CEMACON - CEL MAI BUN PLASAMENT AL ULTIMEI LUNI Aurel Bernat, BT Asset Management: "Interesul pentru acţiuni creşte pe măsură ce dobânzile scad"

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 noiembrie 2013

Aurel Bernat, BT Asset Management: "Interesul pentru acţiuni creşte pe măsură ce dobânzile scad"

Acţiunile "Cemacon" Cluj-Napoca (simbol CEON) au adus investitorilor cele mai mari randamente din piaţă, de 25,68% (raportat la moneda euro), în perioada 7 octombrie - 7 noiembrie, cu 3,74 puncte procentuale sub randamentul din perioada 4 octombrie - 6 noiembrie, când cotaţia CEON a progresat cu 29,42%, potrivit unei analize a ziarului BURSA. Societatea a devansat plasamentele la bănci, atât în lei, cât şi în euro, precum şi pe cele în aur.

Brokerii sunt de părere că, pe termen scurt, un emitent cu o lichiditate redusă poate întoarce randamente foarte bune.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, ne-a precizat: "Nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat la Cemacon. Ştiu că se doreşte revitalizarea companiei, procesul apropiindu-se de final. Compania va ieşi mult mai puternică în urma acestui proces de restructurare. Lichiditatea producătorului de materiale de construcţii este foarte redusă şi se tranzacţionează volume foarte mici".

Cemacon, acţionarii săi majoritari şi BCR au semnat, recent, un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

Andrei Rădulescu apreciază că acest acord va scădea presiunea asupra Cemacon, din perspectiva dobânzii şi a rambursării pe termen lung.

Producătorul de materiale de construcţii Cemacon este un partener pe termen lung pentru BCR, potrivit lui Jurgen de Ruijter, chief workout officer al instituţiei de credit. Domnia sa ne-a transmis: "Misiunea noastră este să sprijinim companiile care contribuie şi sunt parte din economia reală. Lucrăm cu plăcere alături de companiile în care vedem implicare din partea managementului şi a acţionarilor pentru succesul afacerii, corectitudinea relaţiei comerciale, o prospectare corectă a pieţei şi excelenţă financiară traduse în transparenţă şi disciplină. Ne bucurăm că am găsit în Cemacon un partener pe termen lung, care a înţeles nevoia de a-şi adapta afacerea, pentru a avea cele mai bune rezultate în condiţiile actuale. Vom continua să ne sprijinim clienţii astfel ca ei să poată susţine şi creşte economia reală".

Potrivit acordului de restructurare, banca a acceptat inclusiv conversia a 12 milioane de euro în acţiuni ordinare.

Reprezentanţii BCR ne-au explicat că instituţia de credit nu intenţionează să intre în acţionariatul Cemacon, subliniind că este vorba de conversia efectuată de un terţ şi nu de către bancă. Totodată, maxim 33% din acţiuni sunt vizate prin această conversie, potrivit reprezentanţilor instituţiei de credit.

Cotaţia CEON a coborât, în ultima şedinţa de tranzacţionare a săptămânii trecute, cu 2,21%, la 0,0486 lei/unitate. Vineri au fost efectuate zece de tranzacţii cu 37.000 acţiuni CEON, în valoare de 1.798,75 lei.

Fondul BT Index Austria ATX a adus investitorilor câştiguri de 4,63%, în perioada analizată, peste randamentele oferite de plasamentele în aur (0,86%), depozitele bancare în lei (0,33%) şi cele în euro (0,23%).

Progresul înregistrat de fondul administrat de BT Asset Management s-a datorat contextului favorabil din piaţa austriacă, potrivit lui Aurel Bernat, director de vânzări al administratorului de fonduri. Domnia sa ne-a precizat: "Dată fiind evoluţia pozitivă a pieţei austriece, aceasta a influenţat în aceeaşi măsură performanţa fondului nostru. În general, există diferenţă de randament între piaţa austriacă şi cea autohtonă, dată atât de companiile care fac parte din cei doi indici, cât şi de modul în care privesc investitorii atractivitatea pieţelor analizate. În ceea ce priveşte evoluţia fondului ATX şi randamentul adus de depozitele bancare (Ron/Eur), interesul investitorilor în acţiuni creşte pe măsură ce dobânzile bancare scad. Ca urmare, evoluţia a fost în ton cu aşteptările noastre, piaţa bursieră aducând randamente mai ridicate faţă de cele oferite de produsele cu venit fix (depozite/obligaţiuni/titluri de stat)".

Cristina Vărzaru, BCR: "Depozitele bancare, ca instrumente de economisire, au rămas populare"

Tradiţionaliştii care au preferat, pe 7 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 7 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,33%, raportat la moneda europeană.

Randamentele întoarse de cele două instrumente bancare sunt mai mici decât cel oferit de plasamentele în aur. Potrivit Cristinei Vărzaru, director executiv, Direcţia Administrarea Bilanţului, din cadrul BCR, nivelul bonificaţiilor la depozite depinde de strategia, lichiditatea, structura de finanţare a fiecărei bănci în parte. Domnia sa ne-a precizat: "Dacă este să privim depozitele bancare ca instrumente de economisire, ele au rămas populare, crescând continuu pe parcursul întregii perioade de criză şi reflectând prudenţa crescută a populaţiei. Dacă este să le privim ca instrumente de investire, pentru clienţi mai sofisticaţi, atunci se remarcă accesarea unor instrumente alternative: fondurile monetare, obligaţiunile, contracte Bauspar. Cine caută randamente mai ridicate şi sigure în acelaşi timp dispune de alternative reale. Comparaţia cu plasamentele în aur este forţată, având în vedere caracterul diferit al celor două tipuri de investiţii; aurul este direct influenţat de cotaţiile internaţionale. Nivelul bonificaţiilor la depozite depinde de strategia, lichiditatea, structura de finanţare a fiecărei bănci în parte. Depozitele în lei încă se bucură de dobânzi superioare celor în euro, astfel încât evoluţia din ultima lună nu este cu nimic surprinzătoare. Este adevărat că diferenţa de dobândă dintre cele două monede a scăzut foarte mult în ultima perioadă, însă nu sunt aşteptări că situaţia să se inverseze în perioada următoare".

În perioada 7 octombrie - 7 noiembrie, plasamentele în aur au oferit randamente de 0,86%, iar leul s-a depreciat cu 0,06% faţă de moneda europeană.

Vineri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1286,2 dolari, pe pieţele internaţionale.

Principalii indici bursieri au înregistrat, în ultima lună, aprecieri. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 3,67%, în ultima lună. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,94%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,67%.

RUDOLF VIZENTAL, CITR:

"Restructurarea < Cemacon > va fi decisă de acţionari"

"În acest moment, nu ştim cine ar putea fi acel investitor (n.r. care ar urma să preia o parte din datoria Cemacon)", potrivit lui Vizental

Acţionarii "Cemacon" vor decide asupra modalităţilor concrete de restructurare a datoriilor "Cemacon" (CEON), potrivit lui Rudolf Vizental, asociat coordonator al "Casei de Insolvenţă Transilvania" (CITR) şi coordonator al procesului de reorganizare al producătorului de materiale de construcţii.

Compania a anunţat, săptămâna trecută, că principalii săi acţionari - "KJK Fund II" (cu deţineri de 29,1%), "SSIF Broker" (13%), "Consultanţă Andrei&Andrei" (15%), "Casa de Insolvenţă Transilvania" - au semnat un acord de principiu cu BCR privind restructurarea unor credite acordate de către bancă, în perioada 2006-2009. Astfel, "Cemacon" vrea să restructureze un pachet de credite contractate de la băncă, de 26,1 milioane de euro, prin conversia în acţiuni a unei părţi din datorie, de 12 milioane de euro şi cesionarea acţiunilor unui investitor care va prelua maxim 33% din capitalul CEON.

"Modalităţile concrete de realizare a restructurării datoriilor < Cemacon > (CEON) sunt în curs de analiză, urmând să fie decise după ce compania va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA)", ne-a declarat Rudolf Vizental.

Potrivit domniei sale, acordul de principiu semnat de acţionarii "Cemacon", managementul companiei şi BCR prevede un set de reguli pentru restructurarea creditului. "În acord sunt menţionate o serie de măsuri şi acţiuni ce trebuie întreprinse de cele trei părţi, de care depinde succesul acţiunii", ne-a mai spus domnul Vizental.

Vizental: "Pentru realizarea conversiei datoriilor în acţiuni sunt luate în calcul multe variante"

Practicianul în insolvenţă ne-a mai precizat că, potrivit înţelegerii, urmează să fie căutat un investitor către care BCR să transfere o parte din datorie, convertită în acţiuni, precizând că, în acest moment, nu se ştie cine ar putea fi acel investitor.

"Pentru realizarea conversiei datoriilor în acţiuni sunt luate în calcul multe variante, inclusiv ipoteza plăţii unui preţ la valoarea nominală, plus o primă de emisiune", ne-a spus Rudolf Vizental. Domnia sa ne-a mai declarat că varianta concretă va fi stabilită în cadrul AGA, când acţionarii ar urma să ia o decizie cu privire la modalitatea de majorare de capital.

Coordonatorul procesului de reorganizare a "Cemacon" susţine că procesul de restructurare a producătorului de materiale de construcţii reprezintă un exemplu de restructurare de succes. Domnia sa a subliniat: "Noi ne-am implicat în 2010 în redresarea unei afaceri româneşti, am aplicat principiile salvării unui business în distres (n.r. cu probleme). Am schimbat atunci managementul. Iar Cemacon este astăzi o companie care şi-a dovedit potenţialul, cu o performanţă operaţională excelentă, care a încheiat trei ani pe creştere, pe o piaţă în scădere şi într-un context economic deloc favorabil. Credem în potenţialul companiei şi în asta cred şi acţionarii majoritari, care vor garanta rambursarea creditului aferent susţinerii activităţii de bază, prin constituirea unei garanţii asupra acţiunilor pe care le deţin la Cemacon".

Elementul de noutate al restructurării constă în faptul că, prin măsurile propuse, ar urma să se încheie un proces care a inclus mai multe etape, potrivit reprezentantului CITR.

"De la demararea procesului, au fost luate măsuri de întoarcere la profitabilitate, s-a negociat cu banca restructurarea creditului şi negocierile au fost susţinute prin performanţa operaţională generată de conducerea < Cemacon >", arată Rudolf Vizental, adăugând: "Este cel mai amplu proces de restructurare de pe piaţa din România a unei companii care, în urmă cu trei ani, avea un credit de cinci ori mai mare decât cifra de afaceri. Am reuşit să reducem expunerea < Cemacon > la o valoare sustenabilă din activitatea de bază". (OCTAVIAN RADU)

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb