este de cinci ani, iar valoarea nominală este de 2,5 lei/unitate.

Conversia în acţiuni se poate face la fiecare aniversare, dacă deţinătorul de obligaţiuni solicită acest lucru, sau la maturitatea obligaţiunilor, în mod obligatoriu şi automat, potrivit deciziei acţionarilor. Conversia se va realiza la valoarea activului net al companiei, la data respectivă, dar nu mai puţin de valoarea nominală a unei acţiuni la data conversiei, se mai arată în comunicatul companiei.

După trei şedinţe consecutive de corecţie, cotaţia IMP s-a apreciat, ieri, cu 14,99%, ajungând la 0,4947 lei/unitate.

Pe segmentul acţiunilor, al doilea cel mai bun randament obţinut, în perioada 6 noiembrie - 6 decembrie 2013, a fost cel înregistrat de "Electroputere" Craiova (EPT), ale cărei cotaţii au crescut cu 84,94%. Astfel, un titlu EPT a avansat, în perioada analizată, de la 0,0064 lei/unitate, până la valoarea de 0,0119 lei/unitate.

Luna trecută, acţionarii "Electroputere" au aprobat majorarea capitalului social al companiei, prin emisiunea unui număr maxim de 811.309.649 acţiuni, având o valoare nominală de 0,10 lei/acţiune, în schimbul unor noi aporturi în numerar, precum şi prin compensarea parţială a creanţei în valoare de 68,7 milioane de euro.

Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust", pune aprecierea cotaţiei EPT pe această majorare de capital, fiind de părere că are efectul de a diminua ponderea datoriilor din totalul activelor, ceea ce ar face compania mai interesantă pentru investitori.

Alţi brokeri, însă, consideră speculativă creşterea acţiunilor EPT din acest interval, pe motiv că nu s-au întâmplat evenimente remarcabile în cadrul companiei.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest" ne-a declarat vineri: "Este clar că sunt mişcări pe societăţi care au un preţ scăzut. Dacă se aprinde o scânteie, se aprinde o flacără". De asemenea, domnul Mureşian anticipase, încă de la finalul lunii octombrie, că preţul acţiunilor EPT va fi volatil în perioada următoare, lucru care s-a adeverit.

La o distanţă de 6,53 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în intervalul 6 noiembrie - 6 decembrie 2013, cotaţiei companiei "MJ Maillis România" (MJM), care a urcat cu 78,41%, de la 0,0223 lei/unitate, pe 6 noiembrie, la 0,04 lei/unitate, pe 6 decembrie.

Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,21%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 0,63%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut, în perioada 6 noiembrie - 6 decembrie cu 8,61%.

Brokerii pun aprecierea BET-FI, din această perioadă, pe seama răscumpărărilor acţiunilor proprii FP (companie care are o pondere de 30,92% din indice). Un alt motiv de creştere al indicelui, potrivit brokerilor, este şi declaraţia recentă a lui Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, privitoare la modificarea pragului de deţinere de la SIF-uri.

În prezent, pragul de deţinere la SIF-uri este de 5%, şi a fost ridicat în ianuarie 2012, de la 1%, deşi iniţial proiectul viza eliminarea pragului.

Plasamentele în aur nu au fost rentabile pentru investitori, în perioada 6 noiembrie - 6 decembrie, preţul metalului preţios depreciindu-se cu 7,64%. Ieri, preţul aurului era de aproximativ 1,232 dolari/unicie.

Pentru investitorii care preferă plasamentele în fonduri de investiţii, cel mai bun randament oferit, în perioada analizată, a fost cel al "Certinvest BET-FI Index", care a înregistrat aprecieri de 7,97%.

Fondul urmăreşte evoluţia indicelui BET-FI prin replicarea companiilor existente în indice, cu ponderea aferentă, într-un procent de cel puţin 90% din activele sale, potrivit lui Răzvan Rusu, director de investiţii "Certinvest". Din acest motiv, performanţa fondului este direct corelată cu cea a indicelui, ne-a mai spus domnul Rusu.

În rândul fondurilor de investiţii, din punctul de vedere al randamentului, după fondul administrat de "Certinvest", au urmat şi "Erste Equity România, care a crescut cu 4,61%, "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 4,13%.

Investitorii care au preferat, pe 6 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 6 decembrie.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, remunerate cel mai bine, au fost cele la Credit Europe Bank, şi au înregistrat pierderi de 0,14%, raportat la moneda unică europeană.

Leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,54%, în intervalul 6 noiembrie - 6 decembrie.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb