Fermierii buzoieni au cultivat pe 80.000 de hectare, pentru al doilea an consecutiv, cereale de toamnă, în mare parte ca răspuns la temperaturile caniculare din perioada de vară. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, agricultorii buzoieni au semănat aproape 63.000 de hectare cu grâu şi secară, 16.297 de hectare cu rapiţă, 4.125 de hectare cu orzoiacă de toamnă, 2.000 de hectare cu orz, suprafeţe cu aproape 30% mai mari decât în toamna anului 2005.
Potrivit Agerpres, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Ion Enache, a declarat că fermierii se adaptează din mers încălzirii globale şi că a devenit de-a dreptul loterie curată să mai cultivi porumb sau floarea-soarelui în condiţiile în care verile sunt din ce în ce mai toride şi mai secetoase.
Domnia sa susţine că limitarea suprafeţelor cultivate cu porumb, cultură ieftină care se poate semăna cu calul, este o problemă de timp, tonul fiind dat de companiile de asigurări care refuză în România să acopere seceta, factor de risc greu de cuantificat.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice Buzău, a declarat: "Câmpia Bărăganului nu a fost niciodată favorizată de climă. Agricultorii ştiu că, după un an bun, urmează 4-5 ani de secetă. Soiurile şi hibrizii româneşti erau create pentru astfel de condiţii vitrege, în vreme ce soiurile străine sunt mai productive, dar se adaptează mai greu temperaturilor ridicate din lunile de vară".
În ultimul deceniu, la Buzău producţiile medii de grâu au depăşit 3.000-3.500 de kilograme la hectar, iar cele de porumb cu excepţia lui 2005 au fost de 1.200-2.000 de kilograme la hectar.