CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 NOIEMBRIE - 10 DECEMBRIE Titlurile "Electroputere" au crescut cu 183,21%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 decembrie 2013

Titlurile "Electroputere" au crescut cu 183,21%

Brokerii: "Cele mai bune trei acţiuni au crescut speculativ"

Avansul la lună al acţiunilor societăţii "Electroputere" Craiova (simbol EPT) a fost, în perioada 8 noiembrie - 10 decembrie, de 183,21%, raportat la moneda europeană, potrivit unei analize a ziarului BURSA. Progresul EPT a adus investitorilor cel mai bun randament din rândul tuturor plasamentelor existente în piaţă.

Astfel, pe 8 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni EPT a fost de 0,0056 lei/unitate, în timp ce, pe 10 decembrie, a fost de 0,0159 lei/unitate.

La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP), care s-a clasat la o diferenţă de 55,62 de puncte procentuale de EPT. Astfel, acţiunile IMP au crescut de la 0,2336 lei/unitate, pe 8 noiembrie, până la 0,533 lei/unitate, pe 10 decembrie.

La o distanţă de încă 2,07 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "MJ Maillis România" (simbol MJM), care a urcat cu 125,52%, de la 0,023 lei/unitate, pe 8 noiembrie, la 0,052 lei/unitate, pe 10 decembrie.

Cel mai probabil, acţiunile celor trei societăţi emitente, au progresat pe fond speculativ, mai ales în lipsa unor noutăţi care să justifice creşterile, ne-a spus brokerul Nicu Grigoraş de la "Intercapital Invest". Domnia sa a declarat: "În primul rând, trebuie menţionat că vorbim de companii care nu au lichiditate foarte mare. În general, pe tipul acesta de companii, pot apărea volatilităţi ridicate. Acesta ar putea fi unul dintre motive. Concret, de exemplu, la «Impact», au tot fost ofertele acelea de preluare. După ce acestea s-au încheiat, preţul a avut o evoluţie foarte bună. În ultimele şedinţe de tranzacţionare, însă, cotaţia IMP a avut o volatilitate ridicată. În cazul EPT chiar vorbim de o companie foarte puţin lichidă. Nu ştiu care ar putea fi motivele pentru care au evoluat atât de mult. Lipsa de lichiditate a dus, probabil, la această evoluţie. Dacă a fost o ştire pozitivă pe acest emitent, corelată cu lipsa de lichiditate, interesul investitorilor la cumpărare şi lipsa acţiunilor la vânzare, atunci ar fi justificată evoluţia puternică. Nu ştiu dacă, însă, a existat vreo ştire. Dacă nu a apărut nicio noutate, atunci este posibil ca acţiunile EPT să fi crescut doar pe fond speculativ".

Nu au existat noutăţi care să justifice creşterea acţiunilor EPT, IMP şi MJM, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la "SSIF Broker". Domnia sa ne-a transmis: "Nu s-a întâmplat nimic. La MJM s-a convocat o AGA la finele lunii noiembrie, pentru sfârşitul lui decembrie, şi se doreşte majorarea capitalului social. La EPT nu este nicio ştire din 14 noiembrie până în prezent. Deci nu îmi pot explica cum au crescut acţiunile acolo".

Ieri, cotaţiile EPT şi MJM au avansat cu 10,69%, la 0,0176 lei/unitate, şi, respectiv, cu 13,46%, la 0,0590 lei/unitate.

Cu titluri EPT au fost efectuate 172 tranzacţii în valoare de 47.656,85 lei, iar cu acţiuni MJM au fost efectuate 32 tranzacţii, de 16.321,52 lei.

Cotaţia IMP s-a diminuat, ieri, cu 3,17%, la 0,4895 lei/unitate. În a treia şedinţă a săptămânii au fost efectuate 88 tranzacţii cu acţiuni "Impact", în valoare de 66.375,75 lei.

În total, cu acţiunile celor trei societăţi emitente din top s-au efectuat tranzacţii de 130.354,12 lei, reprezentând 0,35% din întreg rulajul de ieri de la BVB, care s-a ridicat la 37,06 milioane lei.

La polul opus avansului consemnat de acţiunile de la BVB, s-au aflat plasamentele în aur, care, în perioada 8 noiembrie - 10 decembrie, au avut randament negativ, de -7,07%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.257,15 dolari, pe pieţele internaţionale.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 6,23%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 2,56%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 0,25%.

În ultima perioadă, indicii interni au înregistrat o serie de corecţii naturale, potrivit reprezentantului "Intercapital Invest". Domnia sa ne-a mai spus: "Scăderile pe indici vin în mod natural, pentru că, în ultimele săptămâni, au avut o evoluţie pozitivă. După un astfel de progres, de câteva săptămâni, din punctul meu de vedere, era oarecum normal să vină şi o perioadă de stagnare sau scădere cum este în momentul de faţă, când mulţi investitori îşi iau profiturile. Este şi perioada de final de an, sunt mişcări în portofolii. Nu văd nimic neobişnuit în evoluţia indicilor".

Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada 8 noiembrie - 10 decembrie, cu 7,82%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei şi cele în euro.

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, în intervalul 8 noiembrie - 10 decembrie, "Erste Equity România", care a crescut cu 5,01%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 4,64%.

Investitorii care au preferat, pe 8 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 10 decembrie.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat aprecieri de numai 0,14%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 8 noiembrie - 10 decembrie, leul s-a depreciat faţă de euro cu 0,25%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb