Centralele care livrează agent termic populaţiei primesc în continuare gaze la preţ reglementat

V.B.
Companii #Energie / 3 decembrie 2014

Răzvan Nicolescu: "Nu s-a pus problema ca preţurile energiei termice să crească de la 1 ianuarie"

Actualizare 16:20 Departamentul pentru Energie: Preţul gazelor din producţia internă pentru populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015

Preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 - 1 iulie 2021, arată un comunicat al Departamentului pentru Energie citat de sursele de presă.

"Până la 1 iulie 2015 preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte. În ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale", se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.

Potrivit documentului, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), temele de discuţie fiind continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi abordări viitoare în privinţa liberalizării pieţei gazelor naturale.

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.

---

Actualizare 14:00

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat modificarea legislativă prin care CET-urile care livrează agent termic populaţiei vor primi în continuare gaze la preţ reglementat, transmit sursele din presă.

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susţinând că, astfel nu vor creşte din 2015 preţurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii, a precizat că membrii comisiei au introdus în Ordonanţa de Urgenţă un amendament care se adresează consumatorului casnic care utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului.

"Amendamentul la Ordonanţa de Urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termnică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică", a spus Iancu, citat de sursele din presă.

Ordonanţa de ugenţă 35/2014 pentru completarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale a fost adoptată cu 292 voturi pentru, unul împotrivă şi 3 abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional cu acest proiect.

---

Actualizare 12:37 Iulian Iancu: "Ministrul Energiei dezinformează"

Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat astăzi că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, dezinformează când afirmă că nu a existat riscul creşterii preţului la energia termică de la 1 ianuarie 2015, potrivit surselor din presă.

Totodată, Iancu a spus că Parlamentul a fost cel care a făcut amendamente pentru a nu fi pusă în pericol alimentarea cu energie termică.

Domnia sa a explicat, în plenul Camerei Deputaţilor: "Vreau să fac o clarificare la intervenţia făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare din 2010 şi 2014, susţinând în faţa Parlamentului că nu era necesară această intervenţie, că nu exista niciun risc al creşterii preţurilor de la 1 ianuarie întrucât în conformitate cu aceste Monitoare preţurile în baza acelor metodologii iau în calcul media consumului şi preţurilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit preţurile pentru 2015. Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce o face domnul ministru delegat şi eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în faţa plenului pentru că noi, Comisia pentru industrii, având în vedere informaţiile primite de la toţi producătorii de energie termică şi mai ales cei în co-generare de înaltă eficienţă din România, ne-au atenţionat că de la 1 ianuarie creşte preţul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei şi subvenţia pentru anul 2015 se ridică a 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro".

Deputatul PSD a adăugat că majorarea preţurilor de la 1 ianuarie 2015 ar fi provocat falimentul tuturor producătorilor de energie termică din ţara noastră şi ar fi periclitat alimentarea consumatorilor, motiv pentru care comisia a dezbătut ordonanţa în regim de urgenţă.

"Eu nu aş fi avut nicio intervenţie contrară dacă nu s-ar fi făcut o afirmaţie mincinoasă care de fapt a atacat Parlamentul, punându-ne pe noi într-o situaţie delicată în faţa populaţiei deşi noi am salvat situaţia într-un cuvânt", a menţionat Iancu.

---

Nu s-a pus niciodată problema ca preţurile energiei termice să crească de la 1 ianuarie, a dat asigurări astăzi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, scriu surse din presă.

Demnitarul a explicat: "În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (...), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ţine cont de preţurile la combustibili din anul 2013 şi anul 2014. Deci niciodată nu s-a pus această problemă, de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc".

Domnia sa a precizat că, prin această ordonanţă, se încearcă încurajarea transparenţei, astfel încât consumatorii să beneficieze de preţuri mai bune: "În general, pe pieţele gazelor naturale din UE tranzacţiile angro depăşesc de patru, cinci ori consumul real de gaze naturale. În România nu se întâmplă lucrul acesta, nu avem o lichiditate a pieţei gazelor naturale, nu avem suficientă transparenţă şi atunci, prin această ordonanţă, am încercat să încurajăm transparenţa, să încurajăm lichiditatea în aşa fel încât consumatorii să beneficieze de preţuri competitive, de preţuri mai bune. Amendamentele formulate în comisie sunt, de fapt, nişte corelări ale unor termene care vizează inclusiv corelarea cu amânarea liberalizării preţului la populaţie pe care Parlamentul României a adoptat-o în luna octombrie şi pe care Guvernul le susţine".

Răzvan Nicolescu a mai amintit că un amendament vizează situaţia centralelor de cogenerare, comentând: "Aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament - este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenerare, cum niciodată nu s-a pus vreodată problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb