Centrala Electrică de Termoficare Arad a investit 2,3 milioane euro pentru modernizări

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 7 iulie 2008

Foto: Prin finalizarea modernizărilor toate normele de mediu impuse de Uniunea Europeană sunt îndeplinite la centrala de hidrocarburi a CET Arad.

Foto: Prin finalizarea modernizărilor toate normele de mediu impuse de Uniunea Europeană sunt îndeplinite la centrala de hidrocarburi a CET Arad.

Centrala Electrică de Termoficare (CET) Arad a investit 2,3 milioane euro pentru lucrări de modernizare, în vederea creşterii eficienţei unităţii şi alinierii la normele europene de mediu.

Conducerea CET Arad susţine că aceste modernizări erau iminente, din cauză că existau utilaje care funcţionau din anul 1970 şi nu mai îndeplineau condiţiile de mediu. Astfel, au fost făcute investiţii în modernizarea a două cazane pentru apă fierbinte, la care arzătoarele vechi au fost înlocuite cu arzătoare cu NOx redus. "Prin finalizarea acestor modernizări toate condiţiile de mediu impuse la centrala de hidrocarburi sunt îndeplinite. Totul este acum în stare bună de funcţionare, iar probele tehnologice vor fi efectuate la începutul lunii octombrie când se va da drumul la căldură pentru populaţie", a declarat Liviu Vărşăndan, inginer şef la CET Arad.

Lucrările de modernizare s-au făcut în urma unui împrumut de 2,3 milioane euro, obţinut de la o bancă comercială şi care a fost garantat cu un imobil aflat în proprietatea CET Arad, în care funcţionează birourile centralei.

Totodată, în cadrul implementării unui proiect de invest­iţii privind îmbunătăţirea infrastructurii de termoficare din municipiu, Primăria municipiului Arad a semnat deja un acord de prefinanţare pentru un grant în valoare de 300.000 euro, acordat de Banca Europeană pentru  Reconstrucţie şi Dezvoltare. Suma de 300.000 euro este pusă la dispoziţia municipalităţii sub formă de împrumut nerambursabil BERD, care asigură finanţarea Studiului de Fezabilitate pentru acest proiect, din fonduri de asistenţă tehnică din partea guvernului suedez.

Conform proiectului, unul dintre cazanele pe lignit ale Centralei Electro-Termice va fi transformat într-unul cu funcţ­ionare pe gaz. De asemenea, va fi reabilitată o parte din reţeaua de distribuţie a energiei termice şi a apei calde. Costul estimat în prezent al întregii investiţii este de 17,5 milioane euro, sub rezerva modificării conform evaluării finale din perioada Studiului de Fezabilitate. BERD ia în calcul participarea la proiect prin punerea la dispoziţie a unei finanţări pe termen lung către CET Arad, în valoare de maxim 15 milioane euro, din care, o parte, va fi sindicalizată la bănci comerciale, cu condiţia ca procesul de analiză prealabilă, tehnică şi financiară să susţină proiectul.

Societatea americană "Mevo Energy Power" a intenţionat să investească în Centrala Electro Termică din Arad (CET), înaintând în acest sens o ofertă valorând nu mai puţin de 300 de milioane de dolari. Potrivit ofertei înaintată de conducerea companiei "Mevo Energy Power", investitorii doreau iniţierea unei colaborări în forma asocierii în participaţiune, în scopul de a investi în reabilitarea sistemului de producere a energiei electrice şi termice în municipiul Arad. Totodată, investitorii americani se angajau să obţină finanţare, dar "în raport cu definitivarea aprobărilor şi autorizaţiilor necesare realizării inves­tiţiei de către SC CET Arad SA, urmând ca după ce vor avea banii să instaleze furnizarea echipamentului şi să asigure condiţiile optime de func­ţionare a centralei. Oferta americanilor a fost discutată în Adunarea Generală Acţionarilor de la CET, în cadul căreia s-a hotărât solicitarea unei noi oferte, mult mai concrete celor de la "Mevo Energy Power".

SC CET SA arad a mai fost "curtată" tot de un "peţitor" american, în anul 2002, când Primăria a negociat şi semnat un contract dubios cu firma americană care a primit centrala, deşi nu a prezentat nici una din garanţiile cerute într-o asemenea afacere, în schimbul promisiunii de a investi 200 milioane de dolari. Primăria municipiului Arad a cerut, în anul 2005, rezilierea contractului dintre Centurymarc LLC şi CET în justiţie, deoarece, cele două părţi nu au ajuns la un o înţelegere amiabilă în acest sens. Suma de 200 de milioane de dolari promisă de investitorii americani de la "Centurymarc" urma sa intre în conturile CET în mai multe etape. Prima parte trebuia să ajungă în decembrie 2002 şi era destinată funcţionării centralei pe perioada de iarnă. A doua tranşă de bani era aşteptată pentru finalizarea grupului doi al CET şi însuma 20 - 25 milioane de dolari. O altă parte era prevăzută pentru reabilitarea traseelor vechi, unde exis­tau pierderi de abur. Mai mult, reprezentanţii "Centurymarc" au mai promis bani şi pentru un grup energetic de 110 megawati, care să funcţioneze pe gaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb