Sectorul auto şi componente auto reprezintă, chiar şi în prezent, în plină criză economică, o oportunitate de afaceri pe care investitorii străini o pot valorifica în ţara noastră ca să obţină marje de profit bune, ne-au declarat reprezentanţii Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS). În opinia oficialilor CRPCIS, sectorul auto, deşi se confruntă în acest moment cu anumite turbulenţe din cauza contextului economic internaţional, va redeveni cât de curând un sector de top, deoarece potenţialul pe care acest domeniu îl prezintă pentru România nu a fost atins încă. "Avem încredere că, odată ce criza economică va fi depăşită, România va rămâne, la nivel regional, un cluster pentru industria componentelor auto", ne-au precizat reprezentanţii CRPCIS.
Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că societăţile din domeniul componentelor auto s-au dezvoltat mult în ultima vreme, producând "tot felul de componente pentru maşini, inclusiv software" şi că există o atractivitate anume pentru acest sector.
Domnia sa ne-a spus, însă, că "România ar trebui să-şi aleagă mai cu atenţie investitorii străini, având în vedere că majoritatea investiţiilor străine din ţara noastră au fost, până acum, speculative, în comparaţie cu cele din alte ţări, care au produs chiar şi pentru export".
Cristian Pârvan ne-a precizat că sectorul componentelor auto presupune şi forţă de muncă necalificată, care "nu reprezintă o soluţie pe termen lung" şi, de aceea, este de părere că acest segment de resurse umane ar trebui diminuat din ce în ce mai mult.
Infrastructura reprezintă un alt sector de interes pentru cei care vizează creşterea şi profitul, acesta fiind un domeniu prioritar pentru România, spre care se va îndrepta o parte importantă din investiţiile pe care Executivul le preconizează pentru perioada următoare, ne-a mai declarat conducerea CRPCIS.
ITC este un alt sector cu potenţial ridicat în atragerea de investiţii străine, având în vedere că România este recunoscută la nivel mondial pentru specialiştii în domeniu, limba română fiind cea de-a doua limbă vorbită în "Microsoft", după engleză.
Energia neconvenţională, energia eoliană în special, bio-diesel, cea solară, inclusiv echipamentele de producere a acesteia, reprezintă alte domenii de interes pentru investitorii străini. România ocupă poziţia 21 în cadrul ultimului Top 30 Ţări atractive pentru investitori în energia regenerabilă, publicat de către "Ernst&Young".
Alte sectoare cu potenţial ridicat în atragerea de investiţii străine directe sunt: domeniul petrolier - echipamente petroliere, siderurgie, electrice şi electronice, materiale de construcţie, infrastructura rutieră, sectorul farmaceutic, sectorul agricol, turism, bunuri de larg consum, servicii.
Reprezentanţii CRPCIS ne-au declarat că îşi doresc "menţinerea poziţiei de principal receptor de investiţii străine directe din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai importanţi la nivel regional", având "încredere că atractivitatea ţării noastre în ceea ce priveşte proiectele mari, de anvergură, se va menţine şi în anul ce vine".
Cu toate acestea, reprezentanţii CRPCIS consideră premature estimările concrete ale fluxului de investiţii pentru anul viitor, având în vedere "contextul internaţional economic fragil marcat de volatilitate financiară crescută, apetitul scăzut pentru risc şi perspectivele prelungirii efectelor actualei crize în timp sau chiar prefigurarea uneia noi".
Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) este instituţia publică aflată în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care aplică politica Guvernului în domeniul promovării şi dezvoltării comerţului, precum şi în domeniul promovării şi atragerii investiţiilor străine directe.
Cele mai importante investiţii străine în sectorul auto din ţara noastră au fost realizate la "Automobile Dacia" Piteşti şi "Ford" Craiova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 12.09.2011, 10:16)
cate instirutii publice mai are guvernul asta. propun un audit la crp...is ca sa vedem pt. ce-si iau ei salariile!
"menţinerea poziţiei de principal receptor de investiţii străine directe din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai importanţi la nivel regional" pai regiunea noastra este S-E -EU respectiv ati spus acelasi lucru de 2X in aceeasi fraza, transformand o propozitie in fraza, asta ca sa va justificati activitatea probabil. ar trebui sa-l aveti sef pe Mr. lazaroiu !