Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, este pe cale să fie cumpărat de firma olandeză Nexperia, care este deţinută integral de compania chineză Wingtech Technology, a anunţat canalul american de business CNBC, citat de G4media.
Nexperia a declarat vineri că discuţiile referitoare la preluare sunt în desfăşurare.
Fabrica de semiconductori a NWF este situată în Newport, South Wales şi a fost înfiinţată în 1982, fiind una dintre cele câteva fabrici de cipuri din Marea Britanie.
Discuţiile referitoare la preluare au loc în timpul unui deficit global de semiconductori, care a determinat ţările să încerce să devină mai independente atunci când este vorba despre producţia de cipuri.
Tom Tugendhat, preşedinte al Foreign Affairs Select Committee, s-a declarat îngrijorat de o posibilă preluare a NWF într-o scrisoare adresată ministrului pentru Afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, în luna iunie. Acesta declară: "Trebuie să subliniez din nou faptul că a avea o unitate de dezvoltare şi procesare a tehnologiei de siliciu şi semiconductori în Marea Britanie preluată de o entitate chineză reprezintă, în opinia mea, o preocupare semnificativă în materie de securitate economică şi naţională".
El a îndemnat guvernul Regatului Unit să revizuiască acordul în temeiul Legii privind securitatea şi investiţiile naţionale, care a fost adoptată în aprilie ca parte a unui efort de a proteja companiile de tehnologie ale ţării de preluări străine, atunci când există un risc economic sau o ameninţare la adresa securităţii.
Odată cu creşterea tensiunilor între China şi Occident, şi alte ţări investighează preluările efectuate de China în sectorul tehnologiei, înainte de a fi aprobate. La începutul acestei luni, Coreea de Sud a lansat o investigaţie după ce Wise Road Capital, cu sediul la Beijing, a convenit un acord pentru a cumpăra firma de semiconductori MagnaChip, spunând că este "o tehnologie naţională de bază".
Departamentul Trezoreriei SUA a solicitat, de asemenea, părţilor implicate să ofere informaţii despre tranzacţie Comitetului pentru investiţii străine din Statele Unite.
În martie, guvernul italian a blocat firma chineză Shenzhen Investment Holdings să achiziţioneze o participaţie de control la LPE, o companie producătoare de semiconductori cu sediul în Milano, considerând că sectorul are "importanţă strategică".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2021, 00:28)
Mare greseala fac englezii daca permit tranzactia...
2. Nationalism economic la GB, Italia, tarile din EU
(mesaj trimis de Dan Sarboiu în data de 04.07.2021, 10:19)
Oare putem sa tragem vreo concluzie, sau la nivelul nostru de implementare a democratiei occidentale spre care dorim sa ajungem, am lipsit la lectia privind securitatea si interesul national?
Vom reusi sa ne revenim sau ,,trimitem la inaintare'' ca scuza corectitudinea politica?