CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 DECEMBRIE 2013 - 9 IANUARIE 2014 Acţiunile "Electroputere", în creştere cu 168,53%

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 ianuarie 2014

Acţiunile "Electroputere", în creştere cu 168,53%

AAAS: "Contractul de privatizare al Electroputere este în continuare în monitorizare"

Mihai Fercală, SIF3: "Vrem să vindem pachete importante de acţiuni din portofoliu, la societăţile unde suntem acţionari majoritari"

Radu Ciofu, "Admiral Markets": "Probabil că euro se va stabiliza, în intervalul de 4,5 - 4,55 lei"

Acţiunile companiei craiovene "Electroputere" (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 9 decembrie 2013 - 9 ianuarie 2014, cel mai bun randament din piaţă, de 168,53%, raportat la moneda unică europeană, potrivit unei analize a ziarului "Bursa". Cotaţia EPT a închis şedinţa din 9 ianuarie 2014 la 0,0379 lei/unitate.

Oficialii Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) ne-au declarat că "Al-Arrab Contracting Company Limited", cumpărătorul Electroputere, a plătit preţul acţiunilor în termenul contractual, a realizat investiţiile, însă o parte din ele au fost făcute cu întarziere.

Contractul de achiziţionare de către "Al-Arrab Contracting Company Limited" a acţiunilor statului la Electroputere Craiova este, în continuare, în monitorizare post-privatizare, deoarece cumpărătorul datorează penalităţi, ca urmare a realizării cu întârziere a investiţiilor asumate prin contract, ne-au declarat oficialii AAAS.

De asemenea, planul de afaceri pe cinci ani, care a fost asumat, nu a fost realizat conform contractului, ne-au mai transmis reprezentanţii Autorităţii.

Potrivit acestora, la momentul privatizării, la "Electroputere Craiova" lucrau aproximativ 2.635 de salariaţi şi, deşi investitorii promiteau prin planul de afaceri că vor face angajări, numărul angajaţilor a scăzut, ca urmare a restructurărilor. "Electroputere" exporta transformatoare electrice în Grecia, dar piaţa elenă a scăzut, începând din anul 2012, ca urmare a crizei economice în care se află ţara, ne-au mai precizat oficialii AAAS.

Adrian Săndiţă, director general la "Oltenia Grup Invest", este de părere că avansul puternic, din ultima perioadă, a titlurilor EPT este pur speculativ.

La distanţă de 133 puncte procentuale, la BVB, a doua creştere, în perioada analizată, a fost înregistrată de către operatorul de turism "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (simbol EFO), care a avansat cu 34,77%, închizând şedinţa de joi, la 0,0749 lei/unitate.

Rezultatul global aferent primelor trei trimestre din anul trecut a fost de 2,84 milioane de lei, în scădere cu 23% faţă de perioada similară din 2012, când a fost de 3,73 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Cel mai mare acţionar al EFO este "SIF3 Transilvania", care deţine 77,7% din capitalul social al companiei.

Mihai Fercală, preşedintele "SIF3 Transilvania", ne-a declarat că SIF 3 nu a cumpărat acţiuni EFO în ultima perioadă şi că probabil sunt alţi investitori interesaţi să achiziţioneze acţiuni ale companiei. Domnul Fercală nu exclude posibilitatea de a vinde din participaţia pe care SIF3 o deţine la EFO. Domnia sa ne-a spus: "Noi am declarat, mai demult, că vom vinde pachete importante de acţiuni din portofoliu, la societăţile unde suntem acţionari majoritari".

Preşedintele SIF3 consideră că, anul trecut, nu a mers "grozav" litoralul. Domnia sa a adăugat: "Este mai mult turism de week-end. Sejururile de o săptămână-două sunt mai avantajoase". Potrivit lui Mihai Fercală, nu s-a făcut încă o analiză specială asupra companiei EFO. Dar, domnia sa consideră că, în mod normal, teoretic, cotaţiile ar trebui să crească, pe motiv că au scăzut nejustificat de mult, în anii precedenţi.

A treia cea mai mare creştere a unei companii de la Bursă este cea a societăţii "Amonil" din Slobozia (Simbol AMO), care a avansat, în perioada analizată, cu 32,99%, raportat la euro. Preţul de închidere de joi, al cotaţiei AMO, a fost de 0,0069 lei/unitate.

"Amonil" este deţinută de "Zalois" Belize, în proporţie de 32,19%, "Jovline" Belize, în proporţie de 18,22%, "Salink Limited", în proporţie de 13,54%.

