În România a început ieri cel mai mare exerciţiu NATO din ultimii 25 de ani la care vor lua parte 15 mii de militari din 17 state ale Alianţei. Marea desfăşurare de forţe vine la câteva săptămâni după ce Putin a dislocat la graniţa cu Ucraina 150.000 de militari, potrivit digi24.
Militarii au făcut spectacol pe cer la Baza Aeriană Boboc din Buzău - una dintre scenele Defender Europe 2021 - cel mai mare exerciţiu NATO din ultimii 25 de ani, gândit pentru a întări pregătirea aliaţilor şi a partenerilor NATO în regiune.
1.000 militari NATO s-au paraşutat ieri în România, cei mai mulţi la Baza Aeriană de la Buzău. Exerciţii asemănătoare au loc şi la malul Mării Negre. Sunt militari români, americani, germani, olandezi şi polonezi au sărit de la o înălţime de 400 de metri.
Prin desantul aerian, potrivitul scenariului, militarii se antrenează ca într-o situaţie reală să pătrundă într-un teritoriu inamic prin paraşutare.
Lt. col. George Miron, comandant batalion 495 paraşutişti a declarat:"Toţi miltiarii au ajuns la sol fără probleme, urmează să intre în următoarea etapă a exerciţiului, partea de asalt a obietivului, în situaţie tactică, militarii sunt echipaţi cu containere, tot echipamentul şi toată muniţia pregatită pentru trei zile de luptă."
"O experienţă incredibilă, am avut aliaţi din cinci naţiuni diferite, români, germani, olandezi, polonezi, şi noi. Am sărit, a fost o zi frumoasă, a fost ceva extraordinar şi o oportunitate pentu noi", a adăugat Col. Gil FercusonUS Army.
Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării a declarat: "Armata României demonstrează că e în măsură să-şi îndeplinească misiunea de apărare a ţării, precum şi obligaţiile de securitate asumate în cadrul NATO, UE, şi în cadrul parteneriatelor strategice. În actualul context de securitate, consolidarea cooperării în cadrul NATO este tot mai necesară".
Preşedintele Klaus Iohannis a militat în cadrul Summitului B9 pentru o creştere a prezenţei Alianţei în regiune pentru a răspunde provocărilor de securitate.
Klaus Iohannis a subliniat: "Am subliniat, în schimbul de opinii cu omologii mei, faptul că acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui accentuat climat de insecuritate. Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră - despre care am discutat pe larg - ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Aşadar, NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat - inclusiv în discuţia cu Preşedintele Biden - pentru o creştere a prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic."
Aliaţii vor sta în România toată luna, iar antrenamentele vor fi atât pe uscat cât şi pe apă.
Pe lângă miile de militari, aliaţii NATO adus în România şi zeci de aeronave. SUA au venit cu elicoptere de atac şi de transport, care vor fi folosite până la finalul lunii în toate exerciţiile.
Astăzi începe un al doilea exerciţiu de amploare, cu trageri reale, la Centrul de Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi. Acesta are rolul de a verifica capacităţile comandanţilor de a conduce misiuni multinaţionale.