Depozitarul Central s-ar putea conecta la cel din Bulgaria, în două trei luni, a declarat, ieri, Ivan Dimov, şeful instituţiei din Sofia, după ce o companie bulgară şi-a manifestat intenţia să se coteze şi la noi.
Astfel, emitenţii bulgari ar avea acces la o piaţă mai lichidă. Valoarea medie a tranzacţiilor cu acţiuni realizate în acest an la BVB a fost de 9,6 milioane euro, faţă de 1,5 milioane euro la Sofia.
Bursa de la Sofia are o capitalizare de 6,173 miliarde euro, iar piaţa de la Bucureşti de 17,37 miliarde euro.
Cele două burse au semnat, ieri, un memorandum de înţelegere şi plănuiesc să coopereze, în primă fază, la creearea unui indice comun.
Mai mult, Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a exprimat, în primăvară, la Sofia, intenţia BVB să participe la privatizarea Bursei din Bulgaria, programată pentru anul viitor.
Bugetul BVB pentru acest an prevedea achiziţia de participaţii la alţi operatori, însă potrivit lui Valentin Ionescu astfel de proiecte nu s-au concretizat încă. De-a lungul timpului, şi bursele din Varşovia şi OMX au fost interesate să preia participaţii la Bursa din Bulgaria.
Ivan Takev, directorul general al Bursei din Bulgaria, ne-a acordat, la finalul lunii trecute, un interviu despre planurile comune cu BVB, precum şi despre evenimentele anului viitor la Bulgarian Stock Exchange.
În următoarele luni, cel mai important eveniment va fi privatizarea unor participaţii de câte 33% ale statului la trei companii de distribuţie de electricitate - E.ON, CEZ şi EVN - prin intermediul bursei, ne-a declarat, în octombrie, Ivan Takev.
Oferta secundară la compania de distribuţie de energie EVN Bulgaria, în cadrul căreia statul bulgar vrea să vândă 33% din acţiuni pentru 250 milioane euro, va avea loc chiar în acest an, după cum a declarat, ieri, Ivan Takev.