Rezultatul global "Amonil", aferent primelor trei trimestre ale anului trecut, a fost de 1,38 milioane de lei, în scădere cu 35% faţă de perioada similară din 2012, când s-a cifrat la 2,13 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", ne-a declarat că, în primul rând, au crescut companiile cu acţiunile cele mai ieftine.

Domnul Murgoci este de părere că atunci când piaţa, per ansamblu, este într-o perioadă de creştere, acţiunile cu valori foarte mici au şi ele un avânt important. Potrivit domniei sale, această creştere nu este neapărat bazată pe fundamente.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", ne-a spus că nu sunt motive fundamentale pentru evoluţia cotaţiilor EPT, EFO şi AMO.

Domnul Rădulescu ne-a mai declarat: "Singurul aspect pe care l-aş menţiona este faptul că societăţile lichide au evoluat pozitiv în ultima perioadă, momentan climatul din piaţă este pozitiv, ceea ce a determinat creşterea tranzacţiilor speculative pe companii din eşalonul inferior al Bursei".

Preţul aurului s-a apreciat cu 0,56%, în intervalul analizat, cotaţia de vineri, de pe pieţele externe, fiind de aproximativ 1.232 dolari/uncie.

Radu Ciofu, analist "Admiral Markets", consideră că preţul metalului preţios s-a stabilizat, deocamdată, la acest nivel. "Se pare că s-a consolidat în această zonă, care pare să fie un suport tehnic, fiind şi în zona minimului de anul trecut", ne-a declarat domnul Ciofu.

Analistul "Admiral Markets" ne-a mai spus că exploataţiile miniere de aur au un suport de rentabilitate în intervalul de 1.100-1.300 de dolari/uncie, dar că acest suport nu este relevant pe termen scurt.

Fondul care a avut cel mai bun randament, în perioada 9 decembrie 2013 - 9 ianuarie 2014, a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat cu 5,31%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-1,34%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond deschis de investiţii, cu expunere pe acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena, minim 85% din activele fondului, urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index). Diferenţa de active este reprezentată de plasamentele în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investitiilor în acţiunile cotate.

Cea mai mare expunere, de 17,6%, a "BT Index Austria ATX" este pe acţiunile băncii austriece Erste Group Bank" (simbol EBS). În şedinţele de tranzacţionare de miercuri şi de joi, avansul cotaţiei EBS a fost de peste 10%.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost "Active Dinamic", care a crescut cu 3,32%, şi "BT Index România ROTX", care a progresat cu 2,34%. Indicele ROTX (Romanian Traded Index) este un produs al Bursei de Valori Bucureşti deţinut în coproprietate cu Bursa de Valori din Viena.

Cele mai bune randamente pentru depozitele bancare în euro au fost, în perioada 9 decembrie 2013 - 9 ianuarie, la "Marfin Bank", respectiv 0,23%.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -1,34%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit cipriotă este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei.

Randamentele negative pentru depozitele în lei au fost pricinuite de către deprecierea monedei naţionale în raport cu euro.

Leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană, în intervalul analizat, cu 1,7%, Banca Naţională stabilind, joi, un curs de 4,5290 lei pentru un euro.

Radu Ciofu consideră că, cel mai probabil, deprecierea leului din ultima perioadă are legătură cu mişcările Băncii Naţionale (n.r. de a reduce dobânda de politică monetară la 3,75% şi rezervele minime obligatorii de la 15 la 12% , pentru pasivele în lei şi de la 20 la 18%, pentru cele în valută). Potrivit analistului, un alt factor de depreciere a leului din ultima perioadă este şi faptul că FED (Federal Reserve) a redus stimularea monetară. Potrivit domniei sale, acest lucru a generat o oarecare reticenţă a investitorilor pentru pieţele emergente, dar acest lucru a afectat leul într-o măsură extrem de mică.

Analistul de la "Admiral Markets" este de părere că ar trebui ca euro să se stabilizeze, pentru o perioadă de 3-4 luni, în această zonă, în intervalul de 4,5 - 4,55 de lei. Radu Ciofu ne-a mai spus că se aşteaptă ca, în primăvară-vară, moneda naţională să se deprecieze uşor, îndreptându-se spre un curs de 4,6 lei pentru un euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 1,71% în perioada 9 decembrie 2013 - 9 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 1,85%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,64%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb