CEL MAI BUN PLASAMENT  "Sinteza" Oradea - cîştig lunar de 37,98%

Mariana Popa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 mai 2006

Vineri, cel mai bun plasament financiar realizat în urmă cu o lună s-a dovedit a fi, la fel ca şi joi, cel în acţiunile producătorului de chimicale "Sinteza" Oradea, tranzacţionate la a doua categorie a Bursei de Valori Bucureşti, care au avut un cîştig raportat la euro de 37,98%. Preţul mediu la care s-au perfectat vineri transferurile cu acţiuni "Sinteza" Oradea (simbol de tranzacţionare STZ) a fost de 0,6067 RON, în creştere cu 0,8% faţă de cel din sesiunea precedentă.

Indicii BET şi BET-FI au evoluat divergent, în raport cu euro, în ultima lună. BET-FI, care reflectă evoluţia de ansamblu a preţurilor fondurilor de investiţii tranzacţionate la BVB, s-a majorat cu +1,33%, raportat la euro. Pe de altă parte, indicele BET s-a depreciat cu -1,75%.

Fondul de investiţii "Orizont", primul fond de obligaţiuni din ţara noastră, a înregistrat cea mai mare creştere pe parcursul ultimei luni. Cu un portofoliu constituit preponderent din obligaţiuni de stat, corporative şi municipale, acesta a reuşit să aducă investitorilor săi în ultima lună un cîştig, raportat la euro, de 3,26% din suma plasată.

Persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi utilizeze economiile pentru constituirea de depozite bancare în lei, preferînd astfel un risc mai mic al investiţiei, ar fi obţinut vineri un randament maxim, raportat la euro, de 0,72%, în scădere faţă de ziua precedentă, pe fundalul deprecierii monedei naţionale. Această dobîndă a fost încasată de clienţii "Băncii Transilvania" şi de cei ai "Băncii Comerciale Carpatica". Cîştigul a fost de peste 4,5 ori mai mic decît cel obţinut din fondurile mutuale şi de aproape 2,5 ori mai mare decît beneficiul persoanelor care şi-au constituit depozite bancare în euro. Cea mai mare dobîndă ce putea fi obţinută vineri pentru un depozit în euro, constituit în urmă cu o lună, a fost de 0,29%, la Libra Bank.

Păstrarea banilor "la ciorap" s-a dovedit a fi vineri o alegere nu foarte inspirată. În ultima zi a săptămînii, moneda europea-nă s-a apreciat faţă de leu, BNR fixînd cursul de referinţă la 3,4840 RON pentru un euro. În acest context, cei care, pe 12 aprilie, au ales să îşi păstreze surplusurile băneşti acasă, ar fi cîştigat vineri doar 0,13% din sumă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb