Acţiunile companiei "Transelectrica" (simbol TEL) s-au apreciat, în perioada 7 aprilie - 7 mai 2014, cu 13,60%, raportat la moneda europeană.
Această creştere, potrivit Adrianei Marin, analist financiar în cadrul "SSIF Broker", s-a datorat, în mare parte, rezultatelor financiare foarte bune înregistrate de companie, dar şi perspectivei de dividend.
Acţionarii "Transelectrica" au aprobat distribuirea unui dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care urmează să fie distribuită este de 163.319.400 lei.
Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.
În opinia doamnei Marin, un alt factor care a majorat preţul acţiunii este creşterea tarifelor din luna ianuarie şi perspectiva unei noi creşteri la jumătatea acestui an.
Domnia sa adaugă: "Modificările recente din cadrul Consiliului de Administraţie (CA) şi a executivului reprezintă un nou punct de sprijin în preţul acţiunii, asta pentru că cei din piaţă au o părere foarte bună despre noul management al societăţii. În plus, există şi un program de stimulare pentru Consiliul de Supraveghere a companiei, ceea ce oferă o motivaţie pentru creşterea acţiunilor".
Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".
Acţiunile TEL au avut cel mai bun randament de pe indicii BET şi BET-XT.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 0,84%, raportat la moneda europeană. În schimb, indicele BET-XT a scăzut în aceeaşi perioadă de timp cu 0,35%.
• Acţiunile "Alumil Rom Industry" - cele mai profitabile de pe BVB
Titlurile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) au înregistrat cea mai mare creştere de pe BVB în perioada 7 aprilie - 7 mai 2014, după un avans de 22,81%.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.
În urma titlurilor ALU s-au situat acţiunile companiei "Romcarbon" (ROCE), care au crescut în perioada analizată cu 22,05%, raportat la moneda europeană.
Topul acţiunilor a fost completat de titlurile "Aerostar" Bacău (ARS), care s-au apreciat cu 14,02%, raportat la moneda europeană.
• FDI Carpatica Global a revenit pe primul loc în topul fondurilor
FDI Carpatica Global a înregistrat o creştere de 1,66%, raportat la euro, fiind cel mai profitabil fond de investiţii în perioada analizată.
FDI Carpatica Global, administrat de SAI Carpatica Asset Management, este un fond care se axează în special pe obligaţiuni (51,6%), acţiuni (35,7%) şi titluri de stat (8,9%).
În urma lui s-a situat FDI Monolith, după o apreciere de 1,46%.
Fondul Deschis de Investiţii Monolith, administrat de "Atlas Asset Management", este un fond cu o politică de investiţii diversificată, denominat în euro.
ETF - BET Tradeville a încheiat podiumul fondurilor, după o creştere de 1,18%, raportat la moneda europeană.
Pe segmentul depozitelor la bănci, "Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (+0,21%), în perioada analizată, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (+0,93%).
• Apreciere de 0,63% a monedei naţionale
Leul a înregistrat în perioada 7 aprilie - 7 mai 2014 o apreciere de 0,63% faţă de moneda europeană, paritatea eur/ron coborând la nivelul de 4.4352.
Nu acelaşi lucru s-a întamplat şi cu aurul, care în aceeaşi perioadă de timp a scăzut cu 0,51% faţă de moneda euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2014, 22:57)
Bine ca s-au trezit in al 12-lea ceas sa puna oamenii competenti si cu experienta la conducere